Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/34.0434 NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/34.0434 NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2."— Transkript prezentace:

1 ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/34.0434 NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT AUTOR: Mgr. Ilona Bůtová TEMATICKÁ OBLAST: Německý jazyk NÁZEV DUMu: Slovosled I POŘADOVÉ ČÍSLO DUMu: 15 KÓD DUMu: IB_NJZ_ 15 DATUM TVORBY: 26.11.2013 ANOTACE (ROČNÍK): Tvořeno pro 1. ročník ke 3. lekci učebnice direkt, kde se učí zvířátka. Současně s písničkou se trénuje: -výslovnost přehlásky ü, -ale u spousty názvů zvířat také přehláska ö (viz rozšiřující část písničky). -Předpokládá se práce se slovníkem při vyhledání názvů zvířat (tzn. v základním tvaru), -jednak jejich podoby v čísle množném. -Z gramatického hlediska lze poukázat na dvě změny postavení sloves, a to ve větě vedlejší -a s nepřímým pořádkem slov. Tato teorie je připomenuta v závěru DUMu, kde najdete pro zpětnou vazbu cvičení s tajenkou.

2 Was kann passieren, wenn diese Tiere sich küssen? A co musí učinit, aby předešli takovým úrazům? Was müssen sie tun, um solche Verletzungen vorzubeugen? Musí být opatrní! Sie müssen behutsam sein!

3 Čeština nemá přehlásované ü, při kterém se rty špulí jako při líbání. Proto nemůže český překlad nahradit jazykovou hříčku, která vzniká opakováním slov küssen (líbat) a müssen v písničce Když se ježci líbají. Představu o obsahu textu si můžeme udělat z volného překladu, který se dá zpívat na německou verzi: a) Pro dvojslabičné názvy zvířat: „Jó, když se ježci tulej, tak musej musej musej dát pozor si velikej.“ dtto: čápi, sloni, lidi …….. (V němčině ještě dikobrazi) b) Pro trojslabičné názvy: „Když dikobraz se tulí, tak musí musí musí dát pozor si veliký. http://www.youtube.com/watch?v=l7blMPB8YP0 1 2 3 4

4 Hlavní věta: Ježci se líbají. Die Igel küssen sich. Vedlejší věta: Když se ježci líbají,…. Wenn sich die Igel küssen,….. Tzn. Sloveso na konci! Věta se způsobovým slovesem a přímý pořádek slov = Po + sloveso…..: (Oni) musí být převelice opatrní. Sie müssen ganz fein behutsam sein. nepřímý pořádek slov = něco + sloveso + Po ….: Pak musí (oni) být převelice opatrní. Dann müssen sie ganz fein behutsam sein.

5 Zazpívejte si ještě jednou a pokuste se rozšířit sloky o další zvířátka, která by si při líbání event. mohla ublížit. Aby text vycházel na 4 slabiky, nutno upravit: buď se členem nebo vynechat zvratné „se“) -Krokodile -sich die Kröten -die Schildkröten -sich die Frösche - die Nashörner -sich die Vögel -Schmetterlinge -sich Haifische -?

6 Znovu si připomeneme začátek písničky a odvodíme z jejího textu pravidla pro slovosled. Wenn sich die Igel küssen je věta vedlejší se slovesem na konci. V otázce je sloveso buď úplně na začátku, nebo za tázacím slovem na W-. Pokud v náseldujícím cvičení najdete správné pokračování (aby odpovídala osoba i slovosled), podaří se vám z písmen tajenky sestavit známé slovo.

7 ,

8 Zdroje: Vlastní práce autorky Obrázky nakreslili studenti Gymnázia Tanvald Lösung/Řešení: S T R U D E L


Stáhnout ppt "ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/34.0434 NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2."

Podobné prezentace


Reklamy Google