Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Srdce Tereza Potužáková.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Srdce Tereza Potužáková."— Transkript prezentace:

1 Srdce Tereza Potužáková

2 Tereza Potužáková VIII.B 2008/2009
Srdce Tereza Potužáková VIII.B 2008/2009

3 Srdce jako orgán Srdce je dutý svalový orgán, který pravidelnými kontrakcemi zajišťuje oběh krve a mízy v organismu. Leží pod 5. až 7. hrudním obratlem a zasahuje do 5. mezižebří. Průměrné srdce udělá až úderů za den V klidu by měl člověk mít tepů/min.Po námaze 150 – 200 tepů/min.

4 Stavba srdce Stavba srdeční stěny je v podstatě stejná jako stavba cév – srdce je původem céva Aorta – hlavní tepna Endokard- vnitřní výstelka srdce Myokard- srdeční svalovina Epikard- vnější vazivový obal srdce Perikard- osrdečník- zevní obal srdce vycházející z okolí vystupujících cév z epikardu

5 Popis srdce (komory) Cípy chlopní jsou nálevkovitě vpáčeny do komor. Proti vyvrácení chlopní do komor vystupují od krajů chlopní tenká vazivová vlákna (šlašinky), upínající se ke svalovým výrůstkům uvnitř komorových dutin. Na začátku plicnicového kmene a srdečnice jsou kapsovité poloměsíčité chlopně,které zabraňují zpětnému toku krve do právé a levé komory.

6 Průřež srdcem a jeho popis

7 Srdce ostatních obratlovců
Nejjednodušší srdce mají ryby a paryby, srdce má podobu čerpadla, které žene krev směrem k žábrám, kde je okysličována a pak rozváděna po těle. Krev se pak se nevrací do srdce.

8 Krevní oběh obratlovců

9 Systola a Diastola Systola - koordinovaný stah svaloviny síní nebo komor Diastola - relaxace srdečního svalu Při diastole síní přitéká do pravé síně oběma dutými žílami krev z velkého tělního oběhu, do levé síně přitéká krev z plicních žil.

10 Následuje systola obou síní, při které je krev ze síní vypuzena do komor.
systola diastola

11 Závěr Pracovalo se mi dobře a práce mě bavila, protože jsem se dozvěděla spoustu nových informací, o kterých jsem vůbec nevěděla. Zdroje:


Stáhnout ppt "Srdce Tereza Potužáková."

Podobné prezentace


Reklamy Google