Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Starověká Čína.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Starověká Čína."— Transkript prezentace:

1 Starověká Čína

2 Čína Co víš o dnešním státu Čína?
Jaké je tu státní zřízení, písmo, počet obyvatel? Máš doma (nebo mezi svými školními potřebami) nějaký výrobek pocházející z Číny?

3 Čína Dnešní Čínská lidová republika je nejlidnatější stát na světě (počet obyvatel je 1 312 897 300 – údaj z r.2006). Má rychle se rozvíjející ekonomiku, levné čínské zboží se prodává po celém světě. Je to stát s jednou z nejstarších civilizací na světě.

4 Přírodní podmínky Nejstarší civilizace vznikaly kolem velkých řek Jang-c-tiang a Chuang-che (Žlutá řeka). Přírodní podmínky byly velmi vhodné pro zemědělství. Již v pol. 3.tisíciletí p.K. lidé budovali opevněná sídla, pěstovali obilí, chovali dobytek, vyráběli keramiku (na hrnčířském kruhu).

5 Dějiny Číny Dějiny země se děli na vládnoucí dynastie se jmény jako Šang, Jin, Čou, Čchin (dala jméno oblasti) aj. Jednotliví vládcové mezi sebou často bojovali. Např.období mezi 5.-3.st.p.K. se v dějinách země označuje jako doba válčících států. Zemi navíc ohrožovaly kočovné kmeny útočící ze severu.

6 Velká čínská zeď Na obranu před útočícími sousedy postavili Číňané tzv. Velkou čínskou zeď. Se stavbou se začalo již v době 3.st.p.K., pokračovala pak ještě někol století. Poslední části vznikaly ještě v 17.století n.l.

7 Velká čínská zeď Délka zdi je 6700 km.
Její šířka je u paty 7 – 8 m, v koruně 5 m, výška je 6 – 10 m. Je postavena z kamenů a cihel a kopíruje členitý horský terén.

8 Velká čínská zeď Uvnitř zdi se nacházejí spojovací chodby a skladovací prostory. Každých několik set metrů je zeď zesílena věžemi, které sloužily jako pozorovací a signální stanoviště, skladiště zbraní a v případě nutnosti i jako útočiště obránců. Celkový počet věží se odhaduje na 25 000. Ve větších odstupech pak byly budovány kasárny, zásobovací skladiště a velitelství.

9 Velká čínská zeď K předávání zpráv o pohybu nepřítele používaly strážní hlídky kouřové signály. Například jeden kouřový signál znamenal počet 100 nepřátel, dva signály 500, tři signály přes 1000 nepřátelských bojovníků.

10 Velká čínská zeď Tvrdí se, že Velká čínská zeď je viditelná i z vesmíru. Od roku 1987 je Velká čínská zeď zapsána na Seznam světového dědictví UNESCO. Navzdory tomu je ochrana zdi dosud nedostatečná; v odlehlejších místech je zchátralá a dochází k rozebírání na stavební materiál. Dne byla Velká čínská zeď zařazena mezi nových sedm divů světa.

11 Společnost V čele státu stál císař, označovaný jako „syn nebes“. Císařové si budovali přepychové paláce. Čínská šlechta se označovala jako mandaríni. Těmto šlechticům císař pronajímal půdu. Většina obyvatel byli zemědělci a řemeslníci. Otroky byli jen váleční zajatci nebo trestanci.

12 Zemědělství Vyspělé zemědělství užívalo železné nástroje a umělé zavlažování Dosahovali tak vysoké výnosy v zemědělství Pěstovalo se proso, pšenice, ječmen, luštěniny, rýže, cukrová třtina, čajovník

13 Kultura Číňané již od nejstarších dob vynikali jako řemeslníci a umělci.

14 Architektura Čínská architektura byla velmi zdobená, pečlivě propracovaná a působivá.

15 Vynálezy Co z následujících předmětů vynalezli Číňané?
Střelný prach, kompas, osobní počítač, telefon, horkovzdušný balon, vrtná souprava, papír, televize, porcelán, knihtisk, spalovací motor, parní stroj, hedvábí, čočka brýlí, letadlo, padák

16 Správná odpověď Střelný prach, kompas, horkovzdušný balon, vrtná souprava, papír, porcelán, knihtisk, hedvábí, čočka brýlí, padák

17 Poznáš předměty?

18 Poznáš předměty?

19 Poznáš předměty?

20 Čínské písmo Čínské písmo je nejdéle používaných písmem na světě.
Pro běžnou potřebu je třeba znát 5 – 6 tisíc znaků. Existují slovníky obsahující až znaků. Každá slabika má svůj vlastní znak. Psalo se shora dolů, zprava doleva. V dnešní době se píše jako v latince zleva doprava v řádcích.

21 Čínské písmo

22 Terakotová armáda Ve 3. století př. n.l. bylo dnešní území Číny mezi Dlouhou a Žlutou řekou rozdrobeno na několik soupeřících království. V roce 246 př. n.l. se jako třináctiletý ujal vlády princ Jing Čeng ve státu Čchin. Začal prosazovat státní správu přísně řízenou z ústředí. Po čtvrt století krutých bojů porazil své protivníky a připojil jejich území ke státu Čchin. Jing Čeng pojmenoval sám sebe "prvním" z deseti tisíc "císařů" a jméno někdějšího státu Čchin se stalo názvem pro celou Čínu. Protože si uvědomoval nebezpečnost možností rozpadu říše, velice tvrdě se vypořádal se všemi, kteří by ohrozili nové pořádky.

23 Terakotová armáda S podobnou velkorysostí, s jakou vybudoval svojí říši, začal se v souladu s taoistickou filozofií starat i o vlastní nesmrtelnost. Měl celých 14 let na stavbu záhrobního sídla, než ve svých 50 letech zemřel, přes veškerou snahu mágů a alchymistů o přípravu elixíru nesmrtelnosti. Podle historických záznamů byla vlastní hrobka při dokončení metrů vysoká a její základna měřila 485x515 metrů. Při archeologickém průzkumu lokality se však ukázalo, že hrobová mohyla je mnohem nižší (vlivem eroze a dalších přírodních procesů), přičemž obvod celého záhrobního sídla je naopak mnohem větší. Mauzoleum s okolím zabírá celkem 56 km2. Hrobka císaře byla překryta mohylou, která časem splynula s reliéfem krajiny. Vědci o existenci hrobky věděli, nicméně pochopitelně neznali všechny podrobnosti.

24 Terakotová armáda Již na začátku dvacátého století muž kopající studnu poblíž mauzolea objevil kromě vody také terakotovou postavu válečníka v životní velikosti. Krátce po objevu se ovšem ztratila voda ze studny. Rolník tedy raději zpět zakopal sochu do země. A tak se tedy stalo, že teprve až v roce 1974 další kopáči studny vykopali jinou postavu válečníka. Tento nález již nezůstal utajen a brzy přijeli na místo archeologové. Ti během následujících let v několika podzemních objektech, jakýchsi koridorech, na ploše zhruba m2 nalezli kolem 8 tisíc soch válečníků a 600 koní z terakoty a 125 vozů ze dřeva, nyní až na nepatrné zbytky dávno rozložené.

25 Terakotová armáda Každá postava je zachycena ve své póze a gesty zcela přirozeně a realisticky. Lze dobře rozpoznat i věrně zachycené různé antropologické a psychologické typy - ostřílené veterány od mladých rekrutů. Výrazy tváří terakotových válečníků mají individuální rysy.

26 Terakotová armáda Ačkoliv je málo pravděpodobné, že obyčejní terakotoví válečníci byli socháni podle skutečných osob, u vysokých důstojníků a generálů lze předpokládat, že tomu tak opravdu bylo.

27 Terakotová armáda

28 Opakování Jak se nazývaly největší čínské řeky? Kdo byli mandaríni?


Stáhnout ppt "Starověká Čína."

Podobné prezentace


Reklamy Google