Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován."— Transkript prezentace:

1 Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován Mgr. Monikou Novotnou SILUETA

2

3  je plošné zobrazení figur, rostlin, zvířat a věcí  portrétní silueta = stínový portrét  vytváří se projekcí stínu portrétovaného na papír a jeho obkreslením, dále je zmenšen pantografem, vystřižen, obarven a nalepen  zruční siluetisté vystřihovali portrét přímo do černého nebo barevného papíru  techniku užívali již staří řekové  orientální umění – 18. století – stínové divadlo, čínské vystřihovánky, japonské dřevořezy Slovo odvozeno od francouzského výběrčího daní Étienna de Silhouette, který byl známý svými úspornými opatřeními (za vlády Ludvíka XV. – 18.stol.). Šlo o hanlivé označení všeho laciného, nekvalitního a pomíjivého – přeneseno na tehdy prodávané siluetní portréty. Co je silueta? Jak se vytváří? Jaká je historie této techniky Jaký je původ slova „silueta“?

4  vznikne při snímání objektu proti příliš světlému pozadí (například proti obloze) Silueta ve fotografii Jak vzniká fotografická silueta?

5

6 http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Beethoven_16_Silhouette.jpg Siluetní portrét Beethovena http://www.ceskeprodukty.cz/sluzby/index.php Siluetní portrét J.W. Goetha

7

8

9 http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Facevase.JPG Příklad užití siluety v umění Rubinova váza Co vidíš na obrázku?

10 Uvnitř mé hlavy – - žákovské práce Foto: archiv autorky (žákovské práce)

11

12 Použitá literatura, zdroj: http://cs.wikipedia.org/wiki/Silueta Klipart Baleka, J. – Výtvarné umění, výkladový slovník, ACADEMIA 2002


Stáhnout ppt "Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován."

Podobné prezentace


Reklamy Google