Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,"— Transkript prezentace:

1 Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz
Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace výuky všeobecných a odborných předmětů Název sady: Restaurátorské a zdobné techniky Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_20_11 Název DUMu: Tmely a tmelová technika Pro obor vzdělávání: L/02 Uměleckořemeslné zpracování dřeva Předmět: Uměleckořemeslné zpracování dřeva Ročník: 4 Autor: Bc. Václav Jakubčík Datum:

2 Tmelová technika Tmelová technika byla v Evropě převzata z orientu (z Japonska). Dovezené orientální skříňky byly velmi oblíbené, a proto naši ozdobníci začali tuto techniku kopírovat a aplikovat na evropské motivy.

3 Tmelová technika Ornament se vytváří tak, že se přibarveným křídovým tmelem zaplňuje lineární vrubořez. Kresba se skládá z různě proplétaných barevných linek, často doplněných inkrustací.

4

5 Tmelová technika V této technice se pracuje také amalgámem, stříbrným tmelem (slitina stříbra a rtuti). Amalgám se rovněž kombinuje s barevnými tmely, doplňuje se inkrustací stříbrem, perletí či slonovinou.

6 Tmelová technika Nábytek i drobné užitkové předměty zdobené touto technikou mají velmi působivý vzhled. Motivy ornamentů jsou rostlinné i figurální, méně často se touto technikou znázorňuje architektura. Amalgám se často používal místo pracného taušírování.

7 Benátská mozaika Zdobná technika italské renesance.
Tenké, stejnoměrné zlomky perleti se vtlačovaly do křídového olejového nebo lakového tmelu. Po vytvrzení se přebytečný tmel setřel a mozaika se vyleštila. Benátskou mozaikou se vykládal přírodně leštěný a černě lakovaný nábytek.

8 Benátská mozaika Charakteristické pro tuto mozaiku jsou rovné pásy orámované intarzovanou plochou. V pozdější době se benátská mozaika doplňovala také intarzií kovem a perletí.

9 Zdroj materiálů: MEDKOVÁ, Eva; BOHMANNOVÁ, Andrea. Starožitný nábytek. Praha: SNTL, 1985, ISBN ÚDRŽBA A OPRAVY. Není-li uvedeno jinak, je autorem tohoto materiálu a všech jeho částí autor uvedený na titulním snímku.


Stáhnout ppt "Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,"

Podobné prezentace


Reklamy Google