Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

výživa lidí je závislá na konzumaci potravin v nezměněném nebo upraveném stavu potraviny mohou být rostlinného, živočišného nebo jiného původu organismus.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "výživa lidí je závislá na konzumaci potravin v nezměněném nebo upraveném stavu potraviny mohou být rostlinného, živočišného nebo jiného původu organismus."— Transkript prezentace:

1

2 výživa lidí je závislá na konzumaci potravin v nezměněném nebo upraveném stavu potraviny mohou být rostlinného, živočišného nebo jiného původu organismus potřebuje ke krytí metabolických potřeb určité množství základních živin základní látková přeměna – metabolismus cukrybílkovinytuky

3 Energetická hodnota potravin se obvykle vyjadřuje v kilokaloriích nebo joulech.

4 PotravinyObsah kJ ve 100g Hovězí maso500 Vepřové maso600 salám2360 kuře520 Králičí maso681 Kuřecí maso460 PotravinyObsah kj ve 100g Mléko kravské280 jogurt230 Tvaroh měkký410 Sýr smetanový1340 Vejce (celé 50g)310 Máslo čerstvé3280 Sádlo vepřové3870 PotravinyObsah kJ ve 100g Vločky ovesné1640 rýže1340 Chléb tmavý1040 houska1130 čočka1420 Chléb kmínový1022 Rohlík bílý1218 PotravinyObsah kJ v 100g Hrách vařený290 Brambory loupané400 květák130 špenát80 jablka250 mrkev190 brokolice138

5 Minerální látky Ca - nedostatek způsobuje řídnutí kostí a zubů Mg - reguluje srdeční rytmus a svalové kontrakce, chrání nervy P - stavba kostí a zubů K - přenos nervových impulsů, správnou činnost svalů Na - přenos nervových impulsů, vyšší příjem - vysoký krevní tlak Fe - zabezpečuje „dýchání“ buněk, stavba a funkce hemoglobinu Zn - je součástí mnoha enzymů, které se podílejí na štěpení bílkovin - podílí se na tvorbě inzulinu S - podílí se také na detoxikaci organismu Si - je nezbytný pro růst organismu, zpevňuje cévy a kosti I - účast na tvorbě hormonů štítné žlázy F - pro zdravé zuby a také nezbytný pro tvorbu tvrdých a silných kostí Se, Cr, Cu, Mn, V, Co, Mo, Ni, Ge, B

6 Vitaminy - mají funkci katalyzátorů biochemických reakcí, podílejí se na metabolismu bílkovin, tuků a cukrů - při nedostatku vitamínů, tzv. hypovitaminóze, se mohou objevovat poruchy funkcí organismu - existuje 13 základních typů vitamínů - vitamíny - rozpustné ve vodě - rozpustné v tucích

7 VITAMÍNY OBSAŽENÉ V POTRAVINÁCH

8 NázevZdrojeProjevy při nedostatku vitamínu B1 Kvasnice, vnitřnosti, obilí, luštěniny, houbyÚnava, záněty nervů, choroba beri-beri B2 Kvasnice, mléko, obilí, vajíčka, maso, houbyPoškození sliznic hltanu, hrtanu, bolavé ústní koutky B6 Kvasnice, obilí, maso, mléko, luštěninyPomalé hojení zánětů PP (niacin) Vnitřnosti, maso, kvasniceZáněty kůže, poškození mozku Kyselina listová Zelené části rostlinporuchy krvetvorby - chudokrevnost B12 Vnitřnosti, maso, částečně činností bakterií ve střevech Poruchy krvetvorby, záněty sliznic C Citrusové plody, šípky, černý rybíz, další ovoce a zelenina Únava, snížená odolnost vůči infekcím, krvácení dásní, choroba kurděje

9 Vitamíny rozpustné v tucích NázevZdrojeProjevy při nedostatku vitamínu Amléko, vaječný žloutek ; provitamin A - Karoten je v mrkvi, rajčatech Zhoršení vidění za šera, změny na sliznicích D Rybí tuk, vejce, máslo, částečně vzniká v kůži při opalovaní Křivice (v dětství), měknutí kostí (v dospělosti) EObilné klíčky, mléko, vejce, slunečnicové semena Porucha tvorby pohlavních hormonů KZelené části rostlin, kapusta, špenátZhoršení srážlivosti krve, krvácivost tkání

