Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Úprava digitálních fotografií Terezie Svobodová. => cesta mezi fotoaparátem a tiskem…

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Úprava digitálních fotografií Terezie Svobodová. => cesta mezi fotoaparátem a tiskem…"— Transkript prezentace:

1 Úprava digitálních fotografií Terezie Svobodová

2 => cesta mezi fotoaparátem a tiskem…

3 Několik programů pro úpravu fotografií Adobe Photoshop The gimp Paint.NET Photo filtre Google Picasa ACDSee Image Analyzer

4 Jas a Kontrast Jedná se o jednu z nejpoužívanějších funkcí Jas: posouvání po škále šedých tónů ke světlejší či tmavší „straně“ Kontrast: ve škále zvětšuje/zmenšuje podíl šedých tónů a zmenšuje/zvětšuje podíl černé a bílé Nevýhody: Jas: při posunu se černá/bílá stává šedou Jas: při posunu se černá/bílá stává šedou Kontrast: slévání šedých tónů (ztrácí se kresba ve světlech a stínech) Kontrast: slévání šedých tónů (ztrácí se kresba ve světlech a stínech) Aby nedocházelo k těmto destruktivním změnám je lepší používat (o něco složitější) nástroj Levels (úrovně)

5 Jas a Kontrast použití funkce jas, kontrast : použití funkce jas, kontrast :

6 Seřez obrázků/nastavení velikosti plátna Slouží k úpravě kompozice, nebo k odříznutí nehezké či rušivé části fotografie Tato funkce bývá velice jednoduchá. Stačí označit čtyřúhelník, který chcete ponechat a potvrdit výběr Tato funkce bývá velice jednoduchá. Stačí označit čtyřúhelník, který chcete ponechat a potvrdit výběr Druhy kompozice: každý člověk cítí kompozici trochu jinak, přesto nejčastější uspořádání objektů byla ustanovena a pojmenovaná (např. středová kompozice, zlatý řez, atd.) (např. středová kompozice, zlatý řez, atd.)

7 Seřez obrázků/nastavení velikosti plátna Vyhledávání zlatého řezu Foto soustředěné na střed

8 Seřez obrázků/nastavení velikosti plátna Seřez naší fotografie:

9 vrstvy Vrstvy si můžem představit jako prázdné fólie na které se dá kreslit (přiřazovat vybraná část fotografie) výsledný obrázek je tedy vrchní vrstva v jejichž průhledných místech jsou vidět ostatní Vrstvy nám umožňují pracovat jen s jednou částí fotografie, a tudíž úpravu (např. ztmavování), kterou na ní děláme nemá vliv na zbytek fotografie pokud chceme fotografii rozdělit na vrstvy, většina programů má několik nástrojů „pro výběr selekcí“ např.: Elipsa Elipsa Obdélník Obdélník Vlastní (ruční) výběr Vlastní (ruční) výběr Výběr dle barev (vybere například všechna tmavě hnědá místa) Výběr dle barev (vybere například všechna tmavě hnědá místa)

10 použití vrstev Úprava červených očí, přebarvení předmětů, zesvětlení stínů atd.

11 Použití vrstev na sloučení obrázků uložené vrstvy můžeme klást libovolně přes sebe, přestože třeba nejsou ze stejného obrázku uložené vrstvy můžeme klást libovolně přes sebe, přestože třeba nejsou ze stejného obrázku

12 Další nástroje Odstín-sytost, odbarvit, posterizovat Kreslící nástroje Nástroje transformace Různé druhy filtrů(efekty se světlem, se sklem..)

13 Prostor pro otázky Děkuji za pozornost!!!(i když tuto větu budu muset asi smazat )


Stáhnout ppt "Úprava digitálních fotografií Terezie Svobodová. => cesta mezi fotoaparátem a tiskem…"

Podobné prezentace


Reklamy Google