Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Mezinárodní vztahy Michaela Juránková TV45+OV.  Tropická rovníková země  Nachází se mezi Nigérií, Čadem, Středoafrickou republikou, Kongem, Gabonem.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Mezinárodní vztahy Michaela Juránková TV45+OV.  Tropická rovníková země  Nachází se mezi Nigérií, Čadem, Středoafrickou republikou, Kongem, Gabonem."— Transkript prezentace:

1 Mezinárodní vztahy Michaela Juránková TV45+OV

2  Tropická rovníková země  Nachází se mezi Nigérií, Čadem, Středoafrickou republikou, Kongem, Gabonem a Rovníkovou Guineou  Ofic. název: Kamerunská republika (République du Cameroun)  Rozloha: 475 440 km²  Hlavní město: Yaoundé  Počet obyvatel: 18 879 301 (2009)

3  Správní členění: 10 provincií  Vyhlášení nezávislosti: 1960  Forma vlády: parlamentně prezidentská  Státní zřízení: republika  Hlava státu (2009): Paul BIYA  Předseda vlády (2009): Philemon YANG  Členství: OSN (1960), Commonwelth  Národnostní složení: Fangové 20 %, Bamilékové 19 %, Dualové 11 % ( celkově zde žije zde asi 250 etnických skupin)  Oficiální jazyk: francouzština a angličtina  Hlavní náboženství: domorodá náboženství - animismus (40%), křesťanská náboženství (40%), muslimové (20%)

4  Kamerun je po správní stránce zatím členěn na 10 provincií, které jsou nazvány většinou podle jejich geografické polohy:  Far North (Extréme Nord – Daleký sever)  North (Sever)  Adamawa  Centre (Střed)  West (Západ)  North West (Severozápad)  South West (Jihozápad)  Littoral (Pobřežní)  South (Jih)  East (Východ)

5  Původní obyvatelé byli pravděpodobně Pygmejové, později bantuští a súdánští černoši.  V roce 1472, portugalský námořník Fernando Po přistál na pobřeží Kamerunu během erupce sopky Mount Cameroon  V 15.-19. stol. byla země islamizována a sloužila také jako zdroj otroků pro nizozemské a portugalské obchodníky.  1884 zřízen německý protektorát  V roce 1914 tuto a dalších 15 území obsadila britsko-francouzská vojska.  v roce 1918, Kamerun se stal součástí Francouzské rovníkové Afriky  V letech 1922-45 byla země mandátním územím Společnosti národů pod britskou a francouzskou správou.  V roce 1958 získavá Kamerun vnitřní autonomii  Kamerun získal nezávislost v roce 1960.  Prvním prezidentem se stává v roce 1962 Ahmadou Ahidjo (nadetnická vláda, pragmatické cíle, stabilita země)  Od roku 1966 v zemi vládne pouze jedna povolená politická strana  1982 odstupuje prezident Ahmadou Ahidjo ze zdravotních důvodů, nastupcem se stává Paul Biya (prezidentem dodnes).  Roku 1990 byla přijata nová ústava, která mj. povolila systém více politických stran.

6  Za Ahidja byl režim plebiscitní a nadetnický. (tj. systém, kdy se vládní síly snaží obnovovat vlastní legitimitu konáním voleb s jedinou kandidátkou spolu s mobilizací širokých vrstev obyvatelstva k účasti ve volbách). Vládní strana měla masový charakter a existovaly zde významné patronsko-klientské vztahy. Případnou vnitrostranickou opozici Ahidjo omezoval častou a nepředvídatelnou rotací politických kádrů.  Biya vnesl do politiky značné změny. Od roku 1985 zavedl vnitrostranickou konkurenci v místních i parlamentních volbách (voliči tedy měli na výběr z více kandidátů, ovšem stále patřících k jediné povolené straně). Cílem tohoto relativně demokratického kroku však bylo především oslabit nižší patra mocenského žebříčku vzájemnou konkurencí. Zároveň vnesl Biya do politiky výrazněji etnický faktor a začal ekonomicky a politicky zřetelně protežovat příslušníky svého vlastního (jižního) etnika Beti/Bulu. Politika v Kamerunu tak byla ve znamení soupeření jednotlivých klanů „betijské lobby“ o možnost ovládání státních podniků, které představovaly snadný zdroj osobního obohacování. Betiové ovládli i ozbrojené složky.

7  Politické rozpory jsou v Kamerunu velmi složité. Prolíná se zde rozdělení na frankofonní a anglofonní část země a také rozpory mezi tradičními etniky (tradičně rozpor sever – jih).  Jsou zde jasně vymezené geoetnické hranice a politické strany jsou organizovány na etnickém a regionálním základě.  Jednotlivé strany přitom neusilují o demokratizaci země samu o sobě, mnohem spíše je jejich existence vysvětlitelná teorií soupeření o zdroje. Politická změna by tak přinesla spíše jen změnu dominantní skupiny obyvatelstva, než principiální změnu vylučování ostatních skupin z politického a ekonomického života.

8  OSN  AU (Africká Unie)  Commonwealth of Nations  ICM (HNZ – Hnutí nezávislých zemí)  WTO (Světová obchodní organizace)  IMF (MMF – mezinárodní měnový fond)  AfDB (Africká rozvojová banka)  CEMAC (Hospodářská a měnová unie zemí střední Afriky)  FAO  WHO  A mnoho dalších…

9

10  Moje kamarádka strávila půl roku v této africké zemi, jako vyslanec humanitární pomoci. Učila angličtinu a vedla školení proti šíření nemoci AIDS.  Pro zajímavost přikládám pár článků, které napsali po návratu do různých časopisů a novin.  Zejména článek z Lidových novin stojí za přečtení a vřele doporučuji  http://www.mzv.cz/jnp/cz/encyklopedie_statu/afrika/kamerun/index.h tml http://www.mzv.cz/jnp/cz/encyklopedie_statu/afrika/kamerun/index.h tml  http://www.lideazeme.cz/clanek/chaos-ambice-a-telesne-tresty http://www.lideazeme.cz/clanek/chaos-ambice-a-telesne-tresty  http://www.mzv.cz/jnp/cz/encyklopedie_statu/afrika/kamerun/index.h tml http://www.mzv.cz/jnp/cz/encyklopedie_statu/afrika/kamerun/index.h tml

11  http://www.mzv.cz/jnp/cz/encyklopedie_stat u/afrika/kamerun/index.html http://www.mzv.cz/jnp/cz/encyklopedie_stat u/afrika/kamerun/index.html  www.mojeafrika.cz/zeme-kamerun-100012  http://www.cameroun- infotourisme.com/english/histoire.html http://www.cameroun- infotourisme.com/english/histoire.html  http://www.celysvet.cz/kamerun.php http://www.celysvet.cz/kamerun.php  http://www.businessinfo.cz/cz/sti/kamerun- zahranicne-politicka-orientace/3/1001439/


Stáhnout ppt "Mezinárodní vztahy Michaela Juránková TV45+OV.  Tropická rovníková země  Nachází se mezi Nigérií, Čadem, Středoafrickou republikou, Kongem, Gabonem."

Podobné prezentace


Reklamy Google