10 Vláknina je nestravitelná část rostlinné potravy, která pomáhá pohybu potravy trávicí soustavou, vstřebává vodu a váže na sebe některé látky z potravy, jako například cholesterol

11 * u dospělých tvoří asi 60 % tělesné hmotnosti * podporuje vstřebávání živin * přenáší živiny k buňkám * rozpouští a vylučuje nadbytečné produkty metabolismu * zvlhčuje vzduch, který vdechujeme * odpařováním při pocení pomáhá regulovat tělesnou teplotu * umožňuje ohebnost kloubů * vytváří pružný ochranný povlak kolem našich životně důležitých orgánů * reguluje hladinu elektronů a protonů v buňkách

12 Potravinová pyramida

13 * výživa, která udržuje organismus v rovnováze * aby se zabránilo chronickým chorobám ; např. obezita, srdeční choroba, cukrovka nebo rakovina * zdravý jídelníček by měl obsahovat vyvážené množství živin dostatečné množství vody, ovoce a zeleniny * také vyvážený příjem základních živin: bílkoviny, sacharidy a tuky

14 * * 8&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=HY5cT73cC43EswbD2I35Cw 8&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=HY5cT73cC43EswbD2I35Cw * * =1&ie=UTF-8&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=lX9cT-HRD873sgb1nuyuDA#um=1&hl=cs&tbm=isch&sa=1&q=tabulka+energetick%C3%BDch+hodnot&oq=tabulka+ene&aq=0S&aqi=g- S3&aql=&gs_sm=1&gs_upl=3730l5610l0l9060l11l11l0l1l1l0l70l590l10l10l0&gs_l=img.1.0.0i24l3.3730l5610l0l9070l11l11l0l1l1l0l70l590l10l10l0&fp=1&biw=1366&bih=597&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_qf.,cf.osb&cad=b * * * VYZIVA&docid=fnlOdBPZoI2CWM&imgurl=http://www.varonet.eu/fotky3298/dieta.jpg&w=337&h=224&ei=2J5cT7OdB8fasgbZhdGzDA&zoom=1&iact=hc&vpx=911&vpy=150&dur=62&hovh=179&hovw=269&tx=138&ty=49&sig= & page=1&tbnh=110&tbnw=165&start=0&ndsp=20&ved=1t:429,r:5,s:0 * okoli.9858.html&docid=R_eegIKSRtYcMM&imgurl=http://www.dobra-kucharka.cz/img2/9858/ovoce.jpg&w=560&h=322&ei=cadcT5bkCsPAtAaL- eirDA&zoom=1&iact=hc&vpx=656&vpy=308&dur=4102&hovh=170&hovw=296&tx=117&ty=134&sig= &page=5&tbnh=99&tbnw=173&ndsp=26&ved=1t:429,r:4,s:99 * jidelnicek/&docid=LykhG9NmJrD65M&imgurl=http://svodka.cz/files/2011/02/kaloricka-tabulka-maso- kalorie.jpg&w=600&h=425&ei=4qhcT7XkBI3OsgbA6qCoDA&zoom=1&iact=hc&vpx=469&vpy=143&dur=109&hovh=189&hovw=267&tx=189&ty=115&sig= &page=1&tbnh=121&tbnw=168&start=0&ndsp=20&ved=1t:429,r:2,s:0 * aspx&docid=vUfLGjbWydqIUM&imgurl=http://files.viaweb.cz/image/4/chci-dobre-vypadat-pece-o-telo/chyt1.jpg&w=500&h=300&ei=bqlcT4KFDsHHtAamtI2lDA&zoom=1 * 1146/&docid=jH5AIZE_iobW5M&imgurl=http://www.ekoworld.cz/Files//Lusteniny.jpg&w=423&h=283&ei=rqlcT5aCDsrcsgaMicTuCw&zoom=1&iact=hc&vpx=833&vpy=149&dur=3417&hovh=184&hovw=275&tx=137&ty=90&sig= &page=1&tbnh=127&tbnw=177&start=0&ndsp=21&ved=1t:429,r:5,s:0 * pokracovaci-mleko.htm&docid=36ecUqCZMGnSBM&imgurl=http://www.hipp.cz/editor/filestore/Image/prakticke_rady/mlecna_strava/mlecna-vyziva2.jpg&w=370&h=311&ei=yqpcT_roNM3esgb- ovyzDA&zoom=1&iact=hc&vpx=111&vpy=55&dur=109&hovh=206&hovw=245&tx=136&ty=104&sig= &page=2&tbnh=127&tbnw=151&start=24&ndsp=27&ved=1t:429,r:20,s:24 * kojenecka-vyziva---jablecna- 190g.html&docid=Z6saZuijJ2CzDM&imgurl=http://www.nakupdomu.cz/editor/image/eshop_products/image_l_4987.jpg&w=138&h=235&ei=GKtcT4b3FcnEswb2jJ2XDA&zoom=1&iact=hc&vpx=114&vpy=97&dur=109&hovh=188&hovw=110&tx=83&ty=96 &sig= &page=6&tbnh=123&tbnw=72&ndsp=28&ved=1t:429,r:7,s:135 * /images/eating- baby.gif&w=150&h=150&ei=a6tcT8XCEoPKsgbVzKH7Cw&zoom=1&iact=hc&vpx=484&vpy=177&dur=639&hovh=120&hovw=120&tx=75&ty=78&sig= &page=1&tbnh=120&tbnw=120&start=0&ndsp=21&ved=1t:429,r:2,s:0 * rl=http://www.dronline.sk/userfiles/35/ zdrave.stravovacie.navyky.jpg&w=400&h=249&ei=watcT8qaPJCSswaulsj3Cw&zoom=1&iact=hc&vpx=98&vpy=230&dur=109&hovh=177&hovw=285&tx=163&ty=90&sig= &page =6&tbnh=102&tbnw=164&ndsp=28&ved=1t:429,r:0,s:136,r:0,s:136 * RcoB6o8HJRM:&imgrefurl=http://centrumvitality.cz/article.asp%3Fid%3D3046&docid=4AedLMuykRcmjM&imgurl=http://centrumvitality.cz/pictures/00/00/14/1481.JPG&w=540&h=365&ei=Wn9jT4_EKLHN * SJVlM&imgurl=http://www.ssss.cz/files/kpucebnice/images/pv/kopie/masicko.jpg&w=1042&h=332&ei=Wn9jT4_EKLHN4QTc1- TbBw&zoom=1&iact=hc&vpx=921&vpy=349&dur=667&hovh=127&hovw=398&tx=178&ty=75&sig= &page=3&tbnh=57&tbnw=179&start=55&ndsp=28&ved * krovinky-sladkosti-kolaciky_2.jpg&w=449&h=300&ei=NoFjT4K2Eqfm4QTnz_2gCA&zoom=1&iact=hc&vpx=990&vpy=91&dur=2443&hovh=183&hovw=275&tx=116&ty=140&sig= * * * * pAuM&imgurl=http://img.aktualne.centrum.cz/496/96/ potraviny-ctete-co- * jite.jpg&w=300&h=300&ei=rT5kT8qYEcT24QTjg4HjBw&zoom=1&iact=hc&vpx=128&vpy=138&dur=4202&hovh=225&hovw=225&tx=133&ty=163&sig= &page=12&tbnh=128&tbnw=160&ndsp=30&ved=1t:429,r:8,s:3 * %258Den%46 %258Den%46 * * * * dul.htm&docid=4FoKh8QX8hzd1M&imgurl=http://www.petrecycling.cz/balena-voda-profimedia.jpg&w=460&h=306&ei=7VR * hubnuti.html&docid=xS_PTg60K5UuQM&imgurl=http://www.toplekar.cz/public/97/93/33/3111_16902_voda_sklenice_stock.jpg&w=424&h=424&ei=XVVkT- GhEs_V4QSly8XsBw&zoom=1&iact=hc&vpx=350&vpy=26&dur=746&hovh=225&hovw=225&tx=112&ty=149&sig=108127


Stáhnout ppt "výživa lidí je závislá na konzumaci potravin v nezměněném nebo upraveném stavu potraviny mohou být rostlinného, živočišného nebo jiného původu organismus."

Podobné prezentace


Reklamy Google