Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Ota Pavel Český jazyk 6. ročník ZŠ

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Ota Pavel Český jazyk 6. ročník ZŠ"— Transkript prezentace:

1 Ota Pavel Český jazyk 6. ročník ZŠ
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Ota Pavel Český jazyk 6. ročník ZŠ

2 Ota Pavel 2.7.1930 - 31.3.1973 původním jménem Otto Popper
  původním jménem Otto Popper pražský rodák prozaik, novinář, sportovní reportér

3 Životopis - pokračování
Narodil se 2. července 1930 v Praze jako třetí syn Hermíně a Leovi Popperovým. V roce 1939 se rodina přestěhovala kvůli nacistickým rasovým opatřením do Buštěhradu (otec byl židovského původu), kde žili v domě č.p. 54 Leovi rodiče. V roce 1943 museli nastoupit do Terezína oba bratři – Jiří a Hugo, v roce 1945 pak i otec. Ota chodil v Buštěhradě do obecné školy, věnoval se fotbalu v SK Buštěhrad, v zimě hrál hokej.

4 Životopis - pokračování
Od roku 1944 až do konce války pracoval v dole Prago- důl Dunderka v Dubí u Kladna. Z Terezína se po válce vrátili otec i bratři. Rodina se přestěhovala zpět do Prahy, Ota začal studovat v roce 1945 na dvouleté obchodní škole a pomáhal otci v drobném podnikání.

5 Životopis - pokračování
Na doporučení Arnošta Lustiga v roce 1949 Ota Pavel nastoupil jako sportovní redaktor do českého rozhlasu (zůstal tu do roku 1956). Po vojně se v roce 1953 rozhoduje, že se pokusí o dráhu spisovatele a začal publikovat povídky v časopisech. 11. února 1956 se ve Špindlerově mlýně oženil s o šest let starší redakční sekretářkou Věrou Novákovou (a vyženil dva syny - pětiletého Petra a desetiletého Jana) a 16. srpna 1956 se jim narodil syn Jiří. V roce 1956 začal psát pro sportovní týdeník Stadion a od roku 1957 je redaktorem časopisu Československý voják.

6 Životopis - pokračování
V roce 1960 Ota Pavel maturoval na večerní střední škole.V roce 1962 provázel fotbalisty pražské Dukly na zájezdu do USA (kniha Dukla mezi mrakodrapy). V roce 1964 onemocněl vážnou psychickou chorobou – maniodepresivní psychózou. První velký záchvat ho stihl na IX. zimních olympijských hrách v Innsbrucku, kde zapálil v horách selskou usedlost a byl poprvé hospitalizován na psychiatrické klinice Ústřední vojenské nemocnice v Praze.

7 Životopis - pokračování
Vinou nemoci odchází v roce 1966 do invalidního důvodu. Často se vrací do krajů svého dětství. Útočištěm se mu stává Kouřimecká rybárna s přívozem, kde tráví čas u Jaroslava Zýky. Bratr Jiří ho 31. března 1973 již po šestnácté odvezl do bohnické léčebny, kde ještě tentýž den umírá na selhání srdce.

8 Charakteristika děl Oty Pavla:
Ota Pavel proslul knihami dvojího typu – povídkami se sportovní tematikou a povídkami z kraje jeho dětství – Křivoklátska. K místům kolem přívozu v Luhu u Branova, hospůdky U Rozvědčíka a kolem kouřimeckého přívozu. K řece Berounce a rybolovu měl silný citový vztah, a to se v jeho povídkách plně odrazilo. Možná proto se dnes mluví o těchto místech jako o kraji Oty Pavla.

9 Dílo Oty Pavla ze sportovního prostředí:
Nejdříve vycházejí knihy ze sportovního prostředí: Dukla mezi mrakodrapy Plná bedna šampaňského Cena vítězství Pohár od pánaboha Syn celerového krále Pohádka o Raškovi - vychází až po jeho smrti

10 Autobiografie Oty Pavla:
Jak jsem potkal ryby - vydáno posmrtně Smrt krásných srnců - sbírka humorně laděných vzpomínkových próz, jejichž ústřední postavou je Pavlův tatínek. V přibližně chronologickém sledu zachycuje soubor příběhy z autorova rodinného prostředí, v němž dominuje postava tatínka - velkého snílka a malého dobrodruha. První vydání obsahovalo osm povídek. První vydání obsahovalo osm povídek: Nejdražší ve střední Evropě Ve službách Švédska - zde je otec představen coby úspěšný mladý muž na vrcholu slávy. Jako obchodní cestující u švédské firmy Elektrolux se stal mistrem světa v počtu prodaných vysavačů a ledniček

11 Autobiografie Oty Pavla - pokračování:
Smrt krásných srnců - dva starší synové musejí do koncentračního tábora a tatínek se přes všechny přísné zákazy vydá opatřit pro ně maso na cestu Kapři pro Wehrmacht - když musí do koncentráku i tatínek, podaří se mu před ochodem husarský kousek. Vyloví vlastní rybník, který mu hned na začátku okupace Němci zabrali Otázka hmyzu vyřešena Prase bude! - ta byla pro kritické vidění socialistického zemědělství ze dvou dalších vydání vyřazena Králíci s moudrýma očima Poslední tři povídky jsou časově zasazeny do poválečného období. Zachycují stárnoucího tatínka, jenž se stále pouští do nového podnikání, i když je předem odsouzeno k nezdaru.

12 Dílo Oty Pavla: Jak jsme se stali Vlky - črta, která je jen drobnou hříčkou dokreslující tatínkovu povahu a charakter Běh Prahou - v ní je ztvárněn politický vývoj od roku 1946 až po vystřízlivění z komunistických ideálů a návrat k židovské identitě. Tato povídka kolovala je v opisech a poprvé vyšla knižně až v roce 1991 ve třetím rozšířeném výboru Zlatí úhoři. Soubory Smrt krásných srnců a Jak jsem potkal ryby byly vydány posmrtně v roce 1977 pod názvem Fialový poustevník.

13 Filmová zpracování děl Oty Pavla:
O inspirativnosti Pavlových próz svědčí četná filmová zpracování. Na FAMU podle nich vznikly dva absolventské filmy: Kapři pro Wehrmacht , režisér K. Smyczek Smrt krásných srnců , režisér V. Merta Na motivy Pavlových povídek vznikl roku 1979 televizní film Zlatí úhoři a celovečerní film Smrt krásných srnců, který v roce 1986 natočil režisér Karel Kachyňa.

14 Po smrti Oty Pavla: Sebrané spisy Oty Pavla vyšly v letech v nakladatelství HAK Praha v péči Slávky Kopecké a jsou sedmidílné. (1. díl: Dukla mezi mrakodrapy, 2. díl: Plná bedna šampaňského, 3. díl: Pohádka o Raškovi a Pohár od Pánaboha, 4. díl: Smrt krásných srnců, 5. díl: Syn celerového krále, 6. díl: Jak jsem potkal ryby, 7. díl: Povídky z šuplíku – texty z pozůstalosti). Ota Pavel za své dílo obdržel cenu Víta Nejedlého a novinářskou cenu Julia Fučíka. Byl členem Svazu československých spisovatelů. Jeho povídky vycházely s režimními redakčními úpravami, proto lze jejich původní verze najít až ve výborech vydávaných v devadesátých letech a později.

15 Vzpomínkové knihy o Otu Pavlovi a knížky o Kraji Oty Pavla
Pavlová Věra, Vzpomínky na Otu Pavla, V.P.K., Praha 1993. Fiala Jan Šimon, Z posledních rájů Oty Pavla, Bílý slon, Praha 1998. Peterová Zuzana, Spanilé jízdy aneb Náš bratr Ota Pavel, Nezávislý novinář, Kladno 2000. Brůna Otakar, Potkat tu Otu Pavla, Akcent, Třebíč 2000. Peterová Zuzana, Jak jsme se zbláznili: můj táta Ota Pavel a já, G plus G, Praha 2001. Pechová Jaroslava, Zpáteční lístek do posledního ráje Oty Pavla, Laguna, Praha 2002. Lustig Arnošt, Okamžiky, Nakladatelství A.Šťastný, Praha 2003.

16 Monografie o Otu Pavlovi
Brůna Otakar, Slzy na stoncích trávy, 1990. Svozil Bohumil, Krajiny života a tvorby Oty Pavla, Akropolis, Praha 2003.

17 Zápis do sešitu: Ota Pavel – prozaik, novinář, sportovní reportér
Dílo: Plná bedna šampaňského Pohár od Pánaboha Dukla mezi mrakodrapy Syn celerového krále Pohádka o Raškovi Autobiografie: Jak jsem potkal ryby Smrt krásných srnců

18 Ota Pavel 6. ročník ZŠ Použitý software: držitel licence - ZŠ J. J. Ryby v Rožmitále p.Tř. Windows XP Professional Internet obrázky z internetu Autor: Mgr. Květa Jeníčková ZŠ J. J. Ryby v Rožmitále p.Tř. (


Stáhnout ppt "Ota Pavel Český jazyk 6. ročník ZŠ"

Podobné prezentace


Reklamy Google