Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Liberecký region socioekonomická sféra Zpracovala: Viktorie Staroselská.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Liberecký region socioekonomická sféra Zpracovala: Viktorie Staroselská."— Transkript prezentace:

1 Liberecký region socioekonomická sféra Zpracovala: Viktorie Staroselská

2 Obyvatelstvo Počet: 428000 Hustota zalidnění: 136 ob./km2 Osobností: Adolf Benda Karl Richard Fischer Richard Fleissner Konrad Henlein Heinrich Joseph Liberecký krajČeská republika Průměrný věk38,439,5 Přirozený přírustek-37-9513 Přírustek stěhování-2218635 Nezaměstnanost8,22%9,47%

3 Hospodářství Tradiční průmyslová odvětví jako je textilní (oděvní,vlnařský a pletarenský) průmysl a těžké strojírenství jsou na ústupu. Těžba uranové rudy v oblastí Stráže pod Ralskem je minulostí. Jablonec- výroba bižuterie a mincovna Novoborsko- sklářství, potravinářství Hrádek nad Nisou- gumárenství Sklářské firmy: Ecoglass, Preciosa, Ornela, Bižuterie Česká mincovna, Glass Tomeš. Bijou Terra

4 Doprava L.kraj má hodně železničních tratí a patří mezi regiony s nejhustší železniční sítí v Evropě. Liberec získal železniční spojení v roce 1859,kdy byly otevřeny tratě do Pardubic a Žitavy. Silnice -R35 -R10 “Tramvaj jedoucí lesem”

5 Sporty a cestování Hraniční přechody jsou významné pro cestovní ruch Jizerské hory a Krkonoše- pro pěší turistiku, cykloturistiku a zimní sporty. V Jěštědském areálu jsou skokánské můstky a sjezdovky různých náročností. Nejsilnější postavení zaujímá fotbal (FC Slovan Liberec).

6 zřícenina hradu FRÝDŠTEJN... Kromě trosek zděných staveb spatřujeme na Frýdštejně místnosti přímo ve skále vytesané. Jedna z nich nese známky, že sloužila v době, kdy byl hrad již opuštěn, k tajným bohoslužbám nekatolíků.... Založení hradu spadá do časů první poloviny 14. století.Prvně je zmiňován již k roku 1385, kdy je jako hradní pán uváděn Bohuněk Puklic.V roce 1432, kdy hrad vlastnil Bohouš z Kováně (od 1409), informátor protihusitské Lužice, byl Frýdštejn obležen vojskem husitů, kteří jej však nerozbořili, neboť majitel náhle změnil vyznání.

7 Zámek GRABŠTEJN Na místě staršího hradiště, byl okolo poloviny 13. století postaven hrad Grabštejn, jehož hlavní funkcí byla ochrana údolí řeky Nisy a blízké obchodní cesty. V dramatických dobách husitských válek byl Grabštejn několikráte dobýván, protože se jeho majitelé, Donínové, přiklonili na katolickou stranu. Například roku 1424 prý hrad po tři týdny odolával náporu husitů a o pět let později byl dobyt novým majitelem Chrastavy. V dobách třicetileté války byl hrad pobořen a druhé polovině 17. století přišel z rozkazu císaře Leopolda I. o své hradby. Roku 1782, tehdy patřil Gallasům, byl upraven a tím značně přiblížen dnešní zámecké podobě. Roku 1843 vyhořel a následně byl snížen o jedno patro.

8 hrad VALDŠTEJN Hrad nechal postavit ve 13. století Jaroslav z Hruštice. První historicky doložená zpráva je o něm z roku 1304. Ke konci 14. století získali Valdštejn Vartemberkové. Husitskými dobami prošel hrad v držení Rameše z Hrádku, přívržence Jana Žižky, který se jej s největší pravděpodobností zmocnil násilím. Roku 1427 posloužil Valdštejn jako vězení pro Zikmunda Korybutoviče, jež byl do naší země vyslán za účelem ujmutí se moci již roku 1422. Neuspěl však a pro své dvoustranné papežskozikmundské jednání byl zadržen.


Stáhnout ppt "Liberecký region socioekonomická sféra Zpracovala: Viktorie Staroselská."

Podobné prezentace


Reklamy Google