Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Zlepšení inovační kapacity v evropských chemických klastrech posílení možností a příležitostí pro vznik klastrů v chemickém průmyslu na území střední a.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Zlepšení inovační kapacity v evropských chemických klastrech posílení možností a příležitostí pro vznik klastrů v chemickém průmyslu na území střední a."— Transkript prezentace:

1 Zlepšení inovační kapacity v evropských chemických klastrech posílení možností a příležitostí pro vznik klastrů v chemickém průmyslu na území střední a východní Evropy. Trvání:01/2010 – 12/2012 Celkový rozpočet:€ 1.762.400 Podíl ERDF:€ 1.231.950 2 Ministry of Economy, Medium-sized Businesses and Energy, North Rhine- Westphalia (DE) 3 Regional Development Agency of Asturias (ES) 4 Mazowieckie Voivodeship (PL) 5 Ústí Region (CZ) 6 Cheshire West and Chester (UK) 7 Province of Novara (IT) 8 Province of Limburg (NL) 9 Tees Valley Joint Strategy Unit (UK) 10 Development Company Brunsbuettel (DE)

2 Ústecký Kraj region chemie – tradice - klastr

3 Cíl : Porovnat klastrovou aktivitu a vývoj v partnerských regionech. Zahájit diskuzi podněcující výměnu zkušeností a vzájemného učení. Identifikovat témata pro spolupráci Příprava pilotních akcí Obsah studie Popis chemického průmyslu Popis chemického průmyslu – Kvantitativní popis vývoje za posledních 5-6 let - Shromáždění a porovnání statistických údajů Analýza chemických klastrů Analýza chemických klastrů - Popis chem. klastrů (organizace, členové, aktivity) - Popis inovačního zaměření a integrace do sítí. Potřeby pro akce a budoucí potenciál – Popis potřebných opatření pro další rozvoj klastrů, posílení spolupráce s ostatními průmyslovými uskupeními i na evropské úrovni. Srovnávací studie

4 Pilotní Akce Zlepšení inovačních kapacit chemických podniků rozvíjením chemických parků v roli znalostních center (Knowledge Sites) Výměna zkušeností z osvědčených postupů („best-practice“) řešení pro usídlení výzkumných infrastruktur do chemických parků a rozvoj inovačních služeb pro malé a střední podniky. Lepší integrace chemických podniků ve smyslu rozvoje inovační kapacity ve spolupráci s regionálními subjekty výzkumu, vývoje a odborného školství.

5 Plastikářský klastr 0/0 Zdroj: CzechInvest

6 Schopný manažer, odborník a znalec regionu, s kontakty na firmy… Vymezení plánu a zaměření klastru. Jasný výsledek s kratším časovým horizontem, benefit pro zůčastněné (např.společný, výhodnější nákup energie, surovin) společný výzkum a vzdělávání odborníků (generační výměna) propagace chemie jako nezbytné složky moderního života zvládnutí administrativy v rámci systému REACH, společné prosazování zájmů jednotlivých zúčastněných na různých úrovních. Předpoklady, výhody a mechanismus vzniku klastru

7 Příklady zdrojů financováníklastrů Příklady zdrojů financování klastrů Regionální Veřejné financování z One north east a členské poplatky start 80% veřejných finančních prostředků, v současné době 40%, od roku 2011 0% Regionální veřejné financování z rozvojové agentury NWDA a členské příspěvky NOVARA Regionální program financování inovací; roční rozpočet je € 8,566,200. Celkem ERDF příspěvek € 4,320,180, členský poplatek 500 € Vnitrostátní veřejné finanční prostředky: 3 roky 750,000 Euro 75% veřejnosti, 2010-13 snížení na 65% financování z veřejných prostředků

8 Vývoj,výzkum Biotechnologie Kompozitní materiály, pryskyřice Oblasti anorganické chemie Vybavení laboratoří (analytické přístroje) Školství- odborný personál, popularizace chemie Společné prosazování potřebných studijních oborů směrem k Ministerstvu školství. Výchova a následné zapojení nových odborníků do praxe. Popularizace oboru chemie na školách v dotčeném regionu (exkurze, přednášky atd.) Podnikový management Společný, výhodnější nákup surovin, nebo energie REACH Prosazování společných zájmů směrem k institucím státní správy Klastr: Podnik Škola, univerzita Výzkumný ústav atd.

9 Kontakty: Krajský úřad Ústeckého kraje Odbor strategie přípravy a realizace projektů KÚÚK Dalibor Špotáktel.: +420 475 657 938 e-mail: spotak.d@kr-ustecky.cz spotak.d@kr-ustecky.cz Ing.Jan Plesartel.: +420 475 657 953 e-mail: plesar.j@kr-ustecky.cz plesar.j@kr-ustecky.cz Ing.Bc.Ladislav Knespltel.: +420 475 657 940 e-mail: knespl.l@kr-ustecky.cz knespl.l@kr-ustecky.cz Ing.Jan Sixta CSc.tel.: +420 737 203 642 e-mail: sixta@artech.czsixta@artech.cz Velká Hradební 3118/48 400 02 Ústí nad Labem www.kr-ustecky.czwww.chemclust.eu SusChem Česká republika – Česká technologická platforma pro udržitelnou chemii Ing.Jiří Reiss, CSc., MBAtel.: +420 266 793 570 e-mail: jiri.reiss@schp.czjiri.reiss@schp.cz Dělnická 12 170 00 Praha 7 www.suschem.czwww.schp.cz


Stáhnout ppt "Zlepšení inovační kapacity v evropských chemických klastrech posílení možností a příležitostí pro vznik klastrů v chemickém průmyslu na území střední a."

Podobné prezentace


Reklamy Google