Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Bohatství versus chudoba

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Bohatství versus chudoba"— Transkript prezentace:

1 Bohatství versus chudoba

2 Definice bohatství Definice chudoby Je rozdíl mezi chudými a bohatými pouze v tom, že jsou finančně bohatší nebo chudší?

3 Chudoba označuje sociální status člověka vyznačující se hmotným nedostatkem.
V dnešní době se díky medializaci pojem chudoba spojuje zejména s životními poměry lidí v rozvojových zemích a používá se pro stav, který nezajišťuje člověku základní podmínky pro důstojný život a uspokojení nejzákladnějších lidských potřeb.

4 Bohatství je stav, kdy jedinec má tolik hmotných či nehmotných statků, že zažívá pocit nadbytku a blahobytu. Toto vlastněné bohatství pak umožňuje volné užívání vlastněných věcí bez nutnosti další prácea nebo další používání ve snaze zvýšit hodnotu svého kapitálu.

5 Více než 1 mld lidí nemá přístup k vodě
Dvě mld nemají přístup ke kvalitní pitné vodě 1,6 mld lidí nemá elektřinu 40 milionů dětí nemá kde bydlet 400 milionů dětí nemá přístup k bezpečnému vodnímu zdroji 270 milionů dětí neví, co to znamená lékařská péče 121 milionům dětí se nedostává žádného vzdělání.

6 3 mld lidí žije pod hranicí 2,5 dolaru za den X
Na světě je 522 dolarových miliardářů

7

8 10 milionů dětí dříve, než dosáhly svého pátého roku života, stejný počet dětí, jako má Francie, Německo, Itálie a Řecko dohromady 1,4 milionu dětí každoročně umírá pro nedostatek vody 2,2 milionů dětí umírá, jelikož jim chybí základní očkování 15 milionů dětí osiřelo následkem nemoci HIV/AIDS, které podlehli jejich rodiče 

9 41 nejchudších zemí světa, které představují více než půl miliardy lidí, dosahují nižšího hrubého domácího produktu (HDP), než je celkové bohatství 7 nejbohatších lidí světa dohromady. Necelých 500 nejbohatších lidí světa (0,000008%) drží majetek v hodnotě přes 7% světového HDP a současně se jedná o dvojnásobek HDP vyprodukovaného 2,4 miliardou lidí. 

10

11


Stáhnout ppt "Bohatství versus chudoba"

Podobné prezentace


Reklamy Google