Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

První pomoc Přivolání pomoci z okolí

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "První pomoc Přivolání pomoci z okolí"— Transkript prezentace:

1

2 První pomoc Přivolání pomoci z okolí
Člověk a jeho svět Člověk a jeho zdraví

3 ANOTACE Šablona: ICT2-2-45 PŘ ČAJZ První pomoc – Přivolání pomoci
Anotace: základy první pomoci, zásady volání na tísňové linky Autor: Mgr. Kateřina Brandejsová Jazyk :Čeština Očekávaný výstup: uplatňuje základní dovednosti a návyky související s podporou zdraví a jeho preventivní ochranou, ošetří drobná poranění a zajistí lékařskou pomoc Speciální vzdělávací potřeby - žádné - Klíčová slova : první pomoc, nouzová volání Druh učebního materiálu : prezentace ppt. Druh interaktivity: výklad/aktivita Cílová skupina :Žák Stupeň a typ vzdělávání: základní vzdělávání – první stupeň, 2. období Typická věková skupina 9-11 let Celková velikost – 78,5 kB -soubor ppt.

4 Přivolání pomoci Důležitou částí první pomoci je přivolání pomoci z okolí Okolní osoby nám mohou pomoci při poskytování první pomoci: přivolání Zdravotnické záchranné služby (ZZS) polohování zraněných transportu zraněných.

5 Zásady komunikace se ZZS
Snažte se zachovat klid a věcně odpovídat na otázky; největší zdržení před výjezdem posádky záchranné složky mohou způsobit dohady s dispečerem. Obvyklá sada otázek: Co přesně se stalo - tato informace je nutná k posouzení, jakou pomoc vyslat Přesné místo hlášené události- tato informace je nutná ke snadnému a rychlému nalezení místa události Informace o postiženém: pohlaví, přibližný věk, počet postižených (pro zajištění adekvátní pomoci a lůžka pro pacienta) Informace o volajícím: číslo telefonu, z něhož voláte pro případný zpětný dotaz při obtížném hledání místa či jiných problémech, popřípadě i jméno volajícího Upřesnění místa události: V bytě, na pracovišti nebo v jiném uzavřeném prostoru: adresa a čísla domu ( jsou důležitá obě čísla - červené i modré ) patro a jméno majitele bytu jak najít dům (hlavně na sídlištích) Na veřejné komunikaci nebo na volných prostranstvích: stručný a výstižný popis místa události, např. typická budova poblíž, park, křižovatka, poslední vesnice, odbočka, kilometrovník na dálnici, správné číslo dálnice apod. Nikdy nepokládáme telefon, dokud nám to operátor nedovolí! Úkol: pročtěte si tato pravidla, zkuste si ve dvojicích zahrát situaci operátor - volající

6 Tísňová volání 155 - ZÁCHRANKA (Zdravotnická záchranná služba - ZZS) HASIČI (Hasičský záchranný sbor - HZS) 158 - POLICIE (Policie ČR - PČR) 112 - TÍSŇOVÉ VOLÁNÍ - jednotné evropské číslo tísňového volání - SOS - k oznámení jakékoliv mimořádné události 156 - MĚSTSKÁ (obecní) POLICIE (není ve všech městech a obcích) Volání bez předvoleb z pevných i mobilních linek zdarma !!!

7 Spoj čísla tísňového volání s druhem
Hasiči Tísňové Mezinárodní Policie Záchranka Městská policie

8 Zdroje: Wikipedie: Otevřená encyklopedie: První pomoc [online]. c2012 [citováno ]. Dostupný z WWW: < Youtube: kontrola vědomí[citováno ]. [online]. Dostupný z www: Přispěvatelé Wikipedie, Mezinárodní červený kříž [online], Wikipedie: Otevřená encyklopedie, c2013, Datum poslední revize , 17:42 UTC, [citováno ]< Přispěvatelé Wikipedie, Tísňové volání [online], Wikipedie: Otevřená encyklopedie, c2013, Datum poslední revize , 08:56 UTC, [citováno ]<


Stáhnout ppt "První pomoc Přivolání pomoci z okolí"

Podobné prezentace


Reklamy Google