Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Opakování - trávicí soustava

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Opakování - trávicí soustava"— Transkript prezentace:

1

2 Opakování - trávicí soustava
Jaké typy zubů rozlišujeme v jedné čelisti dospělého člověka a v jakém počtu? Kolik zubů celkem má mléčný chrup? Na jaké základní části je zub rozdělen? Jaké funkce mají sliny? Jaké funkce má jazyk? K čemu slouží pepsin? Jak se nazývá část žaludku, na kterou navazuje tenké střevo? Co je hlavní funkcí tenkého střeva? Jak se nazývá posun tráveniny ve střevech? Co je to apendix a k čemu slouží?

3 Jaká je hlavní funkce tlustého střeva?
Co je to střevní mikroflóra a k čemu slouží? Jakou funkci mají játra? K čemu slouží žluč? Co produkuje slinivka břišní? Popiš obrázek.

4 Otázky a odpovědi Jaké typy zubů rozlišujeme v jedné čelisti a v jakém počtu? řezáky (4), špičáky (2), třenové (4), stoličky (6) Kolik zubů celkem má mléčný chrup? Na jaké základní části je zub rozdělen? korunka, krček, kořen Jaké funkce mají sliny? štěpí škrob (ptyalin), usnadňují polykání (mucin), dezinfikují Jaké funkce má jazyk? mělnění a posun potravy, řeč K čemu slouží pepsin? k štěpení bílkovin Jak se nazývá část žaludku, na kterou navazuje tenké střevo? - vrátník Co je hlavní funkcí tenkého střeva? vstřebávání živin Jak se nazývá posun tráveniny ve střevech? peristaltický pohyb Co je to apendix a k čemu slouží? červovitý přívěsek slepého střeva, lymfatická tkáň

5 Jakou funkci mají játra? - detoxikují organismus, produkují žluč
Jaká je hlavní funkce tlustého střeva? vstřebávání vody a zahušťování tráveniny Co je to střevní mikroflóra a k čemu slouží? mikroorganismy žijící ve střevech, které štěpí rostlinnou vlákninu, tvoří vitaminy K, B12, zamezují přemnožení patogenních bakterií Jakou funkci mají játra? detoxikují organismus, produkují žluč K čemu slouží žluč? k trávení tuků Co produkuje slinivka břišní? pankreatickou šťávu (enzymy štěpící cukry, tuky a bílkoviny, např. lipáza, amyláza, trypsin) Langerhansovy ostrůvky produkují inzulin a glukagon játra dvanáctník slinivka břišní tenké střevo konečník Zdroj obrázku:


Stáhnout ppt "Opakování - trávicí soustava"

Podobné prezentace


Reklamy Google