Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

JZ Asie Zahrnuje oblast Malé Asie, Arabského poloo., kolem Perského zálivu mezi Středozemním, Černým mořem a Indickým oc. Arabský štít, který tvoří nejstarší.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "JZ Asie Zahrnuje oblast Malé Asie, Arabského poloo., kolem Perského zálivu mezi Středozemním, Černým mořem a Indickým oc. Arabský štít, který tvoří nejstarší."— Transkript prezentace:

1 JZ Asie Zahrnuje oblast Malé Asie, Arabského poloo., kolem Perského zálivu mezi Středozemním, Černým mořem a Indickým oc. Arabský štít, který tvoří nejstarší část tohoto regionu, obklopují mladší II. a III. horní geologické celky, které ve svých horninách ukrývají největší zásoby ropy a zem.plynu na světě. Povrch je převážně hornatý. Mezi Eufratem a Tigridem se rozkládá úrodná Mezopotámská niž. osídlená již starověkými vyspělými civilizacemi.

2 Převážná část regionu sahá do teplého suchého podnebného pásu s horkými a suchými léty a poměrně chladnými zimami. V horách je patrná výšková zonalita podnebí. Říční síť není pro nedostatek srážek dobře vyvinutá. Typická jsou občasná koryta řek (tzv. vádí). Největší říční systém představuje povodí řek Eufratu a Tigridu se zdrojnicemi v horských zaledněných územích. Při pobřežích roste přímořská tropická a subtropická tvrdolistá vegetace, ve vnitrozemích převažují pouště a polopouště.

3 Obyvatelstvo: Se soustřeďuje při pobřeží a kolem vodních toků. Pouští oblasti ve vnitrozemí jsou téměř neosídleny. Obyvatelstvo tvoří především Arabové, Turci, Peršané (Írán) a Židé (Izrael). Kromě Libanonu a Izraele (křesťanství a židovství) je JZ nábožensky homogenní - převažuje islám.

4 Hospodářství: Většina zemí své hospodářství opírá o bohaté naleziště ropy a plynu, jejich těžbu a zpracování i vývoz. Představují tak elitu třetího světa – naprostá závislost na ropě a její poptávce však v budoucnu přinese obrovské hospodářsko-sociální problémy.

5 K nejvyspělejším zemím oblasti řadíme Izrael s vyspělým zemědělstvím i průmyslem, který vznikl jako židovský stát v roce 1948, okolními muslimskými zeměmi oficiálně neuznáván (Sýrie, Egypt, Jordánsko, Írán), a vedl od svého vzniku s nimi několik vítězných válek. Palestinci vyznávající islám, kteří tvoří menšinu, usilují o vznik samostatného Palestinského státu na části izraelského území.

6 Dalšími zeměmi regionu jsou LIBANON, SÝRIE, TURECKO, kavkazské republiky GRUZIE, ARMÉNIE, ÁZERBAJDŽÁN, ÍRÁN, ÍRÁK, KUVAJT, JORDÁNSKO, KATAR, BAHRAJN, SPOJENÉ ARABSKÉ EMIRÁTY, SAUDSKÁ ARÁBIE, JEMEN, OMÁN, AFGÁNISTÁN

7 Otázky JZ Asie Podle politické mapy ve šk. atlase uveď za sebou podle velikosti 3 nejrozlehlejší země. Vyjmenuj všechny země a jejich hl.města, které nemají přístup k moři. Jak se nazývá řeka po soutoku Eufratu a Tigridu, která ústí do Perského zál. Do kterého moře se vlévá řeka Jordán? Írán nedávno vyzkoušel rakety středního doletu s dosahem 2000 km. Které nemuslimské země by mohl zasáhnout?

8

9


Stáhnout ppt "JZ Asie Zahrnuje oblast Malé Asie, Arabského poloo., kolem Perského zálivu mezi Středozemním, Černým mořem a Indickým oc. Arabský štít, který tvoří nejstarší."

Podobné prezentace


Reklamy Google