Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Slovo života Březen 2014 „Zachováte-li moje přikázání, zůstanete v mé lásce, jako jsem já zachovával přikázání svého Otce a zůstávám v jeho lásce.“ (Jan.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Slovo života Březen 2014 „Zachováte-li moje přikázání, zůstanete v mé lásce, jako jsem já zachovával přikázání svého Otce a zůstávám v jeho lásce.“ (Jan."— Transkript prezentace:

1

2 Slovo života Březen 2014

3 „Zachováte-li moje přikázání, zůstanete v mé lásce, jako jsem já zachovával přikázání svého Otce a zůstávám v jeho lásce.“ (Jan 15,10)

4 Tato slova jsou převzata z rozsáhlé promluvy uváděné ve čtvrtém evangeliu (Jan 13,31-17,26), s níž se Ježíš obrátil na své učedníky po poslední večeři.

5 Vyjadřují, že zachováváme-li Ježíšova přikázání, zůstáváme v lásce. Souvisejí s jedním z předcházejících veršů, ve kterém Ježíš říká apoštolům: „Jestliže mě milujete, budete zachovávat má přikázání“ (Jan 14,15).

6 Je z něho zřejmé, že láska k Ježíši má být pohnutkou a základem, z něhož má vycházet zachovávání jeho přikázání.

7 Z toho tedy vyplývá vzájemná podmíněnost mezi láskou k Ježíši a zachováváním jeho přikázání.

8 Láska k Ježíši nás vede k tomu, abychom stále věrněji žili jeho slovo.

9 Současně život podle Ježíšova slova způsobuje, že zůstáváme v jeho lásce, a tak stále více rosteme v lásce k němu.

10 „Zachováte-li moje přikázání, zůstanete v mé lásce, jako jsem já zachovával přikázání svého Otce a zůstávám v jeho lásce.“ (Jan 15,10)

11 Tedy zůstávat v jeho lásce. Co však chce Ježíš tímto výrazem vyjádřit?

12 Bezpochyby chce říct, že zachovávání jeho přikázání je znamením a důkazem toho, že jsme jeho pravými přáteli. Je podmínkou, aby Ježíš naše přátelství opětoval a ubezpečoval nás o něm.

13 Zdá se však, že chce říct ještě něco jiného, a sice to, že zachovávání jeho přikázání v nás vzbuzuje lásku, která je podobná té jeho.

14 Předává nám způsob lásky, který vidíme v celém jeho pozemském životě: takové lásky, která sjednocovala Ježíše s Otcem …

15 …a zároveň ho vedla k tomu, aby se ztotožnil a sjednotil se všemi svými bratry, zvláště s těmi nejmenšími, nejslabšími a těmi na okraji společnosti.

16 Ježíšova láska uzdravovala každou ránu na duši i na těle, dávala pokoj a radost každému srdci, překonávala každé rozdělení a znovu nastolovala bratrství a jednotu mezi všemi.

17 Budeme-li uvádět ve skutek jeho slovo, Ježíš v nás bude žít a udělá i z nás nástroje své lásky.

18 „Zachováte-li moje přikázání, zůstanete v mé lásce, jako jsem já zachovával přikázání svého Otce a zůstávám v jeho lásce.“ (Jan 15,10)

19 Jak budeme žít slovo tohoto měsíce? Tak, že budeme mít stále před očima cíl, který nám předkládá, a budeme k němu odhodlaně směřovat:

20 křesťanský život, který se nespokojí s minimalistickým, chladným a vnějším zachováváním přikázání, ale bude naplněn velkodušností.

21 A oni jsou živým Božím slovem. Tak jednali svatí.

22 Vezměme si v tomto měsíci jedno jeho slovo, jedno jeho přikázání, a snažme se ho uvádět do života.

23 Ježíšovo nové přikázání („Milujte se tak, jako jsem já miloval vás.“ – srov. Jan 15,12) je v podstatě středem a shrnutím všech jeho slov, žijme ho tedy s celou jeho radikálností.

24 „Zachováte-li moje přikázání, zůstanete v mé lásce, jako jsem já zachovával přikázání svého Otce a zůstávám v jeho lásce.“ (Jan 15,10). Text pochází od Chiary Lubichové a byl publikován v časopise Nové město 1994/8 Grafiku vytvořila Anna Lollo ve spolupráci s P. Placido D’Omina (Sicilia, Italia)Anna LolloPlacido D’Omina Distribuci v ČR zajišťuje P. Martin Šmíd (Hlučín)Martin Šmíd * * * * Komentář Ke Slovu Života je překládán do 96 jazyků a dialektů, a dostává se tak k miliónům lidí na celém světě skrze tisk, rádio, TV a internet. Pro více informací www.focolare.org a www.focolare.czwww.focolare.orgwww.focolare.cz * * * * Tato PPS je v různých jazycích zveřejněna na www.santuariosancalogero.orgwww.santuariosancalogero.org Hudba: “Toccata” – Paul Mauriat


Stáhnout ppt "Slovo života Březen 2014 „Zachováte-li moje přikázání, zůstanete v mé lásce, jako jsem já zachovával přikázání svého Otce a zůstávám v jeho lásce.“ (Jan."

Podobné prezentace


Reklamy Google