Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Člověk a rostlina – genetické manipulace Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Člověk a příroda 7.ročník červenec 2011 Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Člověk a rostlina – genetické manipulace Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Člověk a příroda 7.ročník červenec 2011 Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_."— Transkript prezentace:

1 Člověk a rostlina – genetické manipulace Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Člověk a příroda 7.ročník červenec 2011 Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_ Čap-Z 7.,8.33 Vzdělávací oblast: genetika rostlin Autor: Mgr. Aleš Hruzík Jazyk: český Očekávaný výstup: žák správně definuje základní probírané pojmy a jejich vzájemné vztahy Druh učebního materiálu: prezentace Cílová skupina: žák Stupeň a typ vzdělávání: druhý stupeň, základní škola Datum (období), ve kterém byl vzdělávací materiál vytvořen: školní rok 2011-2012 Ročník, pro který je vzdělávací materiál určen: sedmý ročník základní školy

2 Člověk a rostlina – genetické manipulace S pokrokem vědy začal člověk geneticky modifikovat rostliny Tyto rostliny se označují jako GM rostliny Genetické zásahy jsou dvojího typu: 1. Náhodně vyvolané mutace pomocí záření, chemikálií... 2. Cílené změny dosažené vnesením cizího genu jiného organizmu nebo „vypnutí“ původního genu Geneticky upravené rostliny mohou mít neobvyklé vlastnosti. Dnes se již běžně používají (např. sója, kukuřice, bavlna …) Většinou je cílem zvýšit produkci plodin, odolnost proti škůdcům a chorobám. Někdy jde pouze o pokus – na obrázku vidíte tabák obohacený genem světlušky, který umožňuje světélkování [1 - zdroj. 2011-15-07].

3 Člověk a rostlina – genetické manipulace Genetické manipulace dnes zvyšují úrodu mnoha plodin Mají velký potenciál pomoci lidstvu zvýšit produkci potravin Vědci mohou úpravou genů docílit mnoha výsledků: – Rostliny získají odolnost vůči hmyzu, herbicidům, plísním a virům – Zrychlení růstu, zvýšení počtu a velikosti plodů nebo jejich složení – Rostliny produkují léčivé látky nebo vakcíny – Rostliny jsou odolnější proti negativním přírodním podmínkám (sucho, slanost, chlad) Podzemnice olejná (upravená) na obrázku v levé misce je odolná proti napadení larvou škůdce. Což se o nemodifikované rostlině (vpravo) říci nedá [1 - zdroj. 2011-15-07].

4 Rizika a nevýhody genetické manipulace I přes nesporné přínosy GM rostlin má genetická manipulace mnoho odpůrců, i když někdy jde jen o peníze Obecně velká část společnosti odmítá jakékoliv zásahy do genů organizmů rostliny nevyjímaje Protože stále víme o genech velmi málo, jsou podobné zásahy do genetické výbavy rizikové a proto jsou všechny produkty GM rostlin přísně kontrolované Existuje možnost, že by upravené rostliny mohly působit negativně na člověka a způsobit degeneraci Některé typy GM rostlin jsou u nás zakázané, jiné jako brambory Amflora jsou určeny pouze k průmyslovému využití

5 Člověk a rostlina – genetické manipulace Genetické manipulace mohou člověku v mnohem pomoci, ale musíme být opatrní. V budoucnu se pravděpodobně stanou nedílnou součástí zemědělství.


Stáhnout ppt "Člověk a rostlina – genetické manipulace Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Člověk a příroda 7.ročník červenec 2011 Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_."

Podobné prezentace


Reklamy Google