Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Změny pevného skupenství látek

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Změny pevného skupenství látek"— Transkript prezentace:

1

2 Změny pevného skupenství látek
Tání a rozpouštění – jak kostky závodí Změny pevného skupenství látek

3 Problémové úlohy Jaká bude teplota vody, pokud do ní přidáme chlorid sodný ? Pokud vložíme kostky ledu do sladké a slané vody, kde se led rozpustí dříve? Jaká bude teplota ledu, pokud k němu přidáme chlorid sodný? Všechny tyto jevy jsou součástí každodenního života. Dokážeš je uspokojivě vysvětlit?

4 Rozpouštění chloridu sodného ve vodě

5 Teorie rozpouštění chloridu sodného
Rozpouštění je proces sdílení hmoty mezi pevnou látkou a kapalinou (transport pevných látek, např. rozpouštění krystalů nebo minerálů v kapalném prostředí) nebo mezi plynem a kapalinou (transport plynu do kapalného prostředí, např. rozpouštění kyslíku ve vodě. Pro rozpuštění chloridu sodného se potřebuje energie. Proto dojde ke snížení teploty vody.

6 Tání ledu ve sladké a slané vodě
Která kádinka obsahuje sůl ? Tání ledu ve sladké a slané vodě

7 Teorie tání ledu Zahříváme-li těleso z krystalické látky (led, krystalky sody, kov, …) zvyšuje se jeho teplota a po dosažení teploty tání  se pevná látka mění na kapalinu téže teploty. Krystalická látka taje. Různé krystalické látky mají různou teplotu tání, která navíc závisí na vnějším tlaku, při němž tání probíhá. Tabelované hodnoty se udávají při normálním tlaku a proto se nazývají normální teploty tání. Už znáš odpověď na otázku, ve které vodě se kostka rozpouští rychleji a co je příčinou ?

8 Už znáš odpověď? A víš, proč se tak děje?

9 Teorie tání směsi ledu a chloridu sodného
Chladicí směsi jsou nejčastěji směsi ledu a nějaké soli, např. chloridu sodného, chloridu vápenatého, dusičnanu sodného apod. Směs ledu a vody s NaCl má podstatně nižší teplotu tuhnutí než led samotný. Smícháním drceného ledu s vodou a se solí se začne sůl ve vzniklé vrstvičce vody rozpouštět a při kontaktu s ledem dojde k jeho rychlému tání. Rychlé tání ledu a rozpouštění soli je spojeno s velkou absorpcí tepla. Chladicí směs tedy spotřebuje velké množství tepla na rozpouštění soli a na tání ledu, což způsobí silné ochlazení této směsi. Konečné snížení teploty závisí na povaze použité směsi a na množství směsi v poměru k použitému ledu. V praxi se připravuje chladicí směs tak, že se v tenkých vrstvách střídavě nasypává led a hrubozrnná sůl. Vhodnou kombinací různých solí a ledu lze připravit chladicí lázně o teplotě od -2°C až do -55°C

10 Vliv chloridu sodného na teplotu tání ledu
Směs ledu a soli Dosažená teplota -16,7°C Vliv chloridu sodného na teplotu tání ledu

11 citace http://www.vernier.cz/download/logger-lite-161.exe
SVOBODA, Emanuel. KOLEKTIV. Přehled středoškolské fyziky. 1. vyd. Praha: Státní pedagogické nakladetelství, Kostka 43. ISBN Fotografie Ing. Alena Baťková


Stáhnout ppt "Změny pevného skupenství látek"

Podobné prezentace


Reklamy Google