Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

DÝCHACÍ ŘETĚZEC. enzymy jsou umístěny na vnitřní membráně mitochondrií získání energie (tvorba makroergických vazeb v ATP) probíhá oxidací redukovaných.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "DÝCHACÍ ŘETĚZEC. enzymy jsou umístěny na vnitřní membráně mitochondrií získání energie (tvorba makroergických vazeb v ATP) probíhá oxidací redukovaných."— Transkript prezentace:

1 DÝCHACÍ ŘETĚZEC

2 enzymy jsou umístěny na vnitřní membráně mitochondrií získání energie (tvorba makroergických vazeb v ATP) probíhá oxidací redukovaných koenzymů kyslíkem = oxidační fosforylace

3 hnacím motorem reakcí je rozdíl redoxních potenciálů proces je stupňovitý – získání energie v několika krocích (výhodnější, než jednorázová exergonická reakce)

4 Rovnice oxidace koenzymů: NADH+H + + ½ O 2 + 3 ADP + 3 P i → NAD + + 3 ATP + H 2 O FADH 2 + ½ O 2 + 2 ADP + 2 P i → FAD + 2 ATP + H 2 O

5 Z rovnic vyplývá: postupnou oxidací NADH+H + lze získat 3 molekuly ATP, FADH 2 2 molekuly ATP

6 PENTOSOVÝ CYKLUS

7 probíhá v cytoplazmě úplná oxidace glukosy bez vstupu do Krebsova cyklu a dýchacího řetězce vznik NADPH, energeticky bohatého redukčního činidla tvorba ribosafosfátu (5C) sloužícího k syntéze ribonukleotidů alternativní cesta odbourání glukosy, jen v některých buňkách (játra, tuková tkáň, leukocyty)

8 OPAKOVÁNÍ dýchacího řetězce

9 enzymy jsou umístěny na ……. membráně ……….. získání energie (tvorba …………. ….. v ATP) probíhá ……. ………… koenzymů kyslíkem = …….. ………..

10 hnacím motorem reakcí je …… …….. ………. proces je ………. – získání energie v několika krocích (………., než jednorázová exergonická reakce)

11 Rovnice oxidace koenzymů: NADH+H + + ½ O 2 + 3 ADP + 3 P i → NAD + + … ATP + H 2 O FADH 2 + ½ O 2 + 2 ADP + 2 P i → FAD + … ATP + H 2 O

12 Z rovnic vyplývá: postupnou oxidací NADH+H + lze získat 3 molekuly ATP, FADH 2 2 molekuly ATP

13 OPAKOVÁNÍ PENTOSOVÉHO CYKLU

14 probíhá v ………. úplná ……. glukosy bez vstupu do Krebsova cyklu a dýchacího řetězce vznik ….., energeticky bohatého ………. činidla tvorba …………. (…C) sloužícího k syntéze ………….. ………… cesta odbourání glukosy, jen v některých buňkách (….., tuková tkáň, ………)


Stáhnout ppt "DÝCHACÍ ŘETĚZEC. enzymy jsou umístěny na vnitřní membráně mitochondrií získání energie (tvorba makroergických vazeb v ATP) probíhá oxidací redukovaných."

Podobné prezentace


Reklamy Google