Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Věda a technika konce 19.st.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Věda a technika konce 19.st."— Transkript prezentace:

1 Věda a technika konce 19.st.
Technicko-vědecká revoluce

2 Rozvoj vědeckého poznání
V 2. polovině 19. st. nastal rychlý rozvoj přírodních věd. Tyto vědecké poznatky byly dobře využitelné v praxi – především v průmyslu a dopravě. Křižíkova elektrárna

3 Elektřina Zásadní význam měly vynálezy, které umožnily praktické využití elektřiny: turbíny, generátory, transformátory, kabely, vypínače, elektromotory… Vznikly stovky nových přístrojů. Kaplanova turbína

4 Thomas Alva Edison Ukončil základní školu už ve 13 letech.
Získal patentů na nové vynálezy. Mezi ně patří: žárovka, dynamo, fonograf,kinetoskop… V New Yorku postavil první elektrárnu.

5 František Křižík Zasloužil se o elektrifikaci v Čechách.
Postavil první elektrárnu, dráhu pro tramvaj, vynalezl obloukovou lampu… Pro průmyslovou výstavu v roce 1891 vytvořil světelnou fontánu. oblouková lampa

6 Chemie - Louis Pasteur Chemik a biolog
Objevil mikroorganismy, které způsobují kvašení a infekce a obranu proti nim - pasterizaci. Vyrobil vakcínu proti smrtelné nemoci -vzteklině.

7 Biologie – Charles Darwin
Podnikl v mládí cestu kolem světa a na Galapágách studoval místní zvířata. Vypracoval evoluční teorii, která tvrdí, že vývoj druhů probíhal přirozeným výběrem na základě dědičnosti.

8 Rozvoj dopravy - motorismus
Vynález spalovacího motoru v Německu umožnil vznik prvních automobilů. První továrnu na automobily v Americe postavil Henry Ford – v roce 1898 vyrobil 21 vozů denně. První český automobil President vyrobili v Kopřivnici v letech Auta a motocykly se stále zdokonalovaly.

9 Automobil Daimler Automobil President

10 vzducholoď nad New Yorkem
Vzducholodě a letadla Konstruktéři postavili první stroje těžší než vzduch schopné letu. F. Zeppelin vyráběl řiditelné vzducholodě. Bratři Wrightové jako první vzlétli v letadle vlastní výroby. Lidstvo ovládlo i vzduch. vzducholoď nad New Yorkem

11 Kinematograf bratří Lumiérů
Přístroj umožnil natáčet i promítat němé krátké černobílé filmy. První veřejné představení se konalo v Paříži v r a pohyblivé obrázky způsobily senzaci.

12 Telegraf a telefon Samuel Morse sestrojil elektrický telegraf, který pomocí zvláštní abecedy umožnil předávat zprávy na dálku. Alexandr Graham Bell vynalezl telefon, který se rozšířil po celém světě.

13 České země – doplň vynálezce
1 2 3


Stáhnout ppt "Věda a technika konce 19.st."

Podobné prezentace


Reklamy Google