Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.04 Vzdělávací oblast: Přírodověda – přírodní rovnováha, vztah mezi predátorem a kořistí Autor: Mgr. Aleš Hruzík.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.04 Vzdělávací oblast: Přírodověda – přírodní rovnováha, vztah mezi predátorem a kořistí Autor: Mgr. Aleš Hruzík."— Transkript prezentace:

1 Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.04 Vzdělávací oblast: Přírodověda – přírodní rovnováha, vztah mezi predátorem a kořistí Autor: Mgr. Aleš Hruzík Jazyk: český Očekávaný výstup: žák správně definuje základní probírané pojmy a jejich vzájemné vztahy Druh učebního materiálu: prezentace Cílová skupina: žák Stupeň a typ vzdělávání: první stupeň, základní škola Datum (období), ve kterém byl vzdělávací materiál vytvořen: školní rok 2011-2012 Ročník, pro který je vzdělávací materiál určen: 4. ročník základní školy Přírodní rovnováha

2 Příroda se neustále proměňuje,vyvíjí. Během dlouhé doby se ustálily vztahy mezi jednotlivými druhy a typy organizmů, vytvořila se rovnováha a přírodní zákony udržující jednotlivé složky přírody ve vyváženém poměru. Tyto zákonitosti brání přemnožení jednoho druhu nebo vymření druhu jiného.Čím je ekosystém starší, tím méně v něm dochází k nerovnováze složek.

3 Ochrana (rostliny mají trny, živočichové jed, drápy, strategie ochrany před predátorem se zdokonaluje) Omezené reprodukční schopnosti (predátoři obvykle nemají tolik potomků jako jejich oběti) Potravní řetězec (zajíci se nepřemnoží, protože je loví dravci - snižují jejich počet, loví nemocné a staré) Závislost na potravě (lišky se nepřemnoží, protože když vyloví kořist - pak nemají potravu pro mláďata a počet lišek klesá na přiměřenou úroveň)

4 Každý druh má v přírodě své místo,svou důležitost. Nebýt masožravců, býložravci by spásali veškeré rostlinstvo, později pak hladověli.Nemocné kusy býložravců by déle šíříly nemoc v populaci. V přírodě různé druhy uplatňují velmi účinné a zajímavé strategie rozmnožování,maskování, přežití. Bohužel v dnešní době je přírodní rovnováha narušována člověkem, jehož zásluhou vyhynulo mnoho vzácných druhů.Rychlou lodní, leteckou dopravou přenášíme nové invazivní druhy tam, kde nemají konkurenci a po přemnožení působí nevratné škody původním druhům.

5 Příkladem přemnožení a narušení rovnováhy přírody je zavlečení plzáka španělského. Zahradního a polního škůdce, který se na našem území rychle zabydlel a nemá přirozeného nepřítele. [cit. 2011-15-07]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:


Stáhnout ppt "Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.04 Vzdělávací oblast: Přírodověda – přírodní rovnováha, vztah mezi predátorem a kořistí Autor: Mgr. Aleš Hruzík."

Podobné prezentace


Reklamy Google