Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

1. pomoc.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "1. pomoc."— Transkript prezentace:

1 1. pomoc

2 hasiči 150

3 Kdy volat? Kdykoliv potřebuji já či mé okolí okamžitě pomoci, je to nevyhnutelné, hrozí zprodlení, poškození zdraví, smrt, katastrofa …

4 Co říct ? Kde? – Nejpřesnější popis, les na 19 km dálnice D1, 5. dům zprava v ulici Chrudimská. … Co? - Dům, les… ( dobrý se zmínit o tom zda hrozí vybuchnutí plynových láhví …) Jméno a č. telefon odkud voláme Vyčkejte na z5 hovor k ověření pravdy - Být připraven na otázky zda je silnice průjezná, zda je někde vodní plocha…

5 záchranka 155

6 Kdy volat? Vždy, když dojde k náhle vzniklé poruše zdraví nebo závažnému úrazu. Zejména je nutné volat záchrannou službu v těchto případech: bolest na prsou, tlak na hruníku potíže s dýcháním porucha vědomí, bezvědomí, křeče vážnější úraz otrava či náhodné požití léků či chemikálií

7 Co říct? Co přesně se stalo
Kde k události došlo: adresa, číslo domu, patro, jméno na zvonku (popřípadě výrazné záchytné body v okolí - kaplička, komín apod.) Informace o postiženém: pohlaví, přibližný věk, počet postižených u dopravních nehod, jeho zdravotní stav (zda je při vědomí, krvácí, na jaké bolesti si stěžuje atd.) Informace o volajícím: pro případný zpětný dotaz při obtížích s hledáním místa události Za všech okolností zachovejte klid, sanitka nemůže vyjet, dokud není jasné přesně kam a co se stalo.

8 policie 158

9 Kdy volat? Záleží na okolnostech. Můžete ji zavolat při nehodě nad ,- , při ohrožování života, přepadení, krádeži…

10 Co říct? Kde? Co se stalo/ děje? Jméno a příjmení, telefonní č.

11 jednotné tísňové číslo
Číslo, s kterým se dovoláte jak na policii, záchranku tak i hasiče. Doporučuje se volat rovnou (150,158,155) trvá déle spojení.

12 městská policie 116

13 tlakový puchýř *Neporušený puchýř necháme být. Nepropichujeme ani nestříháme. Dbáme o to, aby se neprotrhl. Sám se zahojí. Popřípadě přelepíme náplastí, aby se nepoškodil. * Poškozený puchýř dezinfikujeme, potřeme slabou vrstvou protizánětlivý mastičky. Dbáme o to, aby se do rány nedostala nečistota. Popřípadě vyhledáme lékaře.

14 odřené koleno Opláchneme pod tekoucí vodou ( popřípadě otřít vlhkou vatou. Pozor, aby se vata nedostala do rány!). Dezinfikujeme a přelepíme náplastí.

15 malé říznutí Povrchová zranění stačí dát na chvíli pod studenou vodu.
Ošetřit dezinfekcí a zalepit náplastí.

16 bodnutí hmyzem Pokud v ráně zůstane žihadlo vyndáme ho.
Poté ránu uklidňujeme studeným obkladem či obkladem v octu. Taky se a ránu může položit plátek cibule.

17 klíště potřeme dezinfekcí, mýdlem…
Krouživým pohybem se snažíme vyndat klíště. ( Buď pinzetou či froté látkou.) Ránu po klíštěti dezinfikujeme.

18 krvácení z nosu hlavu předkloníme
Na kořen nosu a na týl položíme studený obklady. Obklady měníme, aby zůstaly studený. Zůstaneme dokud nepřestane téct krev. Pokud to nešlo zastavit. Vyhledáme lékaře.

19 šátkový závěs ruky

20 obvaz kotníku

21 Zdroje: http://www.uszssk.cz/index.php?mid=18&msid=14


Stáhnout ppt "1. pomoc."

Podobné prezentace


Reklamy Google