Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Krkonoše Robin Plch IX.A. 23.9.2009.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Krkonoše Robin Plch IX.A. 23.9.2009."— Transkript prezentace:

1 Krkonoše Robin Plch IX.A.

2

3 Krkonošský národní park leží převážně v geomorfologickém celku Krkonoše v Krkonošsko-jesenické soustavě. Nejvyšším bodem parku je Sněžka s 1602 metry nad mořem. Dělí se na Vrchlabskou vrchovinu a Krkonošské rozsochy na jihu, a Krkonošské hřbety při severní hranici. Jsou zde patrny vlivy posledního zalednění – kary, nivační kary, morény, tory, kamenná moře a další relikty. Krkonošský národní park (KRNAP) se rozprostírá v severovýchodní části Čech při hranici s Polskem. Většina území národního parku spadá do geomorfologického celku Krkonoše s podcelky Krkonošské hřbety, Krkonošské rozsochy a Vrchlabská vrchovina Část ochranného pásma patří již do celku Krkonošské podhůří s podcelky Železnobrodská vrchovina a Podkrkonošská pahorkatina. Oba horopisné celky náleží do Krkonošsko-jesenické soustavy v rámci České vysočiny. Krkonoše jsou, podobně jako značná část Českého masivu, geologicky velice pestré. Krkonoše se nacházejí v Libereckém kraji a částí v Polsku.

4 Sněžka Nejvyšší hora České republiky (1602 m. n. m
Sněžka Nejvyšší hora České republiky (1602 m.n.m.), která se nachází ve východní části Krkonoš na Hraničním hřebenu. Přes její vrchol prochází česko-polská státní hranice. Na severní polské straně padají srázy do údolí Lomničky, na jižní české do Obřího dolu. Západní svahy se snižují do Úpské rašeliny a východní klesají v Obří hřbet.

5 Pramen Labe Symbolický pramen ve výšce 1386,6 m je nyní upraven a doplněn erby 26 větších měst, kterými Labe protéká. Skutečný pramen Labe je však ukryt nedaleko v porostech. Labský vodopád - Vodopád na Labi, u Labské boudy, spadá v nejsevernější části Labské rokle. Je 45mvysoký, má peřejnatý charakter, dalších 200 m spadá voda stěnou Labské rokle do Labského dolu.

6 Sněžné jámy Dva ledovcové kary v západní části polských Krkonoš - Malá a Velká Sněžná jáma. Jsou přes 200 m hluboké, jejich stěny jsou rozeklané žulové skály. Jméno "Sněžné" získaly tím, že se v nich drží i v létě sníh.

7 Bílé Labe pramení pod Studniční horou ve výšce 1432 m a po 8,2 km ústí do Labe. Balvanité koryto říčky vytváří nepravidelné scenérie.

8 Černá hora 1299 m vysoká hora severozápadně od Janských Lázní. Od Světlé hory je oddělena Těsným dolem, kterým protéká Černohorský potok. Severovýchodně od vrcholu je rozsáhlé Černohorské rašeliniště, na vrcholu je umístěn televizní vysílač.

9 Huťský vodopád Při vstupu do lesa a mírném stoupání přijdete k samotnému vodopádu, který měří 20m.

10 Použité zdroje: Enciklopedie


Stáhnout ppt "Krkonoše Robin Plch IX.A. 23.9.2009."

Podobné prezentace


Reklamy Google