Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Trombocyty O. Bürgerová. Cíle: Popsat stavbu a vývoj krevní destičky Popsat stavbu a vývoj krevní destičky Pochopit funkci Pochopit funkci.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Trombocyty O. Bürgerová. Cíle: Popsat stavbu a vývoj krevní destičky Popsat stavbu a vývoj krevní destičky Pochopit funkci Pochopit funkci."— Transkript prezentace:

1 Trombocyty O. Bürgerová

2

3

4

5 Cíle: Popsat stavbu a vývoj krevní destičky Popsat stavbu a vývoj krevní destičky Pochopit funkci Pochopit funkci

6 Charakteristika: Trombocyty neboli krevní destičky jsou bezjaderné formované krevní elementy, které mají nezastupitelnou úlohu při zástavě krvácení (hemostáze). Trombocyty neboli krevní destičky jsou bezjaderné formované krevní elementy, které mají nezastupitelnou úlohu při zástavě krvácení (hemostáze).hemostáze Fyziologické hodnoty: Fyziologické hodnoty: 150–300 · 10 9 trombocytů v 1 litru krve – nezávisí na věku ani na pohlaví. 150–300 · 10 9 trombocytů v 1 litru krve – nezávisí na věku ani na pohlaví.krve Pokles počtu destiček pod fyziologickou mez se označuje jako trombocytopenie, vzestup jako trombocytóza. Pokles počtu destiček pod fyziologickou mez se označuje jako trombocytopenie, vzestup jako trombocytóza. 2/3 trombocytů se nachází v cirkulaci, 1/3 ve slezině. 2/3 trombocytů se nachází v cirkulaci, 1/3 ve slezině.slezině

7 Charakteristika: Trombocytóza – zvýšené množství krevních destiček -> způsobuje srážlivost Trombocytopenie – snížené množství -> krvácivost Trombocytopatie – poškozené trombocyty Trombocytóza – zvýšené množství krevních destiček -> způsobuje srážlivost Trombocytopenie – snížené množství -> krvácivost Trombocytopatie – poškozené trombocyty

8 Trombocytopoéza Vývoj megakaryocytů ve dřeni (megakaryocytopoeza) je stimulována trombopoetinem(játra) a ovlivňována řadou dalších látek, z jednoho megakaryocytu vznikne až 5000 krevních destiček. Vývoj megakaryocytů ve dřeni (megakaryocytopoeza) je stimulována trombopoetinem(játra) a ovlivňována řadou dalších látek, z jednoho megakaryocytu vznikne až 5000 krevních destiček.trombopoetinem Trombocyty žijí 9- 12 dní a zanikají ve slezině nebo jsou polceny cévním endotelem Trombocyty žijí 9- 12 dní a zanikají ve slezině nebo jsou polceny cévním endotelem

9 Morfologie a metabolismus Trombocyty jsou nejmenší krevní elementy, mají tvar disků o průměru 2–4 μm, tloušťce 0,5–1 μm a jsou bezjaderné (proto v nich neprobíhá proteosyntéza), ale obsahují organely jako např. mitochondrie a Golgiho aparát (mají velmi intenzivní metabolismus). Zdrojem energie je glukóza. V destičkách nacházíme granula(zrníčka) Trombocyty jsou nejmenší krevní elementy, mají tvar disků o průměru 2–4 μm, tloušťce 0,5–1 μm a jsou bezjaderné (proto v nich neprobíhá proteosyntéza), ale obsahují organely jako např. mitochondrie a Golgiho aparát (mají velmi intenzivní metabolismus). Zdrojem energie je glukóza. V destičkách nacházíme granula(zrníčka)proteosyntézamitochondrieGolgiho aparát glukózaproteosyntézamitochondrieGolgiho aparát glukóza granula obsahují: von Willebrandův faktor (vWF), destičkový faktor 4, granula obsahují: von Willebrandův faktor (vWF), destičkový faktor 4, látky z destičkových granul se uplatňují při vazokonstrikci v místě poranění, hemokoagulaci a následné reparaci poraněné cévy. látky z destičkových granul se uplatňují při vazokonstrikci v místě poranění, hemokoagulaci a následné reparaci poraněné cévy. destičkový faktor 3. pro aktivaci některých koagulačních faktorů. destičkový faktor 3. pro aktivaci některých koagulačních faktorů.

10 Funkce: Adheze – destičky přilnou na poraněním obnažený subendoteliální kolagen. Při adhezi se uplatňuje von Willebrandův faktor. Adheze – destičky přilnou na poraněním obnažený subendoteliální kolagen. Při adhezi se uplatňuje von Willebrandův faktor. Agregace – destičky agregují prostřednictvím fibrinogenu Agregace – destičky agregují prostřednictvím fibrinogenu Konstrikce – díky kontraktilním bílkovinám dochází ke změně tvaru destiček a uvolnění účinných látek. Konstrikce – díky kontraktilním bílkovinám dochází ke změně tvaru destiček a uvolnění účinných látek. Tvorba trombu → vzniká bílý neboli destičkový trombus (provizorní hemostatická zátka). Jeho další přeměny jsou součástí procesu hemokoagulace. Tvorba trombu → vzniká bílý neboli destičkový trombus (provizorní hemostatická zátka). Jeho další přeměny jsou součástí procesu hemokoagulace.trombuhemokoagulacetrombuhemokoagulace Hojení – trombocyty obsahují látky jako např. destičkový růstový faktor, které mají proliferativní účinky a uplatňují se při regeneraci poraněné tkáně. Hojení – trombocyty obsahují látky jako např. destičkový růstový faktor, které mají proliferativní účinky a uplatňují se při regeneraci poraněné tkáně.


Stáhnout ppt "Trombocyty O. Bürgerová. Cíle: Popsat stavbu a vývoj krevní destičky Popsat stavbu a vývoj krevní destičky Pochopit funkci Pochopit funkci."

Podobné prezentace


Reklamy Google