Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_1.13 Tematická oblast: Hardware, software a informační sítě DĚLENÍ PC SÍTÍ Typ: DUM - kombinovaný Předmět: ICT, ICTS.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_1.13 Tematická oblast: Hardware, software a informační sítě DĚLENÍ PC SÍTÍ Typ: DUM - kombinovaný Předmět: ICT, ICTS."— Transkript prezentace:

1 Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_1.13 Tematická oblast: Hardware, software a informační sítě DĚLENÍ PC SÍTÍ Typ: DUM - kombinovaný Předmět: ICT, ICTS Ročník: 3., 6. r. (6leté), 1., 4. r. (4leté) Zpracováno v rámci projektu EU peníze školám CZ.1.07/1.5.00/34.0296 Zpracovatel: Mgr. René Brauner Gymnázium, Třinec, příspěvková organizace Datum vytvoření: prosinec 2012

2 Metodický list -Na schématech vysvětlit rozdíl mezi oběma architekturami -Popsat rozdíl mezi obyčejným pc a serverem -Zmínit otázku autorského práva v sítích P2P -Vysvětlit vztahy mezi jednotlivými počítači v obou typech architektur -Zadané úkoly splnit teoreticky (odpovědět na otázky) i prakticky (hledat na internetu)

3 Anotace Materiál je určen pro 1. ročník čtyřletého studia, 3. ročník šestiletého studia a semináře maturitních ročníků. Slouží k seznámení s problematikou pc sítí typu klient/server a P2P. Učivo je prověřeno otázkami a úkoly. Inovace spočívá ve využití interaktivního prostředí. Klíčová slova: Server Klient Peer-to-peer

4 Dělení PC sítě - klient/server, P2P klient/server: jeden počítač (server) je nadřazen ostatním počítačům P2P (peer-to-peer): všechny počítače v síti jsou si rovny obr. 1 obr. 2

5 Síťová architektura klient/server SERVER: počítač (popř. program), který v síti – někdy jen lokálně - poskytuje určité služby mezi serverové služby patří sdílení disků, uložení webstránek, emailové služby, DNS bývá výkonnější než běžné pc má nainstalován zpravidla serverový software Typy serverů: databázový – je na něm uložena databáze webový – nabízí v síti webové stránky tiskový – zpřístupňuje tiskárny herní – umožňuje hrát více hráčům (multiplayer)

6 Síťová architektura klient/server samostatná stanice/klient komunikuje v síti vždy se serverem program klienta žádá o službu, požadavek je předán serveru př.: ve webovém prohlížeči kliknete na odkaz, prohlížeč předá požadavek na server – požadavek přijme webový server, zpracuje ho a odešle zpět data – data zobrazí váš prohlížeč klient aktivně posílá požadavky serverům – server pasivně naslouchá na síti a vyřizuje požadavky ! čím více je počítačů v síti klient/server, tím je menší přenosová kapacita (tj. klienti se dělí o kapacitu serveru)

7 Síťová architektura klient/server Otázky a úkoly: 1.najděte na internetu speciální komponenty (procesory, disky apod.) pro servery 2.zjistěte, kde je ve vaší škole umístěn server, serverovna 3.co znamená zkratka DNS a v čem je uživatelům prospěšná? 4.servery jsou většinou uzamčené; proč k nim nemají uživatelé fyzický přístup (tj. nemohou server zapnout a myší nebo klávesnicí jej ovládat)? 5.znáte speciální software pro servery? 6.dá se zjistit, kde jsou servery známých společností (např.: Ford, Lidové noviny, Seznam.cz)?

8 Síťová architektura peer-to-peer (P2P) jednotlivé stanice/klienti komunikují přímo mezi sebou – bez centrálního prvku všechny počítače v P2P jsou rovnocenné (plní zároveň funkci serveru i klienta) ! čím více je počítačů v síti P2P, tím je větší přenosová kapacita (tj. data rychleji stahujete i odesíláte) Nevýhody: záměrné přetěžování sítě – síť se zpomalí nebo znefunkční uživatel stahuje potřebné soubory, ale sám nabízí nepotřebné nebo znehodnocené soubory šíření virů a spamu

9 Síťová architektura peer-to-peer (P2P) Otázky a úkoly: 1.je legální užívat P2P? 2.vyjmenujte nevýhody peer-to-peer 3.které výměnné sítě už byly soudně zakázány? 4.je v ČR povoleno stahovat hudbu v MP3? 5.je v ČR povoleno sdílet hudbu v MP3? 6.který software slouží pro připojení k P2P?

10 Citace zdrojů WIKIPEDIA, Wikipedia. Počítačová síť[online]. [cit. 28.2.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Po%C4%8D%C3%ADta%C4%8Dov%C3% A1_s%C3%AD%C5%A5 PETERKA, Jiří. PC sítě [online]. [cit. 28.2.2013]. Dostupný na WWW: http://earchiv.cz/ http://earchiv.cz/ Obrázky: obr.1,2 - BRAUNER, René. PC sítě [online]. [cit. 28.2.2013]. Dostupný na WWW: www.rb.cz


Stáhnout ppt "Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_1.13 Tematická oblast: Hardware, software a informační sítě DĚLENÍ PC SÍTÍ Typ: DUM - kombinovaný Předmět: ICT, ICTS."

Podobné prezentace


Reklamy Google