Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Širší ekonomické souvislosti rodinné politiky Daniel Münich.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Širší ekonomické souvislosti rodinné politiky Daniel Münich."— Transkript prezentace:

1 Širší ekonomické souvislosti rodinné politiky Daniel Münich

2 Stručný nástin prezentace Ekonomické a další souvislosti Specifická situace ČR v datech Dlouhodobé ekonomické souvislosti … a vládní prohlášení

3 Ekonomické souvislosti Zaměstnanost a ekonomická aktivita Mzdy a produktivita Agregátní produktivita, HDP, daně, penze

4 Sociálně-psychologické souvislosti Častá vazba na ekonomické souvislosti Měnící se situace:  Malé rodiny (spíše 1 než dvě děti)  Koncentrace ve městech  Uzavřenost v domácím prostředí   klesající intenzita a rozmanitost sociálních interakcí  ALE rostoucí role sociálních vztahů ve společnosti  První dítě později - častěji uprostřed pracovní kariéry  Vyšší vzdělanost žen a klesající podíl fyzicky náročných profesí

5 Míra zaměstnanosti Celkově poměrně vysoká  vysoká ve středním věku  nízká u mladých (vzdělávání)  nízká u starších (odchody do důchodu podle počtu dětí)

6 Míra ekonomické aktivity Klesala v posledních 10 letech u žen 20-39 let s dětmi Vlastní výpočty, VŠPS

7 Míra zaměstnanosti Klesala v posledních 10 letech u žen 20-39 let s dětmi Vlastní výpočty, VŠPS

8 Zaměstnanost 2 Relativně nízká u žen se SŠ a VŠ vzděláním

9 Zaměstnanost 3 Extrémní propad míry zaměstnanosti u matek dětí do 6 let věku (věk 20-49 let)

10 Podíl dětí v péči mimo rodinu Nízký

11 Podíl dětí v péči mimo rodinu Nízký

12 Podíl dětí v péči pouze rodiče Relativně vysoký

13 Platový rozdíl – pay gap Také důsledek období rodičovství Roste s věkem - limitovaný profesní postup Nižší investice do lidského kapitálu žen (ex-ante, LLL) Difference between men's and women's average gross hourly earnings as a percentage of men's average gross hourly earnings (for paid employees). Note: Structure of Earnings Survey, Eurostat

14 Dlouhodobé efekty – long-term impacts Porodnost (1. a 2. dítě)  demografie, penze Zaměstnanost  penze (OBR) Vzdělanostní a sociální dispozice dětí (OBR)  quality matters (studie Heckman apod.)  u dětí se slabším SE zázemím obzvláště  ekonomické dopady (HDP, penze), ale nejen to.

15 Dlouhodobé efekty – long-term impacts Inteligentní prorodinná politika se může vyplatit: zvýšení participace žen ve věku 20-40 let o 10 p.b. snižuje okamžitě PAYG deficity o více než 10 mld Kč/rok (model Bezděkova komise II a NERV II).

16 Dlouhodobé efekty – long-term impacts Kognitivní a nekognitivní schopnosti se rozvíjejí v předškolním věku a jsou pro další vývoj člověka zcela zásadní (role finanční dostupnosti velká).

17 K programovému prohlášení Péče o děti rodičů, kteří chtějí kombinovat rodičovství s pracovní kariérou Podpora (i) firemních školek, (ii) alternativních forem péče včetně sousedského hlídání. Neměla by chybět podpora dostupnosti standardních školek Nesledování demografických výhledů a mobility. Selhání místních zřizovatelů (priority a finance).

18 K programovému prohlášení Firemní školky nepodporují mobilitu & závislost na zaměstnavateli spíše jen u velkých podniků a ve větších městech pro děti s lepším SE zázemím Alternativní formy Ne vždy dostatečná garance kvality – nejde o hlídání (quality matters)

19 Děkuji za pozornost


Stáhnout ppt "Širší ekonomické souvislosti rodinné politiky Daniel Münich."

Podobné prezentace


Reklamy Google