Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Úvod do nových médií a komunikace Ing. Jiří Kysela Katedra informačních technologií - Fakulta elektrotechniky.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Úvod do nových médií a komunikace Ing. Jiří Kysela Katedra informačních technologií - Fakulta elektrotechniky."— Transkript prezentace:

1 Úvod do nových médií a komunikace Ing. Jiří Kysela (jiri.kysela@upce.cz)jiri.kysela@upce.cz Katedra informačních technologií - Fakulta elektrotechniky a informatiky - Univerzita Pardubice

2 Úvod do nových médií a komunikace ing. Jiří Kysela Mobilní zařízení  Jako mobilní se označují ICT poskytující uživatelům schopnost mobility, nejsou vázány na konkrétní místo - obejdou se po určitou dobu bez zdroje síťového el. napájení, síťový datový přenos je řešen bezdrátově – nejlépe prostřednictvím mobilních datových sítí, atd.  Pro účely přístupu k novým médiím jsou vhodná mobilní zařízení jako je:  Chytrý telefon (angl. smartphone ).  Tablet.  Laptop – je obecným označením pro první modely přenosných počítačů, zpravidla vyšších rozměrů i hmotností než jaké jsou dnes běžně využívány.  Notebook.

3 Úvod do nových médií a komunikace ing. Jiří Kysela Mobilní zařízení  Netbook – přenosný počítač velmi malých rozměrů zpravidla s nižším výkonem, určený pro snadné a rychlé připojení k internetu a prohlížení webu či emailů. Pro náročnější aplikace nepříliš vhodný.  Ultrabook – označení od Intelu (rok 2011), osazující jej vlastními CPU. Vyšší mobilita díky min. požadavkům na tenkost a hmotnost počítače/rychlost probuzení z režimu spánku/životnost akumulátoru/architekturu CPU/přenosovou rychlost disku/dostupnost portů či SW vybavení. Specifikaci Intel v roce 2011 vydal pod označ. Huron River, v roce 2012 s označ. Chief River a v roce 2013 jako Shark Bay. Velmi nízká hmotnost (méně než 1,5-2 kg) vyvážena absencí některých komponent (např. DVD mechanika).  Konvertibilní notebook (či Ultrabook ) – hybridní zařízení disponující klasickou konstrukcí notebooku transformovatelnou např. pomocí překlopného, v rámečku otočného, oddělitelného či zásuvného displeje na tablet ovládaný dotykovou obrazovkou.

4 Úvod do nových médií a komunikace ing. Jiří Kysela Mobilní zařízení  Příklad konvertibilního notebooku s překlopným displejem a několika polohami využitelnosti: Zdroj: http://images.bestbuy.com/BestBuy_US/en_US/images/abn/2012/com/pcon/lenovo/hero_image4.jpg

5 Úvod do nových médií a komunikace ing. Jiří Kysela Mobilní zařízení  Mobilní zařízení se dělí na:  Jednoúčelová mobilní zařízení – poskytují využití pro jednu konkrétní potřebu, např. GPS či modem pro bezdrátové a mobilní datové technologie.  Víceúčelová mobilní zařízení – integrují více technologií jednoúčelových zařízení, např. smartphone, tablet, notebook.

6 Úvod do nových médií a komunikace ing. Jiří Kysela Mobilní zařízení  Srovnání prodeje stolních PC/notebooků/tabletů – trend mobility:

7 Úvod do nových médií a komunikace ing. Jiří Kysela Mobilní zařízení  Většina současných smartphonů a tabletů funguje na bázi mikroprocesoru architektury ARM (Advanced RISC Machines), zbytek trhu pak doplňuje Intel x86 architektura.  Majoritní podíl současných notebooků disponuje CPU architektury Intel x86, menší část pak architekturou ARM – dlouhodobá předpověď ale uvádí růst v jeho prospěch a výrazný pokles do té doby dominantního Intelu.  Prognóza prodeje notebooků s podíly architektury ARM a Intel X86:

8 Úvod do nových médií a komunikace ing. Jiří Kysela Mobilní zařízení  Současná mobilní zařízení fungují na různých platformách a zejména smartphone využívají mnoho různých, navzájem nekompatibilních operačních systémů (Android, Microsoft Windows Phone, iPhone OS, Symbian, Bada a další).  Na mobilních zařízení lze provozovat dva typy aplikací:  Nativní aplikace - mobilní aplikace funguje jen na jednom operačním systému, pro další musí být přeložena zvlášť.  Multiplatformní aplikace – mobilní aplikace spouštěné pomocí interpreterů, často webové aplikace (např. Adobe Flex, Adobe Flash, Microsoft Silverlight, Java, JavaScript, atd.), jež fungují pro větší množství operačních systémů a platforem.

9 Úvod do nových médií a komunikace ing. Jiří Kysela Mobilní zařízení  Rozšířenost mobilních operačních systémů v České republice:

10 Úvod do nových médií a komunikace ing. Jiří Kysela Děkuji za pozornost.


Stáhnout ppt "Úvod do nových médií a komunikace Ing. Jiří Kysela Katedra informačních technologií - Fakulta elektrotechniky."

Podobné prezentace


Reklamy Google