Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Shire horse Presentation by © Kristýnka www.j-h.cz/konikove.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Shire horse Presentation by © Kristýnka www.j-h.cz/konikove."— Transkript prezentace:

1 Shire horse Presentation by © Kristýnka www.j-h.cz/konikove

2 Shirský kůň je tak typicky anglický jako buldok a mnozí lidé ho považují za nejlepšího těžkého tažného koně. Říká se mu shire proto, že byl chován v středoanglických hrabstvích (shires) Lincolnu, Leicesteru, Staffordu a Derby.

3 Plemeno pochází od středověkého anglického válečného koně, tzv. velkého koně (Great Horse). Byl známý také jako anglický vraník (to jméno mu uštědřil Oliver Cromwell v tom krátkém odboví, kdy Anglie byla republikou).

4 Zásadní vliv na vývoj mohutného moderního shira měl těžký vlámský kůň. Během 16. a začátkem 17. století dovezli holandští podnikatelé, kteří odvodňovali anglická rašeliniště, své silné koně. Ti se křížili s původními anglickými. Další v pořadí byl fríský kůň, který zlepšil mechaniku pohybu černého koně. Za vlády Karla II.

5 Zakládajícím hřebcem shirského plemene byl Packingron Blind Horse, který působil v chovu v Ashby-de-la-Zouche v letech 1755-1770. Je uveden v první plemenné knize publikované v roce 1878. Až do roku 1884 se jméno shire neužívalo, teprve když Shire Horse Society nahradila anglickou Cart Horse Society, vžilo se.

6 Shirští koně už dávno nehrají významnou roli v zemědělství, ale stále se ještě hojně pořádají soutěže v orbě a jsou velmi oblíbené. Se shiry se spíše setkáme v městech, kde tahají těžké pivovarské valníky. Pivovary patří k nejoddanějším podporovatelům tohoto plemene.

7 Masivně stavěný shirský kůň váží asi 1061 až 1220 kg. Na výstavě ve Wembley v roce 1924 pár shirů změřil svou sílu na dynamometru (přístroj na měření síly) a dosáhl nejvyššího výkonu, stupnice přístroje nestačila. Odhaduje se však, že jsou schopni utáhnout 50 tun.

8 Presentation by © Kristýnka Zdroj: Text : Velká kniha o koních ; Obrázky : různě po Internetu…


Stáhnout ppt "Shire horse Presentation by © Kristýnka www.j-h.cz/konikove."

Podobné prezentace


Reklamy Google