Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Strom života Eva Krulová

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Strom života Eva Krulová"— Transkript prezentace:

1 Strom života Eva Krulová
Dobré ráno, jmenuji se Eva Krulová a chtěla bych vás seznámit s grafem, kterému se říká strom života nebo také věková pyramida. Eva Krulová

2 K čemu slouží? Přehledná informace o věkové struktuře obyvatelstva
Využití historických, aktuálních i prognózovaných údajů Používá se v demografii Se stromem života už se asi setkal každý z vás. K čemu tedy slouží? Je to grafické vyjádření statistických dat. I pro člověka, který se nechce prokousávat tabulkami nebo se mu v nich špatně orientuje, poskytne pouhý pohled na graf přehlednou informaci o stavu dané populace. Podkladová data pro graf mohou být jak historické údaje, tak i údaje aktuální nebo prognózované. Proto je také možné tyto údaje mezi sebou porovnávat ve velmi přehledné formě. Strom života je využíván především v demografii, nicméně údaje z demografie se využívají i v jiných oblastech.

3 Zdrojová data Český statistický úřad
Věkové složení obyvatel podle pohlaví a věkových skupin Jednoleté nebo pětileté věkové skupiny Nejběžnějším zdrojem dat pro konstrukci tohoto grafu je v České republice Český statistický úřad. Pro příklad jsem si zvolila souhrnná data za celou Českou republiku, které lze najít na stránkách Českého statistického úřadu pod věkovým složením obyvatel podle pohlaví a věkových skupin. Zde máme na výběr jednoleté nebo pětileté věkové skupiny.

4 Obyvatelstvo ČR k Nejnovější údaje jsou na stránkách statistického úřadu za rok Pokud se nezmění metoda sčítání (což se v tomto případě nestalo), můžeme brát data k (tedy k půlnoci) za stejná jako počáteční údaje pro rok 2007 (tedy k ). Toto je tabulka, kterou použijeme jako vstupní data pro tvorbu grafu. Na co si musíme dát pozor? I když máme ze statistického úřadu obyvatelstvo rozděleno do pětiletých skupin, vždy je tam pro nás první věková skupina rozdělena zvlášť na 0leté a 1-4leté, protože 0letí mají oproti ostatním věkovým skupinám svoje specifika. Proto je nutné nezapomenout tyto dvě skupiny sečíst a zajistit tak porovnatelnost jednotlivých kategorií. Jediná skupina, u které není přesně dodrženo pětileté rozmezí je ta poslední označená 95+. V tomto případě si můžeme dovolit sečíst všechny starší osoby do jedné kategorie, protože lidí nad 100 let není mnoho a při pouhém porovnání počtu lidí z této kategorie a z ostatních je patrné, že nám to graf nemůže nějak výrazně zkreslit. Statistický úřad většinou poskytuje už souhrnná data, takže není nutné nic sčítat a spíše by byl problém tuto skupinu rozdělit. Poslední a zásadní úpravou před samotnou tvorbou grafu je nutnost vynásobit sloupec s údaji o mužích (-1), aby byl Excel schopen vytvořit graf v požadovaném tvaru.

5 Konstrukce grafu Skupinový pruhový 18.3.2008
V základní nabídce vybereme jako typ grafu skupinový pruhový. Vytvoří se nám asi takto vypadající graf, který sice jakýsi strom připomíná, ale rozhodně to ještě není ono, proto ho musíme vhodnými kroky upravit.

6 Úpravy grafu Formát datové řady možnosti Překryv 100 Šířka mezery 0
Ve formátu datové řady, v záložce možnosti nastavíme překryv 100 a šířku mezery 0. To už začíná graf vypadat tak, jak potřebujeme.

7 Úpravy grafu Formát osy Číslo Vzorky Měřítko vlastní 0;0
Popisky značek dole Měřítko po 1 Ještě je nutné upravit formát osy. Abychom odstranili záporné znaménko na ose pro muže, v záložce číslo nastavíme vlastní 0;0. V záložce vzorky nastavíme popisky značek dole, aby se popisky věkových kategorií dostaly vedle grafu. A můžeme také v záložce měřítko zvolit standardní měřítko po 1. Takto už vypadá graf, který byl našim cílem.

8 Interpretace grafu Podle vzhledu grafu je patrné, že v naší populaci lidí ubývá, hovoříme proto o populaci regresivní. Můžeme si povšimnout, že je z grafu viditelné, že se v rodí více chlapečků než holčiček, ale díky vyšší úmrtnosti mužů prakticky ve všech kategorií se počet mužů a žen kolem 40 let vyrovnává a v nejvyšších věkových kategoriích převažují ženy. Na první pohled jsou jasně patrné v naší populaci dva výkyvy. První se týká lidí ve věku kolem 30 let, kdy bylo zvýšení porodnosti způsobeno propopulační politikou v 70. letech. Druhý výkyv byl způsoben nárůstem porodnosti po 2. světové válce.

9 Progresivní populace Pro porovnání zde mám ukázku progresivní populace. Jedná se o strom života v současné době jedné z nejrychleji rostoucích zemí na světě. Podle prognóz se její procentuální růst dostane v nejbližší době na nejvyšší místo v žebříčku ročního procentuálního přírůstku obyvatel.

10 Zdroje

11 Děkuji za pozornost


Stáhnout ppt "Strom života Eva Krulová"

Podobné prezentace


Reklamy Google