Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prosinec 2013 Slovo života „A ve vás ať Pán rozhojňuje stále víc a více lásku jednoho k druhému i ke všem lidem.“ (1 Sol 3,12)

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Prosinec 2013 Slovo života „A ve vás ať Pán rozhojňuje stále víc a více lásku jednoho k druhému i ke všem lidem.“ (1 Sol 3,12)"— Transkript prezentace:

1

2 Prosinec 2013 Slovo života

3 „A ve vás ať Pán rozhojňuje stále víc a více lásku jednoho k druhému i ke všem lidem.“ (1 Sol 3,12)

4 Tato slova jsou z těch, která jsou svatému Pavlovi důvěrně blízká. Jimi přeje a zároveň od Pána vyprošuje mimořádné milosti svým společenstvím (srov. Ef 3,18; Flp 1,9 atd.).

5 V tomto případě pro Soluňany žádá milost stále rostoucí a nevyčerpatelné vzájemné lásky.

6 Nejedná se o Pavlovo skryté napomenutí, jako by láska v jejich společenství chyběla. Spíše tu připomíná zákon trvalého růstu, který je lásce hluboce vlastní.

7 „A ve vás ať Pán rozhojňuje stále víc a více lásku jednoho k druhému i ke všem lidem.“ (1 Sol 3,12)

8 Láska je středem křesťanského života. Jestliže se ale nerozvíjí, odrazí se to na celémkřesťanském životě, který ochabne a nakonec může i zaniknout.

9 Nestačí, že jsme dostali světlo pro pochopení přikázání lásky k bližnímu a ani že jsme na počátku své evangelijní konverze s nadšením zakusili její podněty a vzlety.

10 Je totiž třeba nechat lásku růst tím, že ji budeme stále udržovat živou, aktivní a činorodou.

11 A to se stane, jestliže dokážeme se stále větší pohotovostí a velkodušností využívat různé příležitosti, které nám každý den život nabízí.

12 „A ve vás ať Pán rozhojňuje stále víc a více lásku jednoho k druhému i ke všem lidem.“ (1 Sol 3,12)

13 Podle svatého Pavla by křesťanská společenství měla mít svěžest a vroucnost opravdové rodiny.

14 Chápeme tedy apoštolův úmysl varovat je před nebezpečími, která je nejčastěji ohrožují. Jsou to: individualismus, povrchnost a polovičatost

15 Svatý Pavel chce však předejít ještě jednomu vážnému nebezpečí, které je s tím prvním úzce spojené: nebezpečí usadit se v životě, který je spořádaný a pokojný, ale uzavřený sám do sebe.

16 Chce otevřená společenství, protože lásce je vlastní milovat bratry ve víře a současně být citliví k problémům a potřebám kohokoliv, jít vstříc všem.

17 Lásce je vlastní, že dokáže přijmout kteréhokoli člověka, budovat mosty, všimnout si všeho pozitivního a sjednotit své vlastní touhy a úsilí po dobru se všemi, kteří projevují dobrou vůli.

18 „A ve vás ať Pán rozhojňuje stále víc a více lásku jednoho k druhému i ke všem lidem.“ (1 Sol 3,12)

19 Jak tedy budeme žít Slovo života tohoto měsíce?

20 I my se budeme snažit růst ve vzájemné lásce uprostřed svých rodin, svého pracovního prostředí, farností, církevních a dalších společenství.

21 Toto slovo od nás vyžaduje obrovskou lásku, lásku, která dokáže překonat polovičatost i nejrůznější překážky pramenící z našeho nenápadného sobectví.

22 Stačí jen pomyslet na určité aspekty lásky (toleranci, pochopení, vzájemné přijímání, trpělivost, ochotu sloužit, milosrdenství se skutečnými nebo domnělými chybami našeho bližního, sdílení majetku atd.), abychom objevili mnoho příležitostí k lásce.

23 Je zřejmé, že bude-li v našem společenství ovzduší vzájemné lásky, bude její teplo nepochybně přecházet na všechny ostatní.

24 I ti, kteří křesťanský život ještě neznají, jím budou přitahováni a s lehkostí, zcela nenápadně, se do něj zapojí natolik, že budou vnímat příslušnost k téže rodině.

25 Testo di Chiara Lubich, pubblicata in Città Nuova, 1994/20, pp.32-33. Grafica Anna Lollo in collaborazione con don Placido D’Omina (Sicilia, Italia)Anna LolloPlacido D’Omina * * * Il commento alla Parola di Vita è tradotto ogni mese in 96 lingue e idiomi, e raggiunge vari milioni di persone in tutto il mondo tramite stampa, radio, TV e via internet. Per informazioni www.focolare.orgwww.focolare.org Questo PPS, in diverse lingue, è pubblicato su www.santuariosancalogero.orgwww.santuariosancalogero.org Testo di Chiara Lubich, pubblicata in Città Nuova, 1994/20, pp.32-33. Grafica Anna Lollo in collaborazione con don Placido D’Omina (Sicilia, Italia) * * * Il commento alla Parola di Vita è tradotto ogni mese in 96 lingue e idiomi, e raggiunge vari milioni di persone in tutto il mondo tramite stampa, radio, TV e via internet. Per informazioni www.focolare.org Questo PPS, in diverse lingue, è pubblicato su www.santuariosancalogero.org „A ve vás ať Pán rozhojňuje stále víc a více lásku jednoho k druhému i ke všem lidem.“ (1 Sol 3,12)


Stáhnout ppt "Prosinec 2013 Slovo života „A ve vás ať Pán rozhojňuje stále víc a více lásku jednoho k druhému i ke všem lidem.“ (1 Sol 3,12)"

Podobné prezentace


Reklamy Google