Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu."— Transkript prezentace:

1 Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu

2 Monitory - CRT, LCD OB21-OP-EL-ELZ-MAR-U-3-016 Ing. Josef Martinák ml.

3 Monitor Monitor je základní výstupní elektronické zařízení sloužící k zobrazování textových a grafických informací. Je-li připojen k počítači, je propojen s grafickou kartou, avšak může být připojen i k dalším zařízením nebo do nich přímo integrován (PDA), monitor je přímo připojen k videokartě zasílající patřičné informace, které budou na monitoru(jeho obrazovce) zobrazeny. Monitor je základní výstupní elektronické zařízení sloužící k zobrazování textových a grafických informací. Je-li připojen k počítači, je propojen s grafickou kartou, avšak může být připojen i k dalším zařízením nebo do nich přímo integrován (PDA), monitor je přímo připojen k videokartě zasílající patřičné informace, které budou na monitoru(jeho obrazovce) zobrazeny. Na rozdíl od televizoru není obvykle vybaven vysokofrekvenčním vstupním obvodem (tunerem), takže k němu nelze připojit anténu. Signál je do monitoru přenášen buď analogově nebo digitálně. Monitory můžeme podle používaných technologií rozdělit na několik skupin: - CRT - LCD - plazmové obrazovky - další typy (LED, SED) Na rozdíl od televizoru není obvykle vybaven vysokofrekvenčním vstupním obvodem (tunerem), takže k němu nelze připojit anténu. Signál je do monitoru přenášen buď analogově nebo digitálně. Monitory můžeme podle používaných technologií rozdělit na několik skupin: - CRT - LCD - plazmové obrazovky - další typy (LED, SED)

4 Princip CRT Cathod ray teube Cathod ray teube Obraz se vytváří pomocí svazku 3 elektronových paprsků (všechny paprsky stejné, neexistují žádné barevné elektrony) Obraz se vytváří pomocí svazku 3 elektronových paprsků (všechny paprsky stejné, neexistují žádné barevné elektrony) Barevné body (RGB) vznikají po dopadu elektronového paprsku na daný fosforový bod (luminofor martas) Barevné body (RGB) vznikají po dopadu elektronového paprsku na daný fosforový bod (luminofor martas) Barevné CRT obrazovky potřebují tzv. masku (delta, trinitron, štěrbinová) Barevné CRT obrazovky potřebují tzv. masku (delta, trinitron, štěrbinová) Při výrobě se pro nanášení fosforu příslušné barvy (luminoforů) využívá fotografická cesta - nanese se všude, rozsvítí se patřičný paprsek a projde se celá obrazovka (paprskem). Poté se vypláchne, neosvícená místa se vyplaví. Proces se opakuje pro každou barvu. Při výrobě se pro nanášení fosforu příslušné barvy (luminoforů) využívá fotografická cesta - nanese se všude, rozsvítí se patřičný paprsek a projde se celá obrazovka (paprskem). Poté se vypláchne, neosvícená místa se vyplaví. Proces se opakuje pro každou barvu.

5 Princip CRT

6 1 – Emitor 2 – Svazky elektronů 3 - Zaostřovací cívky 4 – Vychylovací cívky 5 – Připojení anody 6 – Maska pro oddělení paprsků Luminoforová vrstva Detail luminoforové vrstvy

7 LCD Liquid crystal display Liquid crystal display Využívá se změn optických vlastností tekutých krystalů v závislosti na změnách elektrického pole, které na ně působí Využívá se změn optických vlastností tekutých krystalů v závislosti na změnách elektrického pole, které na ně působí Tekutý krystal - materiál, který pod vlivem elektrického napětí mění svoji molekulární strukturu a díky tomu určuje množství procházejícího světla Tekutý krystal - materiál, který pod vlivem elektrického napětí mění svoji molekulární strukturu a díky tomu určuje množství procházejícího světla

8 Princip TFT LCD Změna struktury, světlo je pohlcováno = černá Základní stav krystalu bez procházejícího napětí

9 LCD technologie Existují tři základní technologie výroby,které mají různé vlastnosti ohledně pozorovacích úhlů a zároveň ovlivňují i dobu odezvy displeje. Jedná se o technologie TN+Film, IPS a MVA. Existují tři základní technologie výroby,které mají různé vlastnosti ohledně pozorovacích úhlů a zároveň ovlivňují i dobu odezvy displeje. Jedná se o technologie TN+Film, IPS a MVA. TN+Film - Tato nejlevnější a nejjednodušší technologie výroby je založena na technice Twisted Nematic (TN), ale navíc je na povrch displeje aplikována vrstva, která zvyšuje pozorovací úhly (horizontálně až o 90°). Převažují nevýhody - slabý kontrast a pomalá doba odezvy - výhodou může být snad jen levná výroba. TN+Film - Tato nejlevnější a nejjednodušší technologie výroby je založena na technice Twisted Nematic (TN), ale navíc je na povrch displeje aplikována vrstva, která zvyšuje pozorovací úhly (horizontálně až o 90°). Převažují nevýhody - slabý kontrast a pomalá doba odezvy - výhodou může být snad jen levná výroba.

10 LCD Technologie In-Plane Switching (IPS) - také nazývána Super-TFT. Technologie IPS od společnosti Hitachi je založena na urovnání tekutých krystalů paralelně se substrátem. Největší výhodou je úhel pohledu až kolem 170°, ale na druhou stranu kvůli paralelnímu uspořádání krystalů je nutné umístit elektrody "hřebenovitě" na zadní skleněnou plchu. Důsledkem je nízký kontrast displeje a doba odezvy taktéž není nejlepší. In-Plane Switching (IPS) - také nazývána Super-TFT. Technologie IPS od společnosti Hitachi je založena na urovnání tekutých krystalů paralelně se substrátem. Největší výhodou je úhel pohledu až kolem 170°, ale na druhou stranu kvůli paralelnímu uspořádání krystalů je nutné umístit elektrody "hřebenovitě" na zadní skleněnou plchu. Důsledkem je nízký kontrast displeje a doba odezvy taktéž není nejlepší.

11 LCD Technologie Multi-Domain Vertical Alignment (MVA) - Pravděpodobně nejlepší technologií výroby je tzv. Multi-Domain Vertical Alignment od Fujitsu. Široké pozorovací úhly až kolem 160° jsou zajištěny použitím "výčnělků" (protrusions), které, jak je zřejmé z obrázku, taktéž částečně blokují průchod světla. Díky vertikálnímu uspořádání tekutých krystalů jsou pro změnu zajištěny skvělé doby odezvy, protože změna natočení netrvá tak dlouho jako u TN či IPS. MVA je takovým kompromisem mezi technologiemi výroby. Multi-Domain Vertical Alignment (MVA) - Pravděpodobně nejlepší technologií výroby je tzv. Multi-Domain Vertical Alignment od Fujitsu. Široké pozorovací úhly až kolem 160° jsou zajištěny použitím "výčnělků" (protrusions), které, jak je zřejmé z obrázku, taktéž částečně blokují průchod světla. Díky vertikálnímu uspořádání tekutých krystalů jsou pro změnu zajištěny skvělé doby odezvy, protože změna natočení netrvá tak dlouho jako u TN či IPS. MVA je takovým kompromisem mezi technologiemi výroby.

12 Použitá literatura http://cs.wikipedia.org/wiki/Monitor_(obrazovka) http://cs.wikipedia.org/wiki/Obrazovka_CRT http://www.svethardware.cz


Stáhnout ppt "Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu."

Podobné prezentace


Reklamy Google