Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Www.zlinskedumy.cz Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.1007 AutorIng. Zdeněk Pilka Název šablonyIII/2.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Www.zlinskedumy.cz Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.1007 AutorIng. Zdeněk Pilka Název šablonyIII/2."— Transkript prezentace:

1 Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Zdeněk Pilka Název šablonyIII/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUMuRozdělení krmiv a příklady krmných dávek Stupeň a typ vzděláváníStřední vzdělání s maturitou Vzdělávací oblastChov zvířat PředmětChov zvířat Tematický okruhChov velkých hospodářských zvířat Druh učebního materiáluVýukový materiál Cílová skupinaŽák, 2. ročník AnotaceRozdělení krmiv podle různých hledisek Vybavení, pomůcky- Klíčová slovaJadrná krmiva, objemná krmiva, dusíkatá krmiva Datum

2 Rozdělení krmiv podle různých hledisek a dělení kategorií podle poměru živin, původu, koncentrace

3 Rozdělení krmiv: Podle původu: - statková - nakoupená Podle koncentrace živin:- objemná - jadrná Podle poměru živin:- glycidová - polobílkovinná - bílkovinná Podle zdroje:- rostlinného původu - živočišného původu - minerální - syntetická

4 Zelená píce je základním šťavnatým krmivem, které v podmínkách drobnochovů tvoří základ letní krmné dávky je v letních měsících doplňkovým krmivem pro hrabavou a vodní drůbež, ale i prasata obsah živin a její stravitelnost je závislá na: *složení (podíl trav a jetelovin, druhová skladba porostu – jílky, srhy, bojínky aj.) * vegetačním stádiu (mladý porost před květem, kvetoucí porost, odkvetlý porost * obsah živin v půdě * srážkové úhrny a místní specifické klimatické podmínky * zatížení pastviny vysoká obsah dusíkatých látek (bílkovin) mají jeteloviny, zejména pak vojtěška a dále luskoviny, travní porosty a porosty obilovin

5 Siláž je krmivo pro domácí zvířata (ovce, krávy, koně atd.) vzniklé fermentováním čerstvé nebo zavadlé píce a jiných zemědělských plodin s přídavkem látek, které inhibují bakteriální činnost. Jedná se o bakterie Lactobacillus plantarum, které zkvasí volné cukry na kyselinu mléčnou a tím píci zakonzervují na delší dobu. Silážování je výrobní proces, při kterém je píce za stálého dusání ukládána do prostoru, který je pak vzduchotěsně uzavřen. V podstatě je to obdobný způsob konzervace krmiva, jako například sušení sena, navíc silážování uchovává krmivo ve šťavnatém stavu.

6 Senáž Původní termín pro všechna fermentovaná krmiva je siláž. Senáž je termín, který se zavedl pro siláž s vysokým obsahem sušiny, pokud obsah sušiny přesáhne 50%, obvykle se o takovém krmivu hovoří jako o senáži. Protože senáž obsahuje méně vody než siláž, dochází zde k poklesu tvorby kyseliny mléčné. Bakterie produkující kyselinu mléčnou potřebují ke své činnosti cukry. Senáž je tudíž druh konzervace, která je založena spíše na prostředí s malou přítomnosti kyslíku než na produkci kyseliny mléčné. Senážují se především krmiva bílkovinná – vojtěšky, jetele, luskovinné směsky. Na dobrou konzervaci má vliv vysoký podíl oxidu uhličitého v senážovaném krmivu.

7 Hmotnost600 kg Užitkovost4230 kg Tučnost3,9 % Spotřeba živinSSNLŠJ ZKD93603,00 PKD46723, ,60 SSNLŠJ Vojtěška siláž 9 kg2,26210,9 Oves senáž 12 kg2,82041,1 Kukuřice květ 3 kg2,71381,5 Pšenice 4,2 kg3,64413,2 Celkem11,310446,7

8 Hmotnost 650 kg Užitkovost 4230 kg Tučnost 3,8 % Spotřeba živin S SNL ŠJ ZKD 9, ,2 PKD 4, ,6 13, ,8 S SNL ŠJ Jetelotráva senáž II 10 kg ,8 Sušina výrobní kuk. ve vosk.zralosti 5kg 4, ,2 Sláma pšeničná 2 kg 1, ,27 Mák o. 1,2kg 1,08 374,4 0,54 Řepa krmná polocukrovka 1kg 0,17 8 0,104 Celkem 13, ,4 6,905

9 Hmotnost 600 kg Užitkovost4380 kg Tučnost 3,7 % Potřeba živinSSNLŠJ ZKD93603,00 PKD4,26963,72 13,210566,72 SSNLŠJ Kukuřice siláž 17 kg4,62552,69 Vojtěškoseno 10 kg4,005201,6 Krmný ječmen 2 kg1,71481,4 Sláma jet. červ. 2 kg1,7740,2 Brambory pařené 5 kg1,2600,9 Celkem13,210576,79

10 ZDROJE A PRAMENY 1)PAŠKA, Ivan. Živočíšna výroba: Vysokoškolská učebnica pre študentov študij. odborov fytotechnický, mechanizačný a automatizované systémy riadenia poľnohospodárskych vysokých škol. 1. vyd. Bratislava: Príroda, 1991, 401 s. ISBN ) ROZMAN, Josef. Obecné základy živočišné výroby. 1. vyd. Praha: Státní zemědělské nakladatelství, ISBN


Stáhnout ppt "Www.zlinskedumy.cz Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.1007 AutorIng. Zdeněk Pilka Název šablonyIII/2."

Podobné prezentace


Reklamy Google