Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Termoplasty, termosety

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Termoplasty, termosety"— Transkript prezentace:

1 Termoplasty, termosety
Kristina Kuboková, 5.C

2 Obecně termoplasty: Skupina organických izolantů
Jsou známé především jako materiály vhodné pro výrobu součástí vstřikováním, vyfukováním nebo odléváním Vytlačováním se z nich vyrábějí fólie a desky Některé z nich jsou základem i pro lepidla

3 Které do této skupiny spadají?
Polystyreny Polyamidy Umaplex (polymetylmetalkrylát) (polyetylén, polyvinilchlorid, teflon) …

4 polystyren nepolární látka má velmi dobré dielektrické vlastnosti
nevýhoda: malá teplotní odolnost a hořlavost Do zpracovatelských firem se dodává ve tvaru granulí. Ty se zpracovávají vstřikováním, tj. roztavením materiálu ve válci jeho vstřiknutí nebo vtlačení do chladné formy.

5 Využití: V elektrotechnice se používá na různé tvary koster a cívek, kryty, nosníky, tlačítka. Polystyrenová folie (Styroflex) tvoří dielektrikum kondenzátorů. Používá se též pro obalové účely, ochrana proti otřesům, jako tepelná a zvuková izolace.

6 polyamid Používají se na izolaci vodičů a kabelů určených do suchých prostředí a pro nízká napětí. Mají dobré mechanické vlastnosti. První jejich aplikace byla při výrobě silonu nylonu. Slouží k výrobě tvrdých a houževnatých součástí např. ozubených kol a ložisek.

7 umaplex (polymetylmetalkrylát)
Má větší teplotní odolnost než polystyren, je čirý a lze z něho pomocí barev a plniv připravit různé barevné odstíny. Propouští ultrafialové paprsky. Z tohoto materiálu se odlévají nebo vytlačují různé desky, profilové díly a součásti. Na bázi polymetalkrylátu jsou též dodávány odlévací látky známé pod názvem Dentakryl. Je to dvojsložková látka - prášková hmota + tekutina (metylmetalkrylát).

8 polyethylen Má nepatrnou navlhavost, výbornou chemickou odolnost. Používá se ve vysokofrekvenční technice na izolaci vodičů, kabelů. Používá se též na izolační pásky a na obaly.

9 polyvinylchlorid Má malou teplotní odolnost 60°C. Používá se hlavně ve stavebnictví a chemické průmyslu (potrubí, spojovací díly, průchodky, kabelové koncovky atd.)

10 Teflon (polytetrafluorethylen)
Odolává chemickým látkám, je nenasákavý, snáší vysoké teploty až do 210°C. Ve formě pásky na izolaci vodičů. Mechanickým obráběním se vyrábějí tyče, trubky, desky.

11 Termosety obecně: =reaktoplasty
při prvním zpracování přecházejí zahřátím nejprve do plastického stavu dalším zahříváním se chemickou reakcí vytvrdí a tento stav je konečný při opakovaném zahřátí se již chemicky nemění, pouze při ohřevu na vyšší teplotu mohou degradovat až zuhelnatět

12 Patří sem: fenoplasty aminoplasty vytvrzené epoxidové pryskyřice
nenasycené polyestery trojrozměrné polyuretany …..

13 Podrobněji: Polyuretany jsou vyráběny reakcí diisokyanátů s dioly, mají obecný vzorec: -[-O-R1-O-CO-NH-R2-NH-CO-]n- Použití: lepidla, laky, tmely, houževnaté materiály, umělá kůže...

14 Epoxidové pryskyřice jsou typické termosetické pryskyřice, které vytvrzují - síťují díky reakci přítomného epoxidového (oxiranového) kruhu. Existuje široká paleta epoxidových pryskyřic pro použití jako laky, lepidla, tmely, zalévací a laminační pryskyřice atp.

15 Fenolformaldehydové pryskyřice jsou typickým termosetem vzniklým reakcí fenolu a formaldehydu. Podle stupně zesítění rozeznáváme novolakové pryskyřice, rezoly, rezitoly a nejtvrdší rezity. Jejich zesíťovaná struktura je tvořena -CH2- můstky mezi benzenovými jádry v polohách 1,2,4. Nejznámější je Bakelit, použití FF pryskyřic: lepidla, laky, těsnící tmely, ve vyztuženém stavu jako konstrukční materiály a elektrotechnické materiály.


Stáhnout ppt "Termoplasty, termosety"

Podobné prezentace


Reklamy Google