Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Plasty Plasty jsou tvořeny makromolekulárními řetězci s opakujícími se základními strukturními jednotkami. Atomy makromolekuly jsou spojeny.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Plasty Plasty jsou tvořeny makromolekulárními řetězci s opakujícími se základními strukturními jednotkami. Atomy makromolekuly jsou spojeny."— Transkript prezentace:

1 Plasty Plasty jsou tvořeny makromolekulárními řetězci s opakujícími se základními strukturními jednotkami. Atomy makromolekuly jsou spojeny kovalentními vazbami.

2 Vazby v plastech Kovalentní vazby jsou nepolární nebo polární, mají různou sílu, mezi makromolekulami jsou buď kovalentní vazby (zesíťování) nebo van der Waalsovy vazby. Existence nebo nepřítomnost příčných vazeb podstatně ovlivňuje všechny vlastnosti polymeru.

3 Vazby v plastech Charakter přítomných vazeb ovlivňuje mechanickou pevnost polymeru, jeho stabilitu za zvýšených teplot a odolnost při působení chemického prostředí.

4 Tvar makromolekul Lineární makromolekuly
Lineární nezesíťované polymery působením tepla měknou nebo se taví a dají se za tepla tvářet, proto se nazývají termoplasty. Příklady: polyethylen, polyvinylchlorid

5 Tvar makromolekul Zesítěné makromolekuly
Zesíťované polymery mají řetězce příčně propojené chemickými vazbami a vytvářejí tak prostorovou trojrozměrnou síť. Husté příčné zesíťování se nazývá vytvrzování a vytvrzené hmoty se nazývají reaktoplasty, dříve termosety. Vytvrzování se provádí za tepla i za studena.

6 Lineární a zesítěné makromolekuly

7 Elastomery Je-li příčných vazeb málo, a zesíťování je řídké a jedná se o elastomery. Před zesíťováním jsou termoplasty a se nazývají kaučuky. Po zamíchání příměsí a síťovadla do kaučuku se jedná o gumy. Po zesíťování se polymer nazývá pryž. Zesíťování se u elastomerů provádí vulkanizací převážně za tepla, ale i za studena. Technicky nejrozšířenější je vulkanizace za tepla sírou. Použijeme-li ale pro zesíťování větší množství síry, vznikne místo elastomeru tvrdý materiál, reaktoplast. (např. tzv. ebonit používaný dříve na nádoby autobaterií.)

8 Polyolefiny Jen uhlík a vodík, vznik z monomerů polymerací
Příklad: ethylen CH2=CH2 vzniká polyethylen –CH2–CH2–

9 Vinylové polymery Polyvinychlorid CH2=CHCl –CH2–CH– | Cl

10 Teflon

11 Další typy plastů polyamidy –CO–NH– reakcí –COOH H2N–
polyestery –CO–O– reakcí –COOH HO– polyethery –O– reakcí –OH HO– polyuretany –O–CO–NH– reakcí –OH O=C=N–

12 Polyamid

13 Tepelně odolné plasty

14 Fenolformaldehydové pryskyřice

15 Epoxidové pryskyřice Typické termosetické pryskyřice, které vytvrzují - síťují díky reakci přítomného epoxidového (oxiranového) kruhu. R -CH-CH2 \ / O Existuje široká paleta epoxidových pryskyřic pro použití jako laky, lepidla, tmely, zalévací a laminační pryskyřice atp.

16 Kopolymery


Stáhnout ppt "Plasty Plasty jsou tvořeny makromolekulárními řetězci s opakujícími se základními strukturními jednotkami. Atomy makromolekuly jsou spojeny."

Podobné prezentace


Reklamy Google