Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Putování přírodou Putování přírodou S Patem a Matem.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Putování přírodou Putování přírodou S Patem a Matem."— Transkript prezentace:

1 Putování přírodou Putování přírodou S Patem a Matem

2 Jednoho krásného dne se Pat a Mat procházeli přírodou. Kromě toho, že se setkali různými živočichy, se kterými se do styku dostáváme každý den. (Jsou to LÁČKOVCI, ČLENOVCI, ČERVI, HOUBY, MĚKKÝŠI, PROUDOVCI.) Potkali i jiné živočichy se, kterými nás seznámí podrobněji.

3 Pat s Matem se procházejí kolem rybníku a v tu jim něco zeleného z předskakuje před nohy. Je to žába SKOKAN ZELENÝ z rodu Obojživelníků. Je to nezbytný průvodce našich řek a rybníků. Mají velmi silné nohy, které jim umožňují daleké skoky. Živí se hmyzem a malý skokánkové se rodí z vajíček.

4 Pat a Mat pokračovali v procházce, když je opět vyrušil plazící se živočich. Byla to UŽOVKA OBOJKOVÁ z rodu plazů. Dokáže se živit velkými sousty ( jako jsou myši, celé žáby), což jí umožňuje rozšířený jícen. Vyskytuje se na hodně teplých místech rozmnožují se pomocí vajíček. Hadi se chovají pro jed, z něj se potom vytváří ochranná séra proti uštknutím.

5 Při procházce se Pat a Mat rozhodli, že se trochu ovlaží. A tak se vydali k rybníku.

6 Ve vodě se jim náramně líbilo a nečekaně potkali zástupce kaprovitých ryb, která jim proskočila před rukama. Byl to Lín Obecný. Jeden z našich nejznámějších ryb. Žije ve sladké vodě v rybnících a někdy se i chová pro odchyt. Živý se drobnými živočichy a částmi rostlin. Jsou děleného pohlaví. Samice při tření vypouštějí velké množství jiker do vody a do též vody vypouštějí samci mlíčí.

7 Po vykoupání a ovlažení se rozhodli, že se vydají domů. Když tu náhle uslyšeli zajímavý zpěv. Byla to ZEBRIČKA OBECNÁ, která se normálně chová. Vyskytují se ve větším počtu. Živí se drobným hmyzem, semeny, krásně a mile zpívají. Jako všichni ptáci i Zebřičky jsou vejcorodí. První vejce vysedí a potom do určitého vývoje mláděte ho krmí.

8 Už se chystali na cestu domu, když v dálce uviděli svého oblíbeného kamaráda Alíka Toto je Pes Domácí, patří mezi skupinku psovitých šelem. Živí se masem, různými keksíky a někteří nepohrdnou i sladkostmi. Říká se mu nejlepší přítel člověka, takže se hojně vyskytuje v domácnostech. Rozmnožování živočichů žijících na souši je velmi složitou záležitostí. Nebezpečí hrozící vyvíjejícímu potomkovi nehrozí, neboť potomek je dlouho v těle matky, tím pádem jsou psy Živorodí.

9 Loučí se s Vámi: Pat a Mat Skokan Zelený Užovka Obojková Lín Obecný Zebřička Obecná Pes Domácí


Stáhnout ppt "Putování přírodou Putování přírodou S Patem a Matem."

Podobné prezentace


Reklamy Google