Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Pomůcky. pomůcky Příprava vzorku kyseliny Příprava roztoku kyseliny v benzínu poměru 1:2000. Určení počtu kapek v 1 cm3 roztoku. Příprava vzorku kyseliny.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Pomůcky. pomůcky Příprava vzorku kyseliny Příprava roztoku kyseliny v benzínu poměru 1:2000. Určení počtu kapek v 1 cm3 roztoku. Příprava vzorku kyseliny."— Transkript prezentace:

1

2 pomůcky

3 Příprava vzorku kyseliny
Příprava roztoku kyseliny v benzínu poměru 1:2000. Určení počtu kapek v 1 cm3 roztoku. Příprava vzorku kyseliny

4 Měření momomolekulární vrstvy

5 Měření monomolekulární vrstvy
Dětský zásyp na hladině vody. Vytvoření monomolekulární vrstvy kyseliny olejové na vodní hladině. Měření monomolekulární vrstvy

6 Měření provedeme minimálně 3x a to v různých místech monomolekulární vrstvy.

7 Teoretický výpočet Kyselina olejová o látkovém množství 1 mol má molární hmotnost Její molární hmotnost je Hustota kyseliny olejové je

8 Teoretický výpočet průměru molekuly
Kyselina olejová o látkovém množství 1 mol obsahuje N= NA molekul, takže na jednu molekulu ( zanedbáme-li mezery)připadá objem: Předpokládáme kulový objem ( pouze předpoklad) o průměru D a objemu : Pak průměr D vypočítáme:

9 Teoretický výpočet Molekula kyseliny olejové má ve skutečnosti protáhlý tvar.

10 Výpočet z naměřených hodnot
Výpočet objemu jedné kapky v 1 cm3roztoku: Objem válce: Výška válce h je hledaný průměr molekuly kyseliny olejové : Při výpočtu nezapomeň na ředění roztoku v poměru 1:2000

11 Doplňkové úkoly Určete počet molekul, které vytvořily při daném pokusu tenkou monomolekulární vrstvu kyseliny olejové. Jak dlouhá by byla řada, která vznikla těsným seřazením všech molekul uvažované vrstvy? Určete průměr kulové vrstvy, kterou vy utvořila na povrchu vody kapka čisté kyseliny olejové se stejným objemem, jako kapka roztoku v laboratorní práci.

12 protokol Šablonu protokolu této laboratorní práce najdete na MOODLE : fyzika / sexta Uveďte ukázkové výpočty. Odpovězte na doplňkové úkoly. Svůj výsledek porovnejte s teoreticky vypočítanou hodnotou a zdůvodněte výsledek vašeho měření.

13 citace BARTUŠKA, Karel a Emanuel SVOBODA. KOLEKTIV. Fyzika pro gymnázia: Molekulová fyzika a termika. 3. vyd. Praha: Prometheus, Učebnice pro střední školy. ISBN MIKULČÁK, Dr. Jiří. A KOLEKTIV. Matematické, fyzikální a chemické tabulky: pro střední školy. 10.vyd. Praha: Svoboda, n.p., Učebnice pro střední školy. SVOBODA, Emanuel. KOLEKTIV. Přehled středoškolské fyziky. 1. vyd. Praha: Státní pedagogické nakladetelství, Kostka 43. ISBN Fotografie Ing. Alena Baťková


Stáhnout ppt "Pomůcky. pomůcky Příprava vzorku kyseliny Příprava roztoku kyseliny v benzínu poměru 1:2000. Určení počtu kapek v 1 cm3 roztoku. Příprava vzorku kyseliny."

Podobné prezentace


Reklamy Google