Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VY_III/2_INOVACE_118_Jednoduché stroje

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VY_III/2_INOVACE_118_Jednoduché stroje"— Transkript prezentace:

1 VY_III/2_INOVACE_118_Jednoduché stroje
Miroslav Kaňok

2 OBSAH Nakloněná rovina Kladka Páka jednoramenná Páka dvouramenná Opěrný bod Kolo Použité zdroje

3 Nakloněná rovina Příklad jednoduchého stroje (ulehčuje práci lidských svalů) Jednodušší je vyvalit sud po šikmé ploše (prknech) síla Větší síla Příklady: závit šroubu, cesta do kopce Gravitační síla břemene – Země jej přitahuje Gravitační síla břemene

4 Kladka Kladka pevná Kladka volná Kladkostroj
Ulehčuje zvedání těžkých břemen Kladka pevná Stejná síla jako bez kladky, ale výhodněji = směrem dolů Kladka volná Působení silou směrem nahoru, působíme poloviční silou Kladkostroj Sestava kladek (1 pevné a 1 volné). Působíme silou 2x menší.

5 Páka - jednoramenná Síla ruky břemeno Síla ruky Opěrný bod
Pokud je delší tyč, potřebujeme menší sílu Příklady: kolečka, otvírák, …

6 Páka - dvouramenná Páka umožnila lidem přemisťovat břemena.
břemeno Síla ruky Opěrný bod Působíme silou směrem dolů – výhodnější. Páka umožnila lidem přemisťovat břemena.

7 Opěrný bod Človíček s větší hmotností si musí poposednout blíže k opěrnému bodu Tělesa jsou ve stejné vzdálenosti od opěrného bodu v nerovnováze. Těžší závaží posuneme blíže k opěrnému bodu. Dojde k rovnováze Pokus! Vyzkoušej si to u sebe na lavici! Použij tužku jako opěrný bod a další tělesa.

8 2.) Vodní kolo na přečerpávání vody – později vodní turbína
Jeden z největších vynálezů Využití kola: 1.) V dopravě 2.) Vodní kolo na přečerpávání vody – později vodní turbína 3.) Větrný mlýn Položte na sebe na lavici knihy a posuňte je prstem. Pak si pod ně podložte kulaté tužky a pokuste se o to samé. Porovnejte!

9 POUŽITÉ ZDROJE Kholová H. Přírodověda pro pátý ročník – Člověk a technika. Praha: Alter, s. Rincón. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Rincón. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Rincón. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Hung. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Zereshk. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Broennimann.Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Engels. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:


Stáhnout ppt "VY_III/2_INOVACE_118_Jednoduché stroje"

Podobné prezentace


Reklamy Google