Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autor: Miroslav Přichystal Datum: Ročník: 9. ročník

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autor: Miroslav Přichystal Datum: Ročník: 9. ročník"— Transkript prezentace:

1 Autor: Miroslav Přichystal Datum: 20.3. 2013 Ročník: 9. ročník
Kód VM: VY_32_INOVACE_4PRI21 Projekt: Zlepšení výuky na ZŠ Schulzovy sady registrační číslo: CZ.1.07./1.4.00/ Autor: Miroslav Přichystal Datum: Ročník: 9. ročník Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor / předmět: Zeměpis Tematický okruh: ročník Téma: Plzeňský kraj Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost.

2 Plzeňský kraj Poloha (vyznač do mapy)
z hlediska světových stran leží na .?. ČR sousední kraje od západu + stát:

3 Plzeňský kraj Poloha (vyznač do mapy)
z hlediska světových stran leží na Jihozápad ČR sousední kraje od západu + stát: Karlovarský, Ústecký, Středočeský, Jihočeský + Německo Ústecký Karlovarský Středočeský Německo Jihočeský

4 Přírodní podmínky Povrch
? pohoří na jihu kraje zasahující do Německa je zároveň jako např. KRKONOŠE a PODÝJÍ jedním z ………… ČR. Německu s nazývá Bavorský les. ? Pohoří na jihozápadě kraje s nejvyšší horou Čerchov …. m.n.m. zasahující rovněž do SRN=……….. ? Toto malé pohoří na severovýchodě zasahuje do tří krajů. Nejvyšší horou je Tok …..m.n.m. ? Pahorkatina zabírající značnou, především pak centrální a východní část kraje.

5 Přírodní podmínky Povrch
? ŠUMAVA pohoří na jihu kraje zasahující do Německa je zároveň jako např. KRKONOŠE a PODÝJÍ jedním z národních parků ČR. Německu s nazývá Bavorský les. ? ČESKÝ LES Pohoří na jihozápadě kraje s nejvyšší horou Čerchov 1042 m.n.m. zasahující rovněž do SRN= Německa ? BRDY Toto malé pohoří na severovýchodě zasahuje do tří krajů. Nejvyšší horou je Tok 865 m.n.m. ? PLZEŇSKÁ Pahorkatina zabírající značnou, především pak centrální a východní část kraje.

6 Fotografie lokalit Český les (Čerchov) Plzeňská pahorkatina
NP Šumava (rašeliniště, problémy)

7 Geomorfologické členění - poznávačka
1- ,2- ,3- ,4-

8 Geomorfologické členění - poznávačka 
1-Šumava, 2- Český les, 3- Plzeňská pah., 4- Brdy

9 Přírodní podmínky Vodstvo Ra…., M…, Úh…, Ús…
Doplň názvy řek, které dávají vzniknout řece Berounce. Jihovýchodní část kraje odvodňuje další řeka. Odtéká do Jihočeského kraje. Řeka protékající horskou obcí Modrava a jedna z nejkrásnějších v ČR. Ra…., M…, Úh…, Ús… Radbůza, Mže, Úhlava, Úslava Otava Vydra

10


Stáhnout ppt "Autor: Miroslav Přichystal Datum: Ročník: 9. ročník"

Podobné prezentace


Reklamy Google