Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Lokální počítačové sítě Novell Netware Ing. Zdeněk Votruba Technická fakulta ČZU Laboratoř výpočetních aplikací.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Lokální počítačové sítě Novell Netware Ing. Zdeněk Votruba Technická fakulta ČZU Laboratoř výpočetních aplikací."— Transkript prezentace:

1

2 Lokální počítačové sítě Novell Netware Ing. Zdeněk Votruba Technická fakulta ČZU Laboratoř výpočetních aplikací

3 Úvod do sítí LAN Charakteristiky LAN: lokálnost (na omezeném teritoriu, řádově několik stovek metrů až jednotek kilometrů) homogennost (v síti jsou zařazeny pouze počítače jednoho druhu) uživatelsky přívětivé (vytvářeny pro nepoučené uživatele, předpokládá se pouze uživatelská znalost práce na PC) Počítačové sítě: Počítačové sítě: výpočetní systémy skládající se z jistého počtu vzájemně propojených a spolupracujících počítačů, které mají určité charakteristické vlastnosti.

4 Úvod do sítí LAN Základní součásti sítí LAN stanice sítě síťový hardware síťový software organizační zabezpečení Stanice sítě: Jednotlivé počítače vzájemně propojené sítí, a to včetně jejich vybavení (HDD, tiskárny, plottery, CDROMy). Podle role, kterou v síti zastávají se rozdělují na: servery pracovní stanice

5 Úvod do sítí LAN Stanice sítě: servery (obslužné stanice): stanice, které poskytují některé ze svých prostředků, například disky či tiskárny, do sítě. Servery mimoto zajišťují vlastní chod sítě a realizují jednotlivé síťové funkce. V síti může být jeden nebo více serverů. Jejich počet závisí především na typu sítě LAN. V sítích typu client-to-server, kam patří i sítě Novell, to bývá často jeden nebo několik málo serverů. V sítích peer-to-peer je naopak poměrně velký počet serverů, často polovina všech stanic sítě. pracovní stanice (workstations): umožňují uživatelům provádět práci, nenabízejí tedy žádné služby či prostředky směrem do sítě.

6 Úvod do sítí LAN Síťový hardware: Veškeré technické prostředky, které slouží ke vzájemnému fyzickému propojení jednotlivých stanic sítě. Jedná se především o síťové karty, propojovací kabely, zesilující a rozbočovací prvky. V současnosti existuje v této oblasti několik standardů (Ethernet, Arcnet, Token Ring). Bližší dále v sekci „Hardware sítí LAN“ Síťový software: Souhrn veškerých programových prostředků, které ve spolupráci se síťovým hardware zajišťují činnost sítě. Většinou se jedná o dva typy programů: a) rezidentní programy b) samostatný operační systém

7 Úvod do sítí LAN Síťový software: a) rezidentní programy: ovladače v prostředí DOSu, Windows apod., které umožňují stanici přihlásit se do sítě pod daným konkrétním operačním systémem. DOS: * IPX, NETX * VLM Windows:* client sítě Novell Výkonnost těchto klientů není příliš velká, takže je lze použít spíše u méně výkonných serverů, spíše však u pracovních stanic - nízké náklady a jednoduché používání (sítě peer - to - peer). b) samostatný operační systém: celkový operační systém specializovaný především na obsluhu sítě a publikování služeb a prostředků směrem k síti. Využívá se výhradně na síťových serverech - dražší, ale výkonné řešení, zpravidla nutný správce sítě (sítě client - to - server).

8 Úvod do sítí LAN Organizační zabezpečení: Tato oblast bývá zpravidla nejvíce podceňována a to přes to, že může devalvovat mnohamilionové prostředky investované do realizace počítačové sítě. Problém se týká především personálního zabezpečení a komplexu provozních pravidel (provozní řád sítě). Personální zajištění se týká jednak náležitého poučení uživatelů o způsobu práce v síti a o síťových službách, především však zajištění dostatečné správy sítě vhodnými správci sítě. Provozní pravidla musí jednoznačně definovat, co a za jakých podmínek lze na síti provozovat, kdo a za jakých podmínek smí síť využívat a k jakým účelům, to vše včetně restriktivních opatření !

9 Výhody poskytované sítěmi LAN Sítě LAN přináší oproti práci na samostatných počítačích řadu výhod. K těm nejvýznačnějším patří: sdílení dat sdílení prostředků vyšší spolehlivost výpočetních prostředků dokonalejší ochrana dat (proti poškození i proti zneužití) komunikace mezi uživateli - zprávy, dialog (chat), pošta, hlasová a zvuková komunikace (videokonference)


Stáhnout ppt "Lokální počítačové sítě Novell Netware Ing. Zdeněk Votruba Technická fakulta ČZU Laboratoř výpočetních aplikací."

Podobné prezentace


Reklamy Google