Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autor: Mgr. Kateřina Žáková Určení: Tercie

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autor: Mgr. Kateřina Žáková Určení: Tercie"— Transkript prezentace:

1 Autor: Mgr. Kateřina Žáková Určení: Tercie
Trávicí soustava Autor: Mgr. Kateřina Žáková Určení: Tercie Gymnázium a Střední odborná škola pedagogická, Čáslav, Masarykova 248 Moderní biologie reg. č.: CZ.1.07/1.1.32/ TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY C

2 Název Trávicí soustava Autor Mgr. Kateřina Žáková Předmět Přírodopis Doporučený ročník Tercie Forma Výklad, procvičování, opakování Pomůcky Torzo lidského těla, modely zubu a žaludku, výukový plakát k tématu trávicí soustava Poznámky

3 Trávicí soustava příjem potravy, strávení potravy vstřebání uvolněných látek a vyloučení nestrávených a nestravitelných látek z těla Jaké funkce má trávicí soustava?

4 Trávicí soustava zpracování potravy probíhá: 1) mechanicky 2) chemicky Vysvětli, jak tato zpracování probíhají. 1) rozmělnění zuby, svalovými pohyby v žaludku a ve střevech 2) přijímaná potrava se pomocí enzymů chemickými reakcemi štěpí na jednoduché látky

5 Trávicí soustava Vyjmenuj orgány trávicí soustavy. Využij obrázek pod . Dutina ústní, hltan, jícen, žaludek, tenké střevo, tlusté střevo zakončené řitním otvorem.

6 1

7 Dutina ústní ohraničena rty, tvrdým a měkkým patrem, svalstvem spodiny ústní s jazykem a tvářemi Jazyk z příčně pruhované svaloviny umožňuje žvýkání a polykání sousta má hmatovou a teplotní citlivost uplatňuje se při vnímání chuti a při řeči

8 Dutina ústní Zuby v horní a dolní čelisti nejtvrdší útvary v těle
rozmělňují potravu dělí se na: řezáky špičáky zuby třenové stoličky

9 Dutina ústní úplný chrup dospělého člověka- 32 zubů úplný zubní vzorec
dětský chrup = mléčný chrup – 20 zubů stoličky špičák řezáky zuby třenové

10 Zuby první zuby – dolní řezáky – rostou v 6 měsících
Kdy rostou dětem první zuby? Kdy je mléčný chrup vyměňován za trvalý? první zuby – dolní řezáky – rostou v 6 měsících kolem 6. roku je mléčný chrup vyměňován za chrup trvalý (do 15 let, poslední stoličky po 18. roce)

11 Dutina ústní Popiš stavbu zubu. 3 2

12 Dutina ústní Sliny vylučují je 3 páry slinných žláz - příušní, podčelistní, podjazykové – a drobné žlázy ve sliznici ústní dutiny asi 1,5 l za den obsahují 99% H2O a 1% solí, bílkovin (mucin – tvoří hlen) a enzymu ptyalinu – štěpí škrob na jednodušší cukry

13 Polykání při polykání posuneme sousto na kořen jazyka -> tím vyvoláme polykací reflex -˃ sousto se posune do hltanu, jícnu, žaludku – sousto je posunováno aktivně –> peristaltická vlna – před soustem se svalstvo trubice uvolní, trubice se rozšíří, za soustem se stáhne, trubice se zúží

14 Žaludek v horní části dutiny břišní Funkce žaludku:
zásobník pro přijatou potravu vylučování žaludeční šťávy (žlázy ve stěnách žaludku, 2 – 3 l denně) vzniká zde trávenina (pohyby žaludečních stěn a promícháním se žaludeční šťávou)

15 Žaludeční šťáva Pepsin nejdůležitější enzym žaludeční šťávy
štěpí bílkoviny jen v kyselém prostředí HCl rozvolňuje vlákna masa, sráží mléko, ničí choroboplodné bakterie vrstva hlenu chrání žaludeční sliznici proti působení HCl a pepsinu

