Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

KANADA ZEMĚ JAVOROVÉHO LISTU.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "KANADA ZEMĚ JAVOROVÉHO LISTU."— Transkript prezentace:

1 KANADA ZEMĚ JAVOROVÉHO LISTU

2 POLOHA

3 ZÁKLADNÍ ÚDAJE Rozloha: 9 984 670 km².
Počet obyvatel: (rok 2006). Hustota zalidnění: 3,26 obyvatle/km². Hlavní město: Ottawa. Státní zřízení: federativní konstituční monarchie (dominium), formální hlavou státu je britská královna, kterou zastupuje v zemi guvernér. Kanada je členem Britského společenství národů – Commonwealth.

4 ÚZEMNÍ USPOŘÁDÁNÍ Kanada je složena z deseti provincií a tří teritorií. Provincie: Alberta, Britská Kolumbie, Manitoba, Nový Brunšvik, Newfoundland a Labrador, Nové Skotsko, Ontario, Ostrov prince Edwarda, Québec a Saskatchewan. Teritoria: Severozápadní teritoria, Nunavut a Yukon.

5 OBYVATELSTVO 60% Anglokanaďané, 30% Frankokanaďané, 10% potomci indiánů a Eskymáků (Inuité, hlavně v teritoriu Nunavut). Jazyky: angličtina, francouzština (hlavně v provincii Québec). Osídlení hlavně na jihovýchodě v provinciích Ontario a Québec.

6 ZAJÍMAVOSTI Kanada – původ názvu je zřejmě v indiánském oznčení vesnice „kanata“. Symbol javorového listu vznikl v souvislosti s výskytem kanadského javoru, který poskytuje na jaře sladký javorový sirup. Národní sporty: letní – lakros, zimní – lední hokej. Dějiště olympijských her: 1988 – Calgary, 2010 – Vancouver.

7 ČLENITOST Poloostrov: Labrador.
Ostrovy: Viktoriin, Baffinův, Ostrovy královny Alžběty, Parryho ostrovy. Zálivy: Hudsonův, Svatého Vavřince. Baffinův ostrov

8 POVRCH Na západě Kordillery. Kolem Hudsonova zálivu Arktická nížina.
Mt. Logan Na západě Kordillery. Kolem Hudsonova zálivu Arktická nížina. Nejvyšší hora – Mount Logan (5 959m. n. m.).

9 PODNEBÍ Polární (arktické), subpolární, mírné.
Studené vlivy od severu pronikají hluboko do vnitrozemí.

10 VODSTVO Řeky – vodnaté, hustá říční síť. Největší řeka Mackezie.
Jezera – Velká jezera, Winnipežseké jezero, Sobí, Athabasca, Velké Otročí , Velké Medvědí (ledovcový původ). Niagarské vodopády (prochází jimi hranice s USA). Niagarské vodopády

11 ROSTLINNÉ OBLASTI Polární pustiny, tundra,
jehličnaté lesy (tajga) – ½ území státu, lesy a lesostepi. Tajga

12 NEROSTNÉ BOHATSTVÍ, PRŮMYSL
Těží se rudy niklu, železa, barevných kovů, zlata, uranu. Dále ropa, zemní plyn, uhlí, azbest, dževo. Průmysl dřevozpracující, výroba novinového papíru (1. místo na světě), strojírenství – výroba železničních dopravních prostředků, malých letadel, sněžných skútrů, lodí, automobilů. Dále průmysl energetický – výroba elektrické energie ze 60% v hydroelektrárnách (u nás jen 3%), chemický průmysl – pracování ropy, výroba léků. Vývoz hlavně do USA – suroviny, dřevo, novinový papír, elektrická energie.

13 ZEMĚDĚLSTVÍ Je soustředěno na jihu země. Pěstování pšenice, kukuřice – i na vývoz. Chov skotu, drůbeže, kožešinových zvířat. Rybolov v mořích i sladkých vodách.

14 DOPRAVA Silniční – hlavně na jihu země, ve směru východ – západ s napojením na USA. Letecká – velmi využívaná vzhledem k velké rozloze státu a přírodním podmínkám. Nákladní – po železnici i vodě.

15 VÝZNAMNÁ MĚSTA Toronto, Montréal, Vancouver, Calgary, Winnipeg,
Ottawa. Ottawa

16 OSOBNOSTI Hokejisté – Wayne Gretzky, Mario Lemieux.
Automobilový závodník – Jacques Villeneuve Hudebník – Brian Adams. Gretzky

17 PROCVIČENÍ Odpověz na otázky 1 – 3 na straně 61.
Podle map v atlase shrň přírodní podmínky Kanady.

18 ZDROJE www.wikipedia.org www.dvc.edu www.skolaimages.com www.armap.org


Stáhnout ppt "KANADA ZEMĚ JAVOROVÉHO LISTU."

Podobné prezentace


Reklamy Google