Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

CHARAKTERISTIKA DAŇOVÉ EVIDENCE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Zuzana Mikulová. Střední škola hotelnictví a služeb.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "CHARAKTERISTIKA DAŇOVÉ EVIDENCE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Zuzana Mikulová. Střední škola hotelnictví a služeb."— Transkript prezentace:

1 CHARAKTERISTIKA DAŇOVÉ EVIDENCE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Zuzana Mikulová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava, příspěvková organizace. Materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK 1.5 – EU peníze středním školám, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/34.0879. září 2012VY_52_INOVACE_UDE_190102

2 Základní charakteristika DE Je upravována zákonem č. 586/1992 Sb. o daních z příjmů §7b. Cílem je zjištění základu daně z příjmů z podnikání a jiné samostatné výdělečné činnosti. Musí obsahovat informace:  o příjmech a výdajích, v členění potřebném pro zjištění základu daně z příjmů,  o majetku a závazcích.

3 Základní charakteristika DE Zákon stanoví pouze obsah DE. Podnikatel si může způsob evidence a formu jejího vedení zvolit libovolně podle svých potřeb. DE musí zachycovat peněžní prostředky odděleně od ostatního majetku. DE se vede za zdaňovací období; zaznamenávají se hospodářské jevy, které časově a věcně souvisí s tímto obdobím (tzn. od 1. 1. do 31. 12.).

4 Základní charakteristika DE DE musí evidovat odděleně příjmy, které jsou předmětem daně z příjmů, od příjmů, které nejsou předmětem daně z příjmů. DE musí evidovat odděleně výdaje, které ovlivňují základ daně z příjmů, od výdajů, které neovlivňují základ daně z příjmů. NEDAŇOVÉ DAŇOVÉ NEDAŇOVÉ PŘÍJMY VÝDAJE

5 Základní charakteristika DE Hospodářský výsledek podnikatele, tedy základ daně z příjmů, zjistíme odečtením daňových výdajů od daňových příjmů. PŘÍJMY DAŇOVÉ NEDAŇOVÉ VÝDAJE NEDAŇOVÉ DAŇOVÉ PŘÍJMY DAŇOVÉ ZÁKLAD DANĚ Z PŘÍJMŮ VÝDAJE DAŇOVÉ PŘÍJMY DAŇOVÉ VÝDAJE DAŇOVÉ

6 Základní charakteristika DE Podívejte se zejména na tyto paragrafy:  § 3 – Předmět daně z příjmů fyzických osob  § 4 – Osvobození od daně  §24 – Výdaje (náklady) vynaložené na dosažení, zajištění a udržení příjmů  § 25 – (1) Za výdaje (náklady) vynaložené k dosažení, zajištění a udržení příjmů pro daňové účely nelze uznat zejména Které příjmy a výdaje ovlivňují základ daně z příjmů, a které naopak nesmíme do základu daně zahrnout, se dozvíme v zákonu o daních z příjmů č. 586/1992 Sb.

7 Základní charakteristika DE Odpovězte na následující otázky: Který zákon upravuje daňovou evidenci? Odpověď: Daňovou evidenci upravuje Zákon o daních z příjmů.

8 Základní charakteristika DE Odpovězte na následující otázky: Co je cílem daňové evidence? Odpověď: Cílem daňové evidence je zjištění základu daně z příjmů.

9 Základní charakteristika DE Odpovězte na následující otázky: Co musíme v daňové evidenci zaznamenávat? Odpověď: Zaznamenávat musíme příjmy a výdaje v členění na daňové a nedaňové a rovněž majetek a závazky.

10 Základní charakteristika DE Odpovězte na následující otázky: Co je podkladem pro záznamy v daňové evidenci? Odpověď: Podkladem pro záznamy jsou doklady.

11 Základní charakteristika DE Odpovězte na následující otázky: Jak zjistíme základ daně z příjmů? Odpověď: Základ daně z příjmů zjistíme, odečteme-li daňové výdaje od daňových příjmů.


Stáhnout ppt "CHARAKTERISTIKA DAŇOVÉ EVIDENCE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Zuzana Mikulová. Střední škola hotelnictví a služeb."

Podobné prezentace


Reklamy Google