Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy Střední odborná škola Luhačovice

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy Střední odborná škola Luhačovice"— Transkript prezentace:

1 www.zlinskedumy.cz Název školy Střední odborná škola Luhačovice
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Lubomír Kacálek Název šablony III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUMu VY_32_INOVACE_UDŘ0415 Středověk II. Renesance Stupeň a typ vzdělání Střední odborné vzdělání Vzdělávací obor Design a zpracování dřeva Tematický okruh Uměleckořemeslné zpracování dřeva Druh učebního materiálu Výukový materiál, prezentace Cílová skupina Žáci 3. ročníku Anotace Počátek nové doby společnosti a rozvoje nábytku, vrcholí zdobení řezbou, mozaika, intarzie, používání kvalitních a exotických dřevin Klíčová slova Danteska, benátská mozaika, baldachýn Datum

2 Středověké zpracování nábytku
Stůl byl velmi honosně zdoben řezbou, podnoží jsou pevné v konstrukci stolů. Začínaly se vyrábět výsuvné stoly a skládací desky stolů. Tvary desek byly rozličné. Sedací nábytek měl volné čalounění. Židle a křesla byly pohodlné a některé z nich dokonce měly zásuvku či úložný prostor. Danteska – židle s křížovým podnožím, područkami a opěradlem.

3 Ukázky nábytku v renesanci
židle a křesla danteska křesla

4 Renesance a nábytkové umění
Lůžko bylo nejdůležitější a také reprezentativním kusem nábytku. Mělo baldachýn a bylo umístěno na vyvýšeném stupínku – zdůraznění výsadního postavení. Některé lůžka byly vsazeny do stěn s výklenkem – nika. Zdobení nábytku bylo rozličné a převládala řezba a intarzie. Benátská mozaika – jemná technika vykládání perletí do plochy s tmelem.

5 Renesance a nábytkové umění
V průběhu 16.století se renesance stala mezinárodním slohem, kterou používali všechny významné evropské země. Používané dřeviny - dub byl na ústupu. Populární byl ořech a začali se dovážet i exotické dřeviny.

6 Ukázky nábytku v renesanci
židle křesla stoly

7 Kontrolní test 1. Napiš název židle. 2. Popiš konstrukci stolu.
3. Co je na obrázku? 4. Jaké zdobení se používá na nábytku? 5. Co je to za výrobek?


Stáhnout ppt "Název školy Střední odborná škola Luhačovice"

Podobné prezentace


Reklamy Google