Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Počítače pro handicapované

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Počítače pro handicapované"— Transkript prezentace:

1 Počítače pro handicapované
Rozdělení do skupin Zrakově postižení; Sluchově postižení; Tělesně postižení; Mentálně postižení; Kombinovaná postižení.

2 Zrakově postižení Kompenzační pomůcky: Optické pomůcky;
Optoelektronické pomůcky; Počítače; Speciální hardware; Speciální software.

3 Optické pomůcky Optické pomůcky se používají tehdy, pokud již nedostačují běžné dioptrické brýle. Jako optická pomůcka se používá například příložní lupa nebo příložní řádková lupa. Obr. 1 Obr. 2

4 Optoelektronické pomůcky
Optoelektronické pomůcky zahrnují zejména celou řadu kamerových systémů a lup. Kamera lupy snímá předlohu a její zvětšený obraz promítá na monitor. Zvětšení se dá volit v rozmezí 2,5 krát až 50 krát. Obr. 3 Obr. 4

5 Počítačové pomůcky Počítačové pomůcky (hardware a software) představují nejpoužívanější oblast. Lze sem zahrnou digitální zvětšovací lupy, elektronické zápisníky (Aria), braillské zobrazovače a další. Obr. 5 Obr. 6

6 Speciální software Odečítací program JAWS; Hlasový výstup HLAS;
Hlasový výstup WinTalker; Hlasový výstup WinMenu GALOP; Zvětšovací program MAGic.

7 Sluchově postižení Kompenzační pomůcky: Vibrační signalizace;
Světelná signalizace; Zesilovače pro poslech televize a osobní zesilovače; Psací telefon; Přenosné bezdrátové naslouchací soustavy

8 Tělesně postižení Kompenzační pomůcky:
Ovladače pro pacienty s omezenou hybností; Speciální klávesnice; Polohovací zařízení (velký trackball, myš doplněná externími spínači, ovládání kurzoru pomocí pohybu hlavy, ovládání kurzoru pohybem oka); Speciální software pro hlasové ovládání (JetVoice, MyVoice, Usnadnění).

9 Velkoplošné externí spínače a senzorové spínače
Obr. 7 Obr. 8

10 Spínače do dlaně Obr. 9 Obr. 10

11 Držáky tlačítek Obr. 11 Obr. 12

12 Speciální klávesnice Obr. 13 Obr. 14

13 Polohovací zařízení Obr. 15 Obr. 16

14 Otázky k opakování Vyjmenujte podpůrné prostředky pro zrakově handicapované. Vyjmenujte podpůrné prostředky pro sluchově handicapované. Vyjmenujte podpůrné prostředky pro tělesně handicapované.

15 Použité zdroje BLÁBOLIL, R. Informační a komunikační technologie. 3. rozšířené vydání. České Budějovice: KOPP, 2011. BLÁBOLIL, Roman. Podpora výuky: „Technické vybavení osobních počítačů“ [online]. 7. listopadu :05. Dostupný z WWW: Použité obrázky: Obr. 1 [cit ] Dostupný na zveřejněné internetové stránce se svolením majitele stránky na WWW: Obr. 2 [cit ] Dostupný pod licencí GNU Free Documentation License na WWW:

16 Použité zdroje Obr. 3 [cit ] Dostupný na zveřejněné internetové stránce se svolením majitele stránky na WWW: Obr. 4 [cit ] Dostupný na zveřejněné internetové stránce se svolením majitele stránky na WWW: Obr. 5 [cit ] Dostupný na zveřejněné internetové stránce se svolením majitele stránky na WWW: Obr. 6 [cit ] Dostupný na zveřejněné internetové stránce se svolením majitele stránky na WWW: Obr. 7 [cit ] Dostupný na zveřejněné internetové stránce se svolením majitele stránky na WWW: Obr. 8 [cit ] Dostupný na zveřejněné internetové stránce se svolením majitele stránky na WWW:

17 Použité zdroje Obr. 9, 10, 11, 12 [cit ] Dostupný na zveřejněné internetové stránce se svolením majitele stránky na WWW: Obr. 13 [cit ] Dostupný na zveřejněné internetové stránce se svolením majitele stránky na WWW: Obr. 14 [cit ] Dostupný na zveřejněné internetové stránce se svolením majitele stránky na WWW: Obr. 15 [cit ] Dostupný na zveřejněné internetové stránce se svolením majitele stránky na WWW: Obr. 16 [cit ] Dostupný na zveřejněné internetové stránce se svolením majitele stránky na WWW:


Stáhnout ppt "Počítače pro handicapované"

Podobné prezentace


Reklamy Google