Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0374 Inovace vzdělávacích metod EU.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0374 Inovace vzdělávacích metod EU."— Transkript prezentace:

1 Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0374 Inovace vzdělávacích metod EU - OP VK Číslo a název klíčové aktivityIII/2 inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT AutorIng. Milan Solil Číslo materiáluVY_32_INOVACE_ATM_3S_SL_10_16 NázevMinimalizace logické funkce Druh učebního materiáluPrezentace PowerPoint PředmětAutomatizace RočníkTřetí Tematický celekVývoj a základy automatizace AnotaceZjednodušení složitých logických funkcí Metodický pokynPrezentace pomocí dataprojektoru, 45 minut Klíčová slovaAlgebraický výraz, pravdivostní tabulka, řádkové schéma, mapa Očekávaný výstupPorozumět a aplikovat minimalizaci funkce Datum vytvoření24. 3. 2013

2 VÝVOJ A ZÁKLADY AUTOMATIZACE 15. Minimalizace logické funkce

3 ZJEDNODUŠOVÁNÍ LOGICKÝCH FUNKCÍ Logické funkce se dají vyjádřit několika způsoby: - algebraickým výrazem - pravdivostní tabulkou - řádkovým schématem - mapou (Karnaughova) Všechny tyto způsoby jdou mezi sebou vzájemně převádět.

4 Historické ohlédnutí Logické funkce jsou často zbytečně složité. Opakují se v nich mnohokrát stejné proměnné, které často nemají na výslednou hodnotu logické funkce vliv. Při realizaci potom musíme použít zbytečně mnoho logických členů nebo kontaktů a zapojení se stává nepřehledné. Stejného výsledku lze dosáhnout použitím daleko menšího počtu prvků - někdy stačí méně než polovina. Původní logickou funkci, která bývá ve tvaru součtu součinů, musíme nejprve zjednodušit. Používáme přitom některé zákony Booleovy algebry. Pro zjednodušování se používají algebraické a grafické metody.

5 Algebraické metody Z jednotlivých součinových členů můžeme většinou vytknout jednu nebo více proměnných. Vybíráme takové členy, aby po vytknutí zbyla z jednoho členu jedna proměnná v přímém tvaru a z druhého stejná proměnná ve tvaru negovaném. Jejich součet je roven jedné a získáváme tak ze dvou členů člen jeden, který obsahuje o jednu proměnnou méně.

6 Po vynásobení součinových členů se v některých objevuje jedna nebo více proměnných v přímém a negovaném tvaru. Jejich součin se rovná nule a celý takovýto člen můžeme proto vypustit, aniž by se hodnota logické funkce změnila. Algebraické metody

7 Vyskytne-li se v rovnici jedna proměnná osamoceně, můžeme zjednodušovat tak, že stejné proměnné v ostatních výrazech můžeme nahradit nulou nebo jedničkou dle těchto pravidel: - při součinu se stejné proměnné ve stejném tvaru nahradí log. 1, v negovaném tvaru se nahradí log. 0 - při součtu se stejné proměnné ve stejném tvaru nahradí log. 0, v negovaném tvaru se nahradí log. 1 Algebraické metody

8 Príklad: Zjednodušte funkci (a + bc)(b + cd) + b + c

9 Pravdivostní tabulka Pravdivostní tabulka je jeden ze způsobů zápisu logických funkcí. Taková tabulka obsahuje pouze logické proměnné, které nejčastěji nabývají dvou hodnot 0 a 1 (pravda a nepravda, ano a ne). Velikost tabulky je dána počtem proměnných a počtem výstupních funkcí. Máme-li n proměnných a m výstupních funkcí bude mít tabulka n + m sloupců. Řádků bude mít tabulka právě 2 n, což jsou všechny možné kombinace stavů logických proměnných, které mohou nastat.

10 Základní součtový tvar: Tato funkce je definována pro hodnoty, kde Y = 1 Potom F = ā * b̄ * c + ā * b * c̄ + a * b̄ * c̄ + a * b̄ * c + a * b * c abcYDílčí součin 0011ā * b̄ * c 0101ā * b * c̄ 1001a * b̄ * c̄ 1011a * b̄ * c 1111a * b * c


Stáhnout ppt "Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0374 Inovace vzdělávacích metod EU."

Podobné prezentace


Reklamy Google