Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Inovace a zkvalitnění výuky projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Inovace a zkvalitnění výuky projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST."— Transkript prezentace:

1 Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Inovace a zkvalitnění výuky projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST EU Peníze školám Český jazyk – Bohumil Hrabal – 9. ročník

2 Název: Bohumil Hrabal Anotace: Nejdůležitější momenty ze spisovatelova života, jeho celoživotní dílo Vypracoval: Mgr. Květa Jeníčková Vzdělávací oblast: Český jazyk a literatura pro 9. ročník Metodika práce s materiálem: Výkladová prezentace s doplňujícími obrázky pro názornost probíraného učiva, lze využít i k opakování Druh učebního materiálu: Prezentace Ročník: 9. Datum vytvoření: leden 2013

3  28. března 1914, Brno  3. února 1997, Praha  český prozaik, jeden z nejvýznamnějších a nejosobitějších spisovatelů druhé poloviny 20. století.

4 Život Bohumila Hrabala Jeden z nejvýznamnějších českých spisovatelů 20. století se narodil jako nemanželský syn Marie Kiliánové. František Hrabal, pozdější manžel Kiliánové a správce pivovaru v Nymburce, Bohumila adoptoval.

5 Ačkoliv se Bohumil Hrabal narodil v Brně, dětství prožil v Polné u Nymburku, kde také vystudoval místní reálku (maturita roku 1935). Poté pokračoval ve studiích na Právnické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Život Bohumila Hrabala

6 Po uzavření českých vysokých škol německou okupační správou prošel řadou profesí – úředník, traťový dělník, výpravčí. Po skončení 2. světové války dokončil vysokoškolská studia, nicméně kariéry právníka se vzdal.

7 Život Bohumila Hrabala V letech 1947 – 1949 pracoval jako obchodní cestující, v roce 1949 nastoupil do kladenských oceláren, kde v roce 1952 utrpěl těžký úraz. Od roku 1954 pracoval jako balič papíru ve Sběrných surovinách a od roku 1959 jako kulisák v pražském Divadle S. K. Neumanna (dnešní divadlo Pod Palmovkou). Kladenské ocelárny

8 Život Bohumila Hrabala V roce 1956 se oženil. Jeho žena Eliška je známá z Hrabalových próz jako Pipsi. Od roku 1963 až do své tragické smrti v únoru 1997 působil jako spisovatel z povolání. Bohumil Hrabal s manželkou Eliškou

9 Dílo Bohumila Hrabala Bohumil Hrabal – spisovatel, začal tvořit již jako vysokoškolský student, kdy vznikly jeho první básnické pokusy. Sazba jeho první lyrické básnické sbírky Ztracená ulička byla díky komunistickému převratu v roce 1948 rozmetána.

10 Dílo Bohumila Hrabala Verše psané před válkou a ovlivněné poetismem a surrealismem pak vyšly až v roce 1991 ve sbírkách Básnění a Židovský svícen.

11 Dílo Bohumila Hrabala Debutoval tak až roku 1956 Hovory lidí, které vyšly v nákladu 250 kusů jako příloha výroční Zprávy spolku českých bibliofilů. Vydání své regulérní prvotiny se však v roce 1959 opět nedočkal, sazba sbírky povídek Skřivánci na niti byla komunistickým režimem opět rozmetána.

12 Dílo Bohumila Hrabala Svou první knihu, povídkový soubor Perlička na dně, tak vydal až v roce 1963 ve svých 49 letech! Obrovský ohlas knihy urychlil vydání další – Pábitelů v roce 1964.

13 Dílo Bohumila Hrabala Svérázné figurky a originální styl vyprávění, použité v prvních dvou knihách, pak Hrabal ještě více rozvinul ve své třetí vydané próze, nazvané Taneční hodiny pro starší a pokročilé (1964). V jedné jediné dlouhé větě strýc Pepin (Hrabalův skutečný strýc Josef Hrabal) vypráví o svých životních a milostných zkušenostech.

14 Dílo Bohumila Hrabala O rok později v roce 1965 vycházejí Ostře sledované vlaky a Inzerát na dům, ve kterém již nechci bydlet, kde Hrabal podává syrový obraz společnosti padesátých let.

15 Dílo Bohumila Hrabala Po okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy Hrabal opět nesměl publikovat. Těsně před vydáním byly z tisku staženy jeho knihy Domácí úkoly a Poupata.

16 Dílo Bohumila Hrabala Přes zákaz publikování vznikly v sedmdesátých letech mnohé z dnes nejslavnějších Hrabalových děl - v roce 1974 román Obsluhoval jsem anglického krále, zobrazující vzestup a pád pražského číšníka a hoteliéra na pozadí společenskopolitických změn první poloviny 20. století.

17 Dílo Bohumila Hrabala O dva roky později pak Hrabal napsal soubor vzpomínkových próz, kde zachycuje život maloměsta svého mládí a život svých nejbližších - adoptivního otce (Francin), matky (Maryška) či strýce Josefa (Pepin): vznikla trilogie Postřižiny (1976), Krasosmutnění (1979) a Harlekýnovy miliony (1981). Další z Hrabalových vzpomínkových próz je pak Městečko, kde se zastavil čas.

18 Dílo Bohumila Hrabala V sedmdesátých létech vznikla též kniha Něžný barbar, Hrabalova osobní vzpomínka na výtvarníka Vladimíra Boudníka, a ve druhé polovině sedmdesátých let pak patrně nejzásadnější Hrabalovo dílo, a to Příliš hlučná samota.

19 Dílo Bohumila Hrabala Příliš hlučná samota je světovou kritikou řazeno mezi dvacet nejvýraznějších literárních počinů 20. století. Ve druhé polovině osmdesátých let vznikly pak Hrabalovy prózy autobiografické - trilogie Svatby v domě, Vita nuova a Proluky nahlížející na Hrabalův život pohledem jeho manželky Elišky.

20 Filmy podle d ě l Bohumila Hrabala Bohumil Hrabal měl zásadní vliv nejen na českou literaturu 20. století, ale i na český film. Povídkový film „o obdivuhodnostech obyčejného života“ Perličky na dně (r. Jiří Menzel, Jan Němec, Evald Schorm, Věra Chytilová, Jaromil Jireš, 1965) je obecně vnímán jako jeden z profilových filmů tzv. české nové vlny.

21 Filmy podle d ě l Bohumila Hrabala Válečná tragikomedie Ostře sledované vlaky (režie Jiří Menzel, 1966) získala Oscara za nejlepší cizojazyčný film a Skřivánci na niti (r. Jiří Menzel, 1969), poté, co museli ležet 32 let v komunistickém trezoru, Zlatého medvěda, hlavní cenu na MFF v Berlíně.

22 Filmy podle d ě l Bohumila Hrabala Z dalších nezapomenutelných filmů, které vycházely z Hrabalových předloh, připomeňme alespoň snímky Postřižiny (r. Jiří Menzel, 1980), Slavnosti sněženek (r. Jiří Menzel, 1983) či Něžný barbar (r. Petr Koliha, 1989).

23 POSTŘIŽINY

24 Filmy podle d ě l Bohumila Hrabala Slavnou Příliš hlučnou samotu natočila v roce 1994 ve Francii žijící česká režisérka Věra Caisová s Philippem Noiretem v hlavní roli.

25 Filmy podle d ě l Bohumila Hrabala Filmové podoby se v roce 2006 dočkal také román Obsluhoval jsem anglického krále, který režíroval opět Jiří Menzel. V tomto roce také získal ocenění Český lev jako nejlepší český film roku 2006.

26 Téma: Bohumil Hrabal, 9. ročník Použitý software: držitel licence - ZŠ J. J. Ryby v Rožmitále p.Tř. Windows XP Professional Microsoft Powerpoint http://www.spisovatele.cz/bohumil-hrabal http://dilemmafilologica.blogspot.cz/2013/01/cult-bohumil-hrabal.html http://cs.wikiquote.org/wiki/Bohumil_Hrabal http://www.listyjm.cz/muzea-a-vystavy/95.-vyroci-narozeni-bohumila-hrabala.html http://www.mestokladno.cz/historie-prumyslu-v-kladne/d-1401491/p1=2100018043 http://www1.kostelni-lhota.cz/hrabal.html http://www.arara.cz/product/103483 http://www.fdb.cz/film/skrivanci-na-niti/tisk/18965 http://www.bookfan.eu/kniha/123057/Basneni-Sebrane-spisy-Bohumila-Hrabala-Sv-1 http://books.google.cz/books/about/Ztracen%C3%A1_uli%C4%8Dka.html?id=aJ4YAQAAIAAJ&redir_esc=y http://www.amazonek.cz/produkty/e95556-tanecni-hodiny-pro-starsi-a-pokrocile.html http://mmargareta.blogspot.cz/2012/04/rozbor-dila-ostre-sledovane-vlaky.html http://www.kosmas.cz/knihy/151944/inzerat-na-dum-ve-kterem-uz-nechci-bydlet/ http://www.bookfan.eu/kniha/123642/Poupata-Krehke-i-rabiatske-texty-z-let-1938-1952 http://www.kniha.cz/nakupujte-pohodlne-na-novem-e-shopu-mlade-fronty-a-ziskejte-knihu-zdarma/t-165/ http://knihy.heureka.cz/postriziny-bohumil-hrabal/poradna/ http://dokina.tiscali.cz/clanek/tvurci-a-herci-z-filmu-postriziny-si-zavzpominali-v-dalesickem-pivovaru-11129 http://www.ahaonline.cz/clanek/zhave-drby/83740/tajemstvi-filmu-postriziny-pepina-mel-hrat-mensik-jenze- se-nastval-proc.html http://www.bookfan.eu/kniha/86385/Prilis-hlucna-samota http://site.akademie-svetla.cz/cs/movie/show/124 Autor: Mgr. Květa Jeníčková ZŠ J. J. Ryby v Rožmitále p.Tř. (www.zsrozmital.cz)


Stáhnout ppt "Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Inovace a zkvalitnění výuky projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST."

Podobné prezentace


Reklamy Google