Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Oběhová soustava člověka

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Oběhová soustava člověka"— Transkript prezentace:

1 Oběhová soustava člověka
Filip Bordovský

2 Rozvádění látek po těle
Co už víme! Ale raději si to znovu zapište!!! Přenos látek v těle umožňuje oběhová soustava (krev, srdce a cévy) a soustava mízní (míza, mízovody a mízní uzliny). Důležitým orgánem oběhové i mízní soustavy je slezina.

3 Krev Hlavní funkce krve: přenášení dýchacích plynů
Zapište si do sešitu! Hlavní funkce krve: přenášení dýchacích plynů rozvádění živin a odvádění zplodin rozvádění tepla po tělem obrana těla proti chorobám – imunita V tělo dospělého muže je asi 5 – 6 l. krve!

4 Krev tvoří krevní plazma a krevní buňky

5 Složení krve: Krevní plazma Krevní buňky
Zapište si do sešitu! Krevní plazma průhledná nažloutlá kapalina, obsahuje 90% vody, 9% organických látek (bílkoviny, cukry) a 1% anorganických látek. Krevní buňky Červené krvinky (erytrocyty) – bezjaderné buňky, tvar vdolku; obsahují červené krevní barvivo hemoglobin, které váže kyslík. Bílé krvinky (leukocyty) – bezbarvé buňky, obsahující jádro, mají proměnlivý tvar. Je jich více druhů a zajišťují obranu organismu. Tvorba protilátek (lymfocyty) a pohlcování bakterií (fagocytóza). Krevní destičky (trombocyty) – bezjaderná krevní tělíska; mají význam při srážení krve  zástava krvácení

6 Krevní skupiny: Zapište si do sešitu! Lidskou populaci lze podle krve rozdělit do 4 hlavních skupin – A, B, AB, O Liší se od sebe přítomností určitých látek na povrchu červených krvinek (aglutinogeny) a v krevní plazmě (aglutinin) Krev cizích skupin se může srážet  ucpání cév.

7 Zapamatujte si! Zapište si do sešitu! O objev krevních skupin se zasloužil český lékař Jan Jánský! Více informací naleznete na:

8 Infarkt je způsoben ucpáním věnčitých cév!

9 Srdce Zapište si do sešitu!
Je uloženo v osrdečníku a zajišťuje proudění krve v cévách (čerpadlo). Podélná přepážka dělí srdce na pravou a levou polovinu. V každé polovině je jedna síň (nahoře), a jedna komora (dole). Síně a komory jsou odděleny chlopní, která se při stahu komor uzavře. Tím je znemožněn zpětný tok krve do síně. Výživu srdce zajišťují věnčité tepny, jejich ucpání způsobuje srdeční infarkt. Žíly vedou krev do srdce! Tepny vedou krev ze srdce! Činnost srdce je dvoudobá: stah – systola (v klidu 70-80krát za minutu) uvolnění – diastola Řízení srdeční činnosti: Impulsy pro smršťování vznikají přímo v srdci (v pravé předsíni) při zástavě můžeme obnovit činnost srdce masáží hrudníku! video: Oběhová soustava

10 Čerpadlem oběhové soustavy je 4 dílné srdce

11 Cévy Tepny – silné, pružné a elastické, měříme na nich tlak a puls.
Zapište si do sešitu! Tepny – silné, pružné a elastické, měříme na nich tlak a puls. Tep (puls) – vnější projev srdeční činnosti. 70 tepů/min Tlak krve – tlak krve na stěnu cév. průměrný tlak – 120 na 90. Žíly – pružné, obsahují chlopně. Vlásečnice – nejtenčí cévy, umožňují látkovou výměnu mezi krví a tkáněmi.

12 Cévy v lidském těle: tepny, žíly a vlásečnice
Žíly obsahují chlopně, které zabraňují zpětnému toku krve! Tepny jsou díky silné vrstvě hl. svaloviny silné a pružné! Vlásečnice umožňují výměnu látek mezi krví a tkáněmi!

13 Velký (tělní) oběh Malý (plicní) oběh
Zapište si do sešitu! Velký (tělní) oběh levá komora => srdečnice (aorta) => vlásečnice v tkáních => horní a dolní dutá žíla => pravá síň Malý (plicní) oběh pravá komora => plicní tepna (plicnice) => plíce => plicní žíly => levá síň

14 Nejčastější poškození a ohrožení oběhové soustavy:
Zapište si do sešitu! Vypsat z učebnice s.88 Příčiny: Otylost, kouření, alkohol, stres, nedostatek pohybu. Prevence: …(doplňte!)

15

16 Mízní soustava Tvoří ji mízní cévy, mízní uzliny a míza.
Zapište si do sešitu! Tvoří ji mízní cévy, mízní uzliny a míza. Míza, složením podobná krevní plazmě, obsahuje méně bílkovin. Nachází se v mízních cévách, které začínají v tkáních, procházejí mízními uzlinami, kde vznikají bílé krvinky, a nakonec ústí do žil.. Slezina Je uložena za žaludkem. Funkce: zásobárna krve, pohřebiště (zánik) červených krvinek a tvorba některých bílých krvinek. Její činnost můžou nahradit mízní uzliny.


Stáhnout ppt "Oběhová soustava člověka"

Podobné prezentace


Reklamy Google