Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Moc zákonodárná Pavel Šuranský. Přáli byste si v naší zemi něco změnit? Jakým způsobem by to bylo možné?

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Moc zákonodárná Pavel Šuranský. Přáli byste si v naší zemi něco změnit? Jakým způsobem by to bylo možné?"— Transkript prezentace:

1 Moc zákonodárná Pavel Šuranský

2 Přáli byste si v naší zemi něco změnit? Jakým způsobem by to bylo možné?

3 Volby jsou nejlepším demokratickým prostředkem, jak dosáhnout změny. Vzpomenete si na 4 základní zásady demokratických voleb? všeobecné přímé tajné rovné

4 Právní řád ČR není neměnný – je flexibilní: ● doplňování o nové právní normy ● pozměňování právních norem ● rušení právních norem Kdo má oprávnění k těmto úkonům?

5 Dvoukomorový Parlament ČR Moc zákonodárná (legislativa) Poslanecká sněmovna Senát Thunovský palác Valdštejnský palác

6 Poslanecká sněmovna ● 200 poslanců, na 4 roky, min. věk 21 let ● ve volbách do PS volíme politickou stranu ● poměrný volební systém = rozdělení křesel závisí na poměru hlasů zvolených stran (strana 5%, koalice 10%, 15%, 20%)

7 Senát ● 81 senátorů, na 6 let,(každé 2 roky se volí 1/3), min. věk 40 let ● volíme konkrétního kandidáta ● většinový volební systém = kandidát musí získat nadpoloviční většinu hlasů (jedno až dvoukolové volby)

8 Hlavním úkolem Parlamentu je: tvorba a schvalování zákonů Zákony jsou schvalovány v tzv. legislativním procesu: ● zákonodárná iniciativa – návrh zákona ● projednání návrhu zákona v PS – ve 3 čteních ● schválení zákona – v PS, v Senátu a podpis prezidenta ● vyhlášení zákona – ve Sbírce zákonů

9 Na závěr ještě něco z politického slovníku Víte, co je….? poslanecký mandát Zmocnění k zastupování voličů. Vzniká zvolením. poslanecká imunita Poslanec nemůže být stíhán za hlasování a projevy na půdě PS. novelizace Pozměňování a doplňování stávajících právních předpisů.

10 Děkuji za pozornost


Stáhnout ppt "Moc zákonodárná Pavel Šuranský. Přáli byste si v naší zemi něco změnit? Jakým způsobem by to bylo možné?"

Podobné prezentace


Reklamy Google