16 Tenké střevo 3-5 m, šířka 3 cm Funkce tenkého střeva:
trávení a vstřebávání 3 úseky: dvanáctník, lačník, kyčelník trávenina je rozkládána enzymy ve šťávě slinivky břišní a střevní šťávě sliznice se skládá ze záhybů – klků – zvětšují plochu střeva pro vstřebávání látek

17 4

18 Tenké střevo střevní šťáva – obsahuje hlen, enzymy štěpící cukry, tuky, bílkoviny do dvanáctníku ústí společným vývodem slinivka břišní a žlučník šťáva slinivky břišní – obsahuje enzymy štěpící bílkoviny, tuky, složité sacharidy žluč - rozptyluje tuky do drobných kapének – emulgace tuků (pro rychlejší činnost enzymů)

19 Slinivka břišní žláza uložená pod žaludkem (18 cm)
šťáva slinivky břišní je vylučovaná do dvanáctníku – obsahuje enzymy štěpící cukry, tuky, bílkoviny Jakou další funkci má slinivka břišní? produkuje hormony do krve (inzulín, glukagon

20 Játra největší žláza lidského těla (1,5 kg)
uložena na pravé straně dutiny břišní pod bránicí vrátnicovou žilou přichází krev z trávicího ústrojí - přináší vstřebané živiny

21 Funkce jater vylučují žluč – shromažďuje se ve žlučníku – dostává se žlučovodem do dvanáctníku (emulgace tuků) probíhají zde přeměny cukrů, tuků, bílkovin detoxikační funkce - zachycují jedovaté látky a zneškodňují je některé látky se v nich ukládají do zásoby rozpadlé červené krvinky se přeměňují na žlučové barvivo (bilirubin - uvolňuje se do žluči) nadbytečný dusík je převáděn na močovinu význam pro termoregulaci (nejteplejší orgán)

22 Tlusté střevo 1,5 m, šířka 5-7 cm části tlustého střeva:
slepé střevo – vybíhá z něho červovitý přívěsek (při zanícení musí být operativně odstraněn) tračník – vzestupný, příčný, sestupný konečník s řitním otvorem

23 Tlusté střevo Funkce tlustého střeva:
shromažďuje nestravitelné zbytky potravy vstřebává se H2O a soli - obsah se zahušťuje působením kvasných a hnilobných bakterií vzniká stolice stolice se shromažďuje v konečníku – při vyprazdňování se uvolní kruhové svěrače uzavírající řitní otvor (vnější svěrač je z příčně pruhované svaloviny – ovladatelný vůlí)

24 Onemocnění TS vředy salmonelóza
virová hepatitida „žloutenka“ – infekční zánět jater žlučníková kolika …

25 1. Uveď základní pravidla péče o chrup. Vyhledej informace o nejčastějších onemocněních chrupu a jejich prevenci. 2. Stručně charakterizuj uvedená onemocnění trávicí soustavy. Vyhledej příklady dalších nemocí trávicí soustavy. Vyber si jedno onemocnění trávicí soustavy, vyhledej jeho příčiny, průběh, léčbu a prevenci a zpracuj na toto téma referát.

26 Opakování 6

27 Opakování 7

28 Použitá literatura Vaněčková, I.; Skýbová, J.; Markvartová, D.; Hejda, T.: Přírodopis 8. Plzeň, Fraus 2006. Černík, V.; Bičík, V.; Martinec, Z.: Přírodopis 3. Praha, SPN 2003. Trojan, S.; Schreiber, M.: Atlas biologie člověka. Praha, Scientia 2007. Novotný, I.; Hruška, M.: Biologie člověka pro gymnázia. Praha, Fortuna 1995.

29 Obrázky Obrázky č – knihovna prostředků ActivInspire, upravila Kateřina Žáková,


Stáhnout ppt "Autor: Mgr. Kateřina Žáková Určení: Tercie"

Podobné prezentace


Reklamy Google