Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Šumava je rozsáhlé pohoří na hranici Česka, Rakouska a Německa.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Šumava je rozsáhlé pohoří na hranici Česka, Rakouska a Německa."— Transkript prezentace:

1 Šumava je rozsáhlé pohoří na hranici Česka, Rakouska a Německa.

2 Šumava foto http://www.euroagentur.cz/img/_/293/lizovani-lipno.jpg

3 Info o Šumavě Pohořím prochází hlavní evropské rozvodí mezi Severním a Černým mořem Jižní strana pohoří je podstatně příkřejší než severní, česká. Na území Šumavy se nachází mimo jiné Lipenská přehrada. První historicky doložený název pro toto pohoří je keltský název Gabreta (Pohoří kozorohů), který uvedl ve své mapě Klaudios Ptolemaios Jméno Šumava patrně jako první použil Antonio Bonfini v roce 1565 ve svém díle Rerum Hungaricum, v 17. století toto pojmenování užívali i další autoři: Pavel Stránský, Bohuslav Balbín.

4 Lipno Lipno, Údolní nádrž Lipno či Lipenská přehrada je vodní dílo vybudované na řece Vltavě v letech 1952–1959. Jde o rozlohou největší přehradu a vůbec o největší vodní plochu na území České republiky (díky čemuž bývá také občas označována za České či Jihočeské moře).

5 Nejznámější šumavské hory
Nejvyšší horou Šumavy je Velký Javor (Großer Arber) v Německu (1456 metrů) na české straně hranice je to Plechý (1378 metrů) ležící v geomorfologickém okrsku Plešská hornatina Plechý je zároveň i nejvyšší horou rakouské Šumavy.


Stáhnout ppt "Šumava je rozsáhlé pohoří na hranici Česka, Rakouska a Německa."

Podobné prezentace


Reklamy Google