Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

srpen 2013 Slovo života „Jestliže milujete ty, kdo milují vás, co za to můžete od Boha čekat? Vždyť i hříšníci milují ty, kdo je milují.“ (Lk 6,32)

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "srpen 2013 Slovo života „Jestliže milujete ty, kdo milují vás, co za to můžete od Boha čekat? Vždyť i hříšníci milují ty, kdo je milují.“ (Lk 6,32)"— Transkript prezentace:

1

2 srpen 2013 Slovo života

3 „Jestliže milujete ty, kdo milují vás, co za to můžete od Boha čekat? Vždyť i hříšníci milují ty, kdo je milují.“ (Lk 6,32)

4 Slovo života tohoto měsíce je vzaté z Lukášova evangelia.

5 Tvoří část rozsáhlého úseku Ježíšových výroků, která v Matoušově evangeliu odpovídá horskému kázání.

6 V tomto úseku, jak je známo, Ježíš popisuje, co vyžaduje Boží království od člověka a jaké jsou základní charakteristické rysy těch, kteří do něho patří – nechávají se inspirovat a vést k napodobování nebeského Otce.

7 V tomto verši Ježíš volá své učedníky, aby napodobovali Boha Otce v lásce. Chceme-li být jeho dětmi, musíme milovat svého bližního takovým způsobem, jakým miluje on.

8 „Jestliže milujete ty, kdo milují vás, co za to můžete od Boha čekat? Vždyť i hříšníci milují ty, kdo je milují.“

9 První vlastností, která nejvíce charakterizuje lásku Boha Otce, je, že vše dává naprosto zdarma. Stojí v radikálním protikladu k lásce světa.

10 Jestliže láska světa staví na sympatii a na tom, že má být opětována (milovat jen ty, kteří milují nás nebo kteří nám jsou sympatičtí),

11 Láska nebeského Otce je zcela nezištná a dává se svým tvorům nezávisle na jejich možné odpovědi.

12 Je to láska, která se ze své povahy ujímá iniciativy a dělí se o vše, co má. Proto je láskou, která buduje a proměňuje.

13 Nebeský Otec nás nemiluje proto, že jsme dobří, duchovně krásní a díky tomu zasluhujeme jeho pozornost a náklonnost. Naopak: tím, že nás miluje, činí nás dobrými, obdařuje nás duchovní krásou milosti a způsobuje, že se stáváme jeho přáteli a dětmi.

14 „Jestliže milujete ty, kdo milují vás, co za to můžete od Boha čekat? Vždyť i hříšníci milují ty, kdo je milují.“

15 Další charakteristickou vlastností lásky Boha Otce je její univerzálnost. Bůh miluje všechny bez rozdílu. Jeho láska je bez hranic a bez míry.

16 Ostatně tato jeho láska by se nemohla dávat zadarmo a být tvůrčí, kdyby se nepromítala všude tam, kde je nějaká potřeba anebo kde je třeba vyplnit nějakou prázdnotu.

17 Proto tedy nebeský Otec miluje i děti nevděčné, vzdálené nebo vzpurné, a dokonce k nim pociťuje zvláštní příchylnost.

18 «Se amate quelli che vi amano, che merito ne avrete? Anche i peccatori fanno lo stesso».

19 Jak tedy budeme žít Slovo života tohoto měsíce?

20 Tím, že se budeme chovat jako pravé děti nebeského Otce. To znamená, že budeme napodobovat jeho lásku především v těch vlastnostech, které jsme zdůraznili – nezištnost a univerzálnost.

21 Proto se budeme snažit milovat jako první láskou, která je velkodušná, solidární, otevřená všem, zvláště té prázdnotě, se kterou se můžeme setkat kolem sebe.

22 Budeme se snažit milovat láskou, která nelpí na výsledku.

23 Budeme usilovat o to, abychom se stávali nástroji Boží štědrosti tím, že se budeme s druhými dělit jak o přirozené dary, tak i o milosti, které jsme od něho dostali.

24 Když se necháme vést tímto Ježíšovým slovem, uvidíme novýma očima a novým srdcem každého bližního, který projde kolem nás, a každou příležitost, kterou nám přinese každodenní život.

25 A ať budeme působit kdekoliv (v rodině, ve škole, v zaměstnání, v nemocnici atd.), bude nás to pobízet, abychom rozdávali lásku, která je vlastní Bohu a kterou Ježíš přinesl na zem. Ta jediná dovede proměňovat svět.

26 Testo di Chiara Lubich, pubblicata in Città Nuova, 1992/2, p.32-33. Grafica Anna Lollo in collaborazione con don Placido D’Omina (Sicilia, Italia) * * * Il commento alla Parola di Vita è tradotto ogni mese in 96 lingue e idiomi, e raggiunge vari milioni di persone in tutto il mondo tramite stampa, radio, TV e via internet. Per informazioni www.focolare.org Questo PPS, in diverse lingue, è pubblicato su www.santuariosancalogero.org „Jestliže milujete ty, kdo milují vás, co za to můžete od Boha čekat? Vždyť i hříšníci milují ty, kdo je milují.“ (Lk 6,32)


Stáhnout ppt "srpen 2013 Slovo života „Jestliže milujete ty, kdo milují vás, co za to můžete od Boha čekat? Vždyť i hříšníci milují ty, kdo je milují.“ (Lk 6,32)"

Podobné prezentace


Reklamy